Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ρήξη ή μία κακή συμφωνία είναι το πραγματικό δίλημμα της κυβέρνησης - Το παρασκήνιο της αποχώρησης

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΣΑΕΙ;
Το παρασκήνιο της συνάντησης, όπως αναφέρουν πηγές του defencenet.gr από το Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφει μια κατάσταση εκβιασμού κι απόρριψης όλων των ελληνικών θέσεων. Ακόμα και αυτών που αρχικά είχαν γίνει δεκτές.

Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε για το δημοσιονομικό κενό έως 1,9 % του ΑΕΠ να καλυφθεί, όπως λένε, με μέτρα «βέβαιης απόδοσης» (δηλαδή αυξήσεις φόρων, περικοπές σε δαπάνες για πρόωρες συντάξεις, μείωση των αμυντικών δαπανών κλπ).
Για το υπόλοιπο 0,6% του ΑΕΠ πρότειναν διοικητικά μέτρα, όπως π.χ ενοποιήσεις Ταμείων και φορέων κλπ, χωρίς όμως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αρνήθηκε επίσης και να μετακυλίσει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βασικά αγαθά όπως το ρεύμα.

Για 2015 είχαν σχεδόν συμφωνήσει.
Οι δανειστές ζητούσαν για το 2016 μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ) για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Τα μέτρα που πρότειναν ήταν μείωση των αμυντικών δαπανών μέχρι σημείου εξαφανίσεως, μειώσεις συντάξεων και το ηλεκτρικό ρεύμα να μπει στον υψηλό ΦΠΑ.
Με αυτό τον τρόπο απορρίπτονταν τα ισοδύναμά της που προτείνονταν από την κυβέρνηση.
Και τόνισαν στην ομάδα διαπραγμάτευσης, που έστειλε η κυβέρνηση, ότι «Δεν ήρθαμε εδώ για να το διαπραγματευτούμε, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε, αυτές τις εντολές πήραμε, πείτε μας τι θα κάνετε, τι προτάσεις έχετε σε αυτά»!

Επί της ουσίας, οι ξένοι ζητούσαν μέτρα 2,5 δισ. και η ελληνική πλευρά έδινε τα 2 δισ. αλλά χωρίς μειώσεις συντάξεων και μόνον από φόρους και περικοπή των πρόωρων συντάξεων..

Ειδικά για τον ΦΠΑ, οι δανειστές επιμένουν σε μόνον δυο συντελεστες και να πάει το ηλεκτρικό ρευμα στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική αντιπροτείνει τρεις συντελεστές (6% - 13% - 23%) και δέχεται ότι τα τυποποιημένα προϊόντα θα πωλούνται με 23% ενώ τα  φρέσκα στο 13%.
Που και πάλι είναι μία αποδοχή που θα τινάξει τις τιμές των τροφίμων και το κόστος ζωής "στον ουρανό".
Τί δείχνουν τα παραπάνω; Ότι αυτήν τη στιγμή η κατάσταση κινείται  μεταξύ μιας - ακόμα - κακής συμφωνίας με τους δανειστές και μίας ρήξης. Και μια "κακή συμφωνία" μπορεί να τη θέλουν όλοι οι δανειστές και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν θάνατος για τη χώρα. Άρα, η ρήξη είναι η μοναδική λογική επιλογή.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι λιγότερο από μια καλή συμφωνία ή μία ρήξη.
Σε τελική ανάλυση τα έθνη δεν πεθαίνουν όταν είναι ελεύθερα. Όταν τα πνίγουν οι αλυσίδες, όμως, αργοσβήνουν...
Εν πάση περιπτώσει, η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε και το ύφος και το περιεχόμενο της συζήτησης και αποχώρησε αφού συνομίλησε με την Αθήνα και τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα. Την Πέμπτη ο "μονομάχος" Γ.Βαρουφάκης στο Eurogroup θα πει το μεγάλο "όχι" αν δεν αλλάξουν τα πράγματα.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.