Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Έτοιμη να οριοθετήσει ΑΟΖ η Κύπρος και βόρεια του νησιού: Ο Ν.Αναστασιάδης στη Μόσχα για το «πράσινο φως» από τον Β.Πούτιν – Μεγάλη ευκαιρία και για την Ελλάδα – Θα την εκμεταλλευτεί;


Η Κύπρος έτοιμη να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό ΑΟΖ για την βόρεια περιοχής της και να ζητήσει από την παράκτια Τουρκία να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον καθορισμό της. Σε αυτή την κίνηση της η Λευκωσία φέρεται να έχει την στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, την οποία επισκέπτεται ο Νίκος Αναστασιάδης και θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες, το Ισράηλ και την Αίγυπτο.

Το θέμα της ΑΟΖ αναμένεται να απασχολήσει αρκετά τους Αναστασιάδη-Πούτιν, καθώς αυτή την περίοδο η Ρωσία ασκεί μεγάλη επιρροή στην Τουρκία και στον Ερντογάν, αλλά και επιδιώκει η Μόσχα τις καλές σχέσεις με την Λευκωσία, αφού πάντα στα σχέδια της είναι ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στην Κύπρο, κόντρα στα σχέδια των ΗΠΑ. Οι δύο μάλιστα πλευρές θα υπογράψουν και πολλές διμερείς συμφωνίες.
Η Κύπρος θα καταθέσει τις συντεταγμένες τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επαφές του Ν. Αναστασιάδη με ξένους ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη. Κι αυτό γιατί η αντίδραση της Τουρκίας θεωρείται δεδομένη. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα ισχυρό χαστούκι σε βάρος της Άγκυρας, αλλά και των Κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν και παράνομες γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή, είναι όμως προφανές πως η χρονική στιγμή κρίθηκε αρμοδίως ως η κατάλληλη για την προώθηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι τωρινές, γίνονται εδώ και χρόνια πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση. Η ετοιμασία των συντεταγμένων γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία.
Η κατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον τομέα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στη Μεσόγειο. Από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ο Λίβανος δεν έχει ακόμη επικυρώσει την οριοθέτηση. Είναι σαφές πως χωρίς τέτοιες συμφωνίες, καμιά εταιρεία δεν θα ξεκινούσε έρευνες αν δεν ήξερε με βεβαιότητα πού είναι τα ακριβή όρια των ερευνητικών τεμαχίων της.
Θεωρείται επίσης δεδομένο πώς η Λευκωσία δεν θα προχωρούσε σε αυτή την ενέργεια χωρίς να είχε το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ και χωρίς να έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, το Κάιρο και το Τελ Αβίβ. Η Κύπρος, αν και μικρή, είναι σοβαρή χώρα, και το κράτος λειτουργεί. Άρα είναι ξεκάθαρο πώς διαβουλεύθηκε με εκείνα τα κράτη που έχουν συμφέροντα από αυτή τη μονομερή και καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια. Είναι επίσης δεδομένο πώς η απόφαση της Κύπρου ήταν σε γνώση της Ελλάδας.
Κι εδώ ερχόμαστε στο κρίσιμο θέμα. Πώς είναι δυνατόν η Κύπρος να ζητάει από την Τουρκία την οριοθέτηση ΑΟΖ και να κάνει ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση και η Ελλάδα δεκαετίες τώρα να μην προχωρά σε αντίστοιχη κίνηση; Τί φοβούνται οι Έλληνες πολιτικοί;
Ισχυρίζονται πώς αν η Ελλάδα προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ, η Τουρκία θα απαντήσει με πόλεμο. Πρόκειται για ανοησίες και βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα η χώρα μας να προχωρήσει σε αυτό το βήμα βάσει των διεθνών συνθηκών και κανόνων. Εκείνο που χρειάζεται είναι σθένος, κάτι που δείχνει η μικρή Κύπρος.
Να σημειωθεί δε πώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, αλλά «τολμά». Και ο «τολμών νικά». Αρκεί να το αντιληφθούν κάποτε και οι Έλληνες πολιτικοί και να προχωρήσουν στην οριοθέτηση ΑΟΖ και να προστατεύσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι αρκετά καλές, σε αντίθεση με αυτές των ΗΠΑ με την Τουρκία και βεβαίως η χώρα μας έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, δύο χώρες που είναι στην παρούσα φάση «εχθρικές» απέναντι στην Άγκυρα.

  
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.