Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Καλώς έρχεστε στον Βαρνάβα....

Αναδημοσίευση Άρθρου της Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου2011
Εδώ και 14 περίπου χρόνια, έχει αρχίσει μια σημαντική εξέλιξη στον τόπο μας. Από τους 1650 κατοίκους του 2001 φτάσαμε να ξεπερνάμε 2.800 το 2011
Εκτίμησή μας είναι ότι κάθε χρόνο έρχονταν (πριν την οικονομική κρίση) στο Βαρνάβα μας 64 περίπου νέες οικογένειες δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Αυτό σημαίνει ότι 192 νέοι κάτοικοι κάθε χρόνο προστίθεντο στους παλαιούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντίστοιχα προβλήματα στις υποδομές.
Δεν θα μιλήσω για την ύδρευση ούτε για την αποχέτευση.


Δεν θα αναφερθώ στους δρόμους, τα σχολεία, τα γήπεδα, τους παιδικούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές υποδομές που χρειάζεται η Κοινότητά μας.
Θα μιλήσω για την ταχύτατη μεταβολή της φυσιογνωμίας και την ανατροπή των κοινωνικών δομών του χωριού μας. 


Όλα τα χωριά που σήμερα είναι στην Β/Α. Αττική είχαν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με πολλά άλλα χωριά της Ελλάδας.
Μερικά ήταν αρβανιτοχώρια και οι κάτοικοί τους είχαν συχνά και συγγένεια μεταξύ τους.
Όλοι γνωρίζονται και πορεύονται, άλλοτε μαλωμένοι και άλλοτε μονιασμένοι, για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου.
Τα βασικά πλεονεκτήματα να είμαστε κοντά στη Αθήνα,  να διαθέτουμε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο μια πανέμορφη φυσική παραλία για τους Αθηναίους δεν μας βοήθησαν στην ανάπτυξή μας.
Σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα κοινωνικό προτσές, που αποτελείται από τέσσερις (4) κοινωνικές ομάδες.
Α) Κοινωνική Ομάδα, οι ντόπιοι, που νοιώθουν να χάνουν την «αξία» τους γιατί νομίζουν ότι οι νέοι κάτοικοι, τους ξεπερνάνε σε δυναμισμό, σε μόρφωση και προσόντα. Αυτοί παραπονιούνται με το σλόγκαν «ήρθαν οι νέοι κάτοικοι ‘ξένοι” και μας πήρανε τα σπίτια, τα χωράφια μας, εμάς, που σ αυτό το τόπο έχουμε αφήσει ένα τσουβάλι κόκαλα».
Β) Κοινωνική Ομάδα, οι ντόπιοι, που βλέπουν ότι η κοινωνία μας αλλάζει προς το καλύτερο, που βλέπουν, ότι αυξήθηκε η οικονομική τους ευμάρεια και προσπαθούν με συνεργασία και με ειλικρίνεια να δημιουργήσουν μαζί με τους νέους κατοίκους τη νέα κοινωνία, που η δυναμική της θα κάνει το χωριό μας ένα ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟΠΟ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
Γ) Κοινωνική Ομάδα, οι νέοι κάτοικοι, που ήρθαν από ανάγκη σε ένα νέο τόπο και αντί να συνεισφέρουν δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. Η ιδεολογία τους εκφράζεται πολλές φορές με τρόπο απαξιωτικό. «Ήρθαμε εδώ στους χωριάτες και τους δώσαμε αξία». Όμως πολλοί από αυτούς τους χωριάτες είναι επιστήμονες, έχουν μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο πολύ πιο υψηλό από αυτούς, που με το να κατασκευάσουν ένα σπίτι στο Βαρνάβα νομίζουν, ότι μπορούν να σπαταλούν αλόγιστα το νερό, να πετούν τα σκουπίδια τους και μετά να βρίζουν την Κοινότητα για την άσχημη εικόνα του τόπου μας.
Δ) Κοινωνική Ομάδα, οι νέοι κάτοικοι που ήλθαν στον τόπο αυτό γιατί τον αγάπησαν και η επιλογή τους να ζήσουν εδώ ήταν συνειδητή πράξη.
Αυτοί βλέπουν με συμπάθεια την προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου και πολλοί από αυτούς συμμετέχουν στα δρώμενα και προσπαθούν να βοηθήσουν σημαντικά. Όπως χαρακτηριστικά οι εθελοντές – ενεργοί πολίτες, κ.α – για την οργάνωση ανακύκλωσης απορριμμάτων κλπ. Το πρόβλημα είναι, ότι η διακριτικότητα, η σεμνότητά, και οι απασχολήσεις τους στερούν την δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι ικανοτήτων τους. Δυστυχώς ένας σύλλογος Νέων κατοίκων που δημιουργήθηκε για το λόγο αυτό το 2007 απαξιώθηκε. 

Είναι αυτοί για τους οποίους είπα, ότι επιλέγουν να μείνουν στο τόπο μας από αγάπη όπως με αγάπη, επιλέγουν τους φίλους τους, αντίθετα με τους ντόπιους, που δεν επιλέγουν τον τόπο που ζούνε, όπως δεν επιλέγουν και τους γονείς τους.

Όλοι μαζί αποτελούμε την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ, το ΧΩΡΙΌ μας. Πολλοί ήδη από τους νέους κατοίκους γίνονται και ΔΗΜΟΤΕΣ.
Ένα υψηλό καθήκον που πρέπει να το επιτελούμε όλοι μας.
Γιατί έτσι αποκτάμε, εκτός από υποχρεώσεις, και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.


ΠΡΟΤΑΣΗ

Στην Κοινότητά μας τιμώντας την προσέλευση των νέων κατοίκων
 ΝΑ καθιερώσει την 21 Ιουνίου κάθε έτους, σαν
ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

Εκεί όλοι οι παλαιοί Δημότες με προσκλήσεις και οι νέοι κάτοικοι ΝΑ καλούνται σε μια συγκέντρωση ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ και ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!

Τι λέτε Κυρία πρόεδρε και σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα? 
ΘΑ ΚΑΛΩΣΟΡΊΣΕΤΕ  τους νέους κατοίκους σας?

Μ. Αποστολόπουλος  ----------------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

1 σχόλιο:

  1. Βασιλική Τσικνιά23 Ιουνίου 2015 στις 1:30 μ.μ.

    Καταπληκτική ιδέα που συμβάλλει σημαντικά στην συνοχή της κοινωνίας του χωριού.Μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.