Για το τριήμερο 15-17 Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα δηλαδή, μοιάζει να κλειδώνει το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα της παράταξης, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί από την επόμενη μέρα να δοθεί το μήνυμα πως η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει τον τόπο, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η πορεία αλλαγής των εσωτερικών δομών του κόμματος.
Βέβαια, μέχρι το συνέδριο θα υπάρξουν αρκετοί σταθμοί, οι οποίοι θα είναι πολύ κρίσιμοι για τις εσωκομματικές ισορροπίες, τις οποίες κάθε πρόεδρος χρειάζεται.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Η απόφαση για τακτικό συνέδριο τον Απρίλιο μοιάζει άκρως λογική, δεδομένων και των καταστατικών προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες το τακτικό συνέδριο μπορεί να λάβει χώρα τουλάχιστον δύο μήνες μετά την προκήρυξή του. Έτσι, αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την χάραξη του αντιπολιτευτικού έργου, μια ομάδα εντός της ΝΔ με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων στελεχών (Ανδρέας Παπαμιμίκος, Λευτέρης Αυγενάκης, Μιχάλης Μπεκίρης, Νίκος Γεωργιάδης, Βασίλης Σπανάκης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κ.α.) εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου το επόμενο διάστημα να διαμορφωθούν οι προσυνεδριακοί άξονες επί των οποίων θα κινηθεί η ΝΔ.
Η απόφαση που έχει ληφθεί εν πρώτοις είναι πως στο συνέδριο δεν θα τεθεί ζήτημα ιδεολογικής επανατοποθέτησης του κόμματος,, μιας και θα είναι καταστατικό, όχι ιδεολογικό. Πλην όμως, πέραν της ιδεολογικής σταθεράς, θα υπάρξει μια σειρά άλλων κινήσεων που στόχο θα έχει να σηματοδοτηθεί η αλλαγή σελίδας στο κόμμα και να καταστεί η ΝΔ ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, με μεγαλύτερη λογοδοσία από την ηγεσία προς τη βάση, σαφείς και ανειλημμένες υποχρεώσεις της βάσης και νέα οργανωτική δομή.
Ένα βασικό στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν στη ΝΔ είναι η δημιουργία μιας οργανωμένης σχέσης μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Το συμπέρασμα, στο οποίο έχει καταλήξει η ηγετική ομάδα της Συγγρού, είναι πως παρά το γεγονός πως η ΝΔ από το 2009 είχε εγγεγραμμένα μέλη μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας, εντούτοις οι σχέσεις κόμματος-βάσης ήταν ανύπαρκτες. Αυτό τώρα προορίζεται να αλλάξει στην πράξη, με ένα σαφές πλαίσιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός μέλους. Στις σκέψεις που υπάρχουν περιλαμβάνεται το να έχουν τα μέλη της ΝΔ μεγαλύτερη πρόσβαση στη συνδιαμόρφωση πολιτικών προτάσεων, πλην όμως από αυτή την αμφίδρομη σχέση θα απορρέουν και υποχρεώσεις. Έτσι, στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, τα μέλη της ΝΔ θα πρέπει να εισφέρουν σε σταθερή βάση κάποιο ποσό εν είδει συνδρομής, με το οποίο το κόμμα θα μπορεί να εξυπηρετεί μέρος των αναγκών του. Παράλληλα, ως προς τα ζητήματα βάσης, θα παρουσιαστούν αργότερα και προτάσεις για την αναδιοργάνωση και την ενεργότερη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες των Τοπικών Οργανώσεων της ΝΔ, αλλά και των Νομαρχιακών (ΝΟΔΕ), οι οποίες έχουν περιπέσει σε μαρασμό τα τελευταία χρόνια
Στο «μπουκέτο» των προτάσεων που επεξεργάζονται στη ΝΔ περιλαμβάνεται και μια μορφή αξιολόγησης των οργάνων, των στελεχών και της ηγεσίας του κόμματος σε σταθερή βάση, ενώ θα γίνει μια προσπάθεια τα γαλάζια όργανα να αναδιοργανωθούν, προκειμένου να καταστούν πιο ευέλικτα και λειτουργικά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της υπερμεγέθους Πολιτικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει αραιά και συνήθως διεκπεραιωτικά, ενώ συντίθεται από εκλεγμένα και ex officio μέλη, με αποτέλεσμα να καθίσταται υπερβολικά αρτηριοσκληρωτική. Κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr, στις βασικές προτάσεις για την Πολιτική Επιτροπή περιλαμβάνονται η ραγδαία μείωση των μελών της και η κατάργηση των ex officio θέσεων, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη να πρέπει να εκλέγονται από το συνέδριο. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί επίσης και το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτών και μελών της ΠΕ. Παράλληλα, στη νέα δομή της ΝΔ τα social media και το ίντερνετ εν γένει θα έχουν κεντρικό ρόλο, μιας και θα αποτελούν επί της ουσίας τον σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ βάσης και ηγεσίας. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και πρόταση για θητείες στα όργανα και στα ανώτερα αξιώματα της ΝΔ.
Γενικότερα, στόχος είναι επίσης η ΝΔ να ξεκινήσει και πάλι να παράγει πολιτική και να καταστεί αυτό που ορίζεται ως «ζωντανός πολιτικός οργανισμός» και όχι ως ένα κόμμα που βρίσκεται απλώς σε εκλογική ετοιμοτητα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πλαίσιο προτάσεων που θα δημοσιοποιηθούν σύντομα στο διαδίκτυο, ενώ τα μέλη της ΝΔ θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται και να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης επί των καταστατικών τροποποιήσεων, σύμφωνα με το παράδειγμα των νομοσχεδίων. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν προσυνεδριακές συνδιασκέψεις, μιας και κάτι τέτοιο ορίζεται εκ του καταστατικού της ΝΔ.
Ο «καταλύτης» των εκλογών της ΟΝΝΕΔ
Πριν από το τακτικό συνέδριο θα πρέπει, παράλληλα, να λάβουν χώρα και οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ, με ανοιχτή διαδικασία επίσης. Ο νυν πρόεδρος Σάκης Ιωαννίδης θα αποχωρήσει από την ηγεσία της γαλάζιας νεολαίας και το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πρόθυμοι να τον διαδεχθούν. Ο πρώτος είναι ο εκ της Μακεδονίας προερχόμενος, υπεύθυνος Επαρχίας της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν επιτελικό στέλεχος της καμπάνιας Τζιτζικώστα και στη συνέχεια στήριξε ενεργά στη Μακεδονία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ένα στέλεχος που έχει καλές σχέσεις με τον γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και εκτιμάται πως έχει ερείσματα στον γαλάζιο μηχανισμό. Έτερος ενδιαφερόμενος θα ήταν, υπό προϋποθέσεις, και ο Απόστολος Μπακόλας, πρώην γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ, με στήριξη κατά τα φαινόμενα από τον απερχόμενος πρόεδρο Σάκη Ιωαννίδη, τον βουλευτή της Α’ Πειραιώς Κώστα Κατσαφάδο και τον αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κώστα Μητσόπουλο.
Όπως και να έχει είναι σαφές και για την κομματική ηγεσία πως οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι κρίσιμες και εντός της ΟΝΝΕΔ και οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Μάλιστα, γνώστες της ανθρωπογεωγραφιας της γαλάζιας νεολαίας αναφέρουν στο KoolNews.gr πως πολλά για τον αριθμό των υποψηφιοτήτων θα κριθούν αρχικά από τη στάση του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και δευτερευόντως από παράγοντες, όπως οι διαθέσεις της ομάδας που στοιχίζεται γύρω από τον γραμματέα της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Τσώκο, αλλά και από κρίσιμους «παίχτες», όπως ο πρώην υπεύθυνος Αθήνας Θεόδωρος Κουναδέας, ο διευθυντής του Πολιτικού Συμβουλίου Παύλος Μαρινάκης και ο υπεύθυνος Πάτρας Βασίλης Σιαδήμας.
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.