Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Βαράει «κανόνι» η Τουρκία; Ερχονται δύο μήνες «φωτιά» – Ανησυχία για τις κινήσεις Ερντογάν σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες εκλογές για τον Νοέμβριο του 2019. Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αιτιολόγησε την επίσπευση αυτή επικαλούμενος έκτακτες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας αλλά και την οικονομική κατάσταση της γείτονος χώρας.

Αυτή βέβαια είναι η μία ανάγνωση, η δεύτερη και σημαντικότερη αφορά εμάς. Από τούδε και στο εξής, άπαντες πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Οι κινήσεις του Ερντογάν μέχρι τις 24 Ιουνίου σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο θα ενταθούν.
«H προτίμηση μας ήταν να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο του 2019. Λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία αλλά και λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή έχει γίνει αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα θέματα. Για να μπορέσουμε να λάβουμε πιο ισχυρές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε έχει γίνει αναγκαιότητα να περάσουμε στο νέο σύστημα διοίκησης. Πρέπει να βγάλουμε άμεσα το θέμα των εκλογών από την επικαιρότητα . Με τον κύριο Μπαχτσελί αποφασίσαμε να διεξαχθούν εκλογές στις 24 Ιουνίου του 2018» δήλωσε ο Ερντογάν.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και αυτό σημαίνει ότι οι κορώνες που ακούγονται τώρα εναντίον της Ελλάδας, θα φαίνονται αστείες μπροστά σε όσα έχουμε να ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον οποίο συζήτησε την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπως ανέφερε μια πηγή της προεδρίας.
Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.
Ο Ερντογάν είναι βαθύτατα στριμωγμένος, τόσο γεωπολιτικά, όσο κυρίως και οικονομικά. Αυτό τι σημαίνει; Οτι θα οξύνει την ένταση στο Αιγαίο, καθώς θα θελήσει να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων του. Αυτό μεταφράζεται ως εξής. Ενταση σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.
Έπειτα από μια περίοδο έντασης και κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητάς σε πολλαπλά μέτωπα σε Δύση και Ανατολή τα οποία κατάφερε να ανοίξει μέσα σε λίγους μόλις μήνες ο Ερντογάν, τώρα αρχίζει να εισπράττει τα αποτελέσματα των επιθετικών του ενεργειών.
Η προσέγγιση του Ερντογάν προς τη Ρωσία του Πούτιν και η κλιμακούμενη απομάκρυνση από το πλαίσιο των κοινών στόχων με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η εισβολή στη Συρία, η πολιτική κόντρα με το Κόσοβο, αλλά και το καθεστώς προεδρικής δικτατορίας που έχει επιβάλλει στη γείτονα χώρα ο Ερντογάν, έχουν προκαλέσει τριγμούς στον «θρόνο» του «Σουτάνου».
Όπως είναι φυσικό, λόγω του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην Τουρκία δημιουργούνται φόβοι ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας, καθώς ενδέχεται να ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο φλέγον ζήτημα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών με στόχο την απήχηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι όλο και συχνότεροι λεονταρισμοί της γειτονικής χώρας είναι αποτέλεσμα αυξανόμενης νευρικότητας και αποτελούν σημάδια μάλλον ανασφάλειας παρά αυτοπεποίθησης και ισχύος.
Σε συνδυασμό με τα υψηλού ρίσκου παίγνια εξωτερικής πολιτικής που παίζει ο κ. Ερντογάν σε άλλα μέτωπα και την ανάγκη του να αναζητήσει πολιτικά ερείσματα στο εθνικιστικό άκρο του πολιτικού εκκρεμούς στο εσωτερικό της χώρας του, οι τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν καθόλου αμελητέους κινδύνους κλιμάκωσης λόγω σφάλματος ή ατυχήματος.
Την ίδια ώρα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν – χωρίς κατηγορητήριο – φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και ο Ταγίπ Ερντογάν τους αντιμετωπίζει ως «ενέχυρο»
Ο Ερντογάν θέλει να προλάβει το “κανόνι”;
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι και πριν από ένα μήνα έδιναν στον Ερντογάν ένα προβάδισμα της τάξης όμως του 51%. Δεν θα διακινδύνευε ποτέ μία εκλογική αναμέτρηση αν δεν ήταν σίγουρος πως το ποσοστό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και η επίθεση των Αμερικανών με τους συμμάχους κατά συριακών στόχων κατέδειξε πως ο Τ. Ερντογάν δεν ανήκει πλέον στον στενό κύκλο των συνομιλητών της Ουάσινγκτον αλλά αντιθέτως οι Αμερικανοί διατηρούν σοβαρές αποστάσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Αρκεί να σημειωθεί, όπως κατέγραψαν οι αναλυτές της ιστοσελίδα Ahval που εδρεύει στην κεντρική Ευρώπη, ότι ο Τ. Ερντογάν ήταν ο μοναδικός ηγέτης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ο οποίος δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης στη Συρία.
Μάλιστα έγινε γνωστό πως η τουρκική προεδρία και το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν για τα ακριβήστοιχεία της επίθεσης την ίδια ακριβώς στιγμή που ενημερώθηκαν και οι Ρώσοι, δηλαδή ελάχιστα λεπτά πριν εξαπολυθούν οι πύραυλοι, και αυτό για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο λάθους ή ατυχήματος.
Προβλήματα με την λίρα
Η λίρα, που είναι ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έκανε βουτιά σε χαμηλά επίπεδα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, πιεζόμενη από τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού ρουβλιού, του νομίσματος ενός μεγάλου εμπορικού εταίρου της.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,1550 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας υποτίμηση 8,5% φέτος, και στο χαμηλό ρεκόρ των 5,1435 λιρών ανά ευρώ.
Ενώ τα ρωσικά στοιχεία ενεργητικού έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων επιχειρηματιών, επενδυτές δήλωναν ότι πολλά από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι εσωτερικά, σημειώνοντας τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που θέλει τη μείωση των επιτοκίων, έχει υπερβολική επιρροή στη νομισματική πολιτική.
Μικρή ήταν η επίπτωση από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο παρακολουθείται στενά, τα οποία έδειξαν ένα έλλειμμα ύψους 4,152 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο έναντι 7,039 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους (2,556 δισ. δολάρια) και ένας αναλυτής δήλωσε ότι αυτό επιβεβαίωσε την αδυναμία της Τουρκίας στο μέτωπο του ισοζυγίου πληρωμών.
«(Αυτό) υπογραμμίζει τις δυσκολίες για τη CBRT (την τουρκική κεντρική τράπεζα) στη διαχείριση της λίρας, όταν ο Ερντογάν έχει δέσει και τα δύο της χέρια πίσω από την πλάτη, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να αυξάνει τα επιτόκιά της», δήλωσε ο Τίμοθι Ας, υπεύθυνος για τη στρατηγική της Bluebay Asset Management.
Χθες μάλιστα σας αποκαλύψαμε το εξής στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και όπως φαίνεται πλέον όλα συνδεόνται μεταξύ τους.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέσυρε τα αποθέματα χρυσού της από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τα τοποθέτησε στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και στην Τράπεζα της Αγγλίας…εν μέσω μιας πολυποίκιλης κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ο αρθρογράφος της Hurriyet Ugur Gurses επικαλούμενος επίσημη έκθεση πεπραγμένων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.
Τα αποθέματα ανέρχονταν σε 28,6 τόνους, ανέφερε ο Γκέρς στην στήλη του σήμερα Τρίτη στην εφημερίδα. Επιπλέον οι τουρκικές τράπεζες στην Τουρκία έχουν αυξήσει τα αποθεματικά τους σε χρυσό και όχι σε ξένο νόμισμα, τοποθετώντας 38,3 τόνους στην τράπεζα της Αγγλίας και 63,8 τόνους σε λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Περίπου 9,9 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν το τελευταίο έτος συνέβαλαν στη διεύρυνση του τρεχούμενου λογαριασμού της Τουρκίας για να καλυφθεί το οικονομικό πρόβλημα και την διολίσθηση της λίρας» δήλωσε ο Γκέρς.
Τα σημάδια αυτά είναι όμως τα οποία προμηνύουν τις άσχημες εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία η οποία εισήλθε κανονικά μέσα στον «κυκλώνα» των γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ παράλληλα έχουμε ραγδαία αναβάθμιση της Ελλάδος που μετατρέπεται , χωρίς ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, σε προκεχωρημένη βάση των ΗΠΑ με πιθανή παραχώρηση λιμένων, αεροιδρομίων κά.
Η Τουρκία πριν αποτελούσε μια χώρα η οποία για το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανήκε και παρακολουθούνταν από το «Γραφείο των χωρών της Ευρώπης», ενώ τώρα «μετατέθηκε» στο «Γραφείο των χωρών της Μέσης Ανατολής» και αυτό λέει πολλά πάρα πολλά εδώ και καιρό.
Η τουρκική οικονομία λοιπόν γκρεμίζεται. Οπως φαίνεται, προφανώς έχει ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επίθεση κατά της «ραχοκοκαλιάς» της τουρκικής οικονομίας που είναι το εθνικό της νόμισμα. 
Δείτε βίντεο με τις εξελίξεις:  
 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.