Πρόκειται για το οικοχωριό «Σκάλα», έναν χώρο στον οποίο ζουν μόνιμα 7 ενήλικες και 4 παιδιά, σε δύο σπιτάκια και δύο τροχόσπιτα. Το χωριό συμπληρώνει κι ένα τρίτο σπίτι, το οποίο οι κάτοικοι αυτού του ιδιότυπου «οικοχωριού» χρησιμοποιούν για τις συναντήσεις τους αλλά και να να μαγειρέψουν και να φάνε συνήθως όλοι μαζί.
Για τους κατοίκους του «οικοχωριό» σημαίνει σύνδεση του πολιτικού και κοινωνικού οράματος με την ιδέα μιας ζωής χωρίς φόβο. «Το οικο-χωριό = ένα σχολείο της ζωής, όπου η εκπαίδευση της προσωπικότητας εμπλουτίζεται από τη συμμετοχή στα κοινά», λένε.
Το οικοχωριό, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, είναι ανεξάρτητο ενεργειακά καθώς ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά πάνελς, χρησιμοποιεί πόσιμο νερό από πηγές και βρόχινο για τις αρδεύσεις, διαθέτει αγωγούς νερού και φυτά έχουν αναλάβει τον ρόλο του… βιολογικού καθαρισμού. Οι κατασκευές είναι όλες με υλικά φιλικά στο περιβάλλον και με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες.
Όσον αφορά την προμήθεια των τροφίμων, αυτή γίνεται μόνο από τοπικούς παραγωγούς, εκτός από τα προϊόντα που παράγονται στο οικοχωριό, όπως μήλα, φράουλες, κυδώνια, βερίκοκα, ροδάκινα και λαχανικά.
Οι λιγοστοί, μέχρι στιγμής, κάτοικοι του οικοχωριού, οραματίζονται τον τόπο τους ως «μια ζωντανή και ανοιχτή κοινωνική πρόταση, όπου μπορούν να αντικατασταθούν οι συμβατικές δομές του ανταγωνισμού και του φόβου από τις σταθερές της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της υπευθυνότητας απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στην ίδια τη ζωή».
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία εκ των δημιουργών του οικοχωριού, η Άννα Φιλίππου, ομοιοπαθητικός – ψυχολόγος, βρισκόταν με τον σύζυγό της για χρόνια σε αναζήτηση ενός άλλου κοινωνικού μοντέλου, μέχρι να καταλήξουν στη δημιουργία του οικοχωριού, το οποίο λειτουργεί μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας και διαφάνειας. Όσο για τα παιδιά που πηγαίνουν στο γειτονικό δημοτικό σχολείο, ζουν, όπως τονίζει, «με το βλέμμα στη φύση και όχι σε μια οθόνη».
Προσθέτει δε, ότι το κεντρικό, διώροφο σπίτι είναι χτισμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου, με αποτέλεσμα μία μικρή σόμπα να είναι αρκετή για να το ζεστάνει τον χειμώνα. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι τον περσινό χειμώνα για όλο το οικοχωριό, απαιτήθηκαν μόνο 4 τόνοι ξύλα.
«Θέλουμε να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το οικολογικό μας αποτύπωμα και προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε φτιάξει και μία εγκατάσταση για την παραγωγή βιοαερίου για την κουζίνα μας, που θα προέρχεται από τα οργανικά υπολείμματα. Έχουμε δε και ένα αποξηραντήριο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια όπου αποξηραίνουμε ντομάτες και φρούτα» αναφέρει η κ. Φιλίππου.
Στο οικοχωριό «Σκάλα», μέλος του Global Eco Village Network, έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες εθελοντές απ” όλο τον κόσμο που θέλησαν να μάθουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του και να βοηθήσουν στη δημιουργία διαφόρων υποδομών.
Περισσότερες πληροφορίες στο skalaecovillage.com
Πηγή
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.