Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ενδιάμεση συμφωνία προάγγελος κουρέματος του χρέους έως και 50%

ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ  
Εντός των επόμενων ημερών «κλείνει» η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών που θα ανοίξει και τη στρόφιγγα χρηματοδότησης της χώρας. Φαίνεται ωστόσο πώς πρόκειται για μία ενδιάμεση συμφωνία, η οποία ναι μεν θα εμπεριέχει μέτρα (μένει να δούμε ποια είναι αυτά και πόσα) χωρίς να θίγονται μισθοί και συντάξεις, αλλά η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται να έχει καταφέρει να πείσει τους δανειστές για «κούρεμα» του χρέους έως και 50% με μία τελική συμφωνία που θα υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου. 

Χθες βράδυ έγινε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισίον Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ για το ελληνικό θέμα.  
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή θέλησε να επισημάνει πώς το πρόβλημα είναι πολιτικό και τέτοια μπορεί να είναι η λύση του. Και φαίνεται πώς το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, αν και τα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζονται μέσω του Β. Σόιμπλε εγείρουν συνεχώς προβλήματα.
Τι έχουμε λοιπόν μέχρι στιγμής; Ένα προσχέδιο συμφωνίας που απέστειλε η Κομισιόν στην κυβέρνηση. Το προσχέδιο αυτό συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απηχεί τις θέσεις των δανειστών, ενώ βασίζεται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές (αφού η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη επιβεβαιώσει) προβλέπει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία θα είναι κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. 
Περιλαμβάνει δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα συνεχιστεί για ακόμη ένα έτος αλλά μειωμένος αφού στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τον ΦΠΑ, που ακόμη όμως δεν έχει «κλειδώσει» το θέμα πόσοι συντελεστές θα υπάρξουν και ορισμένα θέματα που αφορούν στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά, αλλά και την θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις. 
Υπάρχουν μέτρα αλλά η κυβέρνηση κρατάει τις βασικές «κόκκινες γραμμές» της που ήταν η μη μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις, αλλά και η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ακόμη και στο θέμα του ΦΠΑ γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να υπάρξει μηδενικός ΦΠΑ για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα (σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη).
Το μεγαλύτερο κέρδος με αυτή την ενδιάμεση συμφωνία, καθώς εδώ που έφτασαν τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οριστική, είναι πώς οι δανειστές πείστηκαν πώς το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί αν δεν υπάρξει ένα μεγάλο «κούρεμα» του χρέους, από 30% έως και 50%. Αυτός ήταν και ο λόγος της μη συμφωνίας έως τώρα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ-ΕΚΤ, κάτι που έχει επισημάνει αρκετές φορές ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. 
Τώρα ωστόσο φαίνεται πώς οι δανειστές αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και αυτό θα γίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με μία συμφωνία που θα υπογραφεί έως το χειμώνα, πιθανόν και μέσα στο φθινόπωρο. Αυτή θα είναι και η τελική συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού προβλήματος. 
Μέχρι τότε μάλιστα, η κυβέρνηση προκειμένου να μην εγκλωβιστεί σε ενδεχόμενες παγίδες που μπορεί να στήσει το «κλάμπ» που εκπροσωπεί κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σχεδιάζει και άλλες στρατηγικές κινήσεις, όπως η ένταξη της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Αίτημα που ίσως υποβληθεί επισήμως και κατά το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη. 
Η τράπεζα των BRICS επισήμως θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2016, οπότε, από το νέο έτος θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Greek Stream». 
Άρα, την παρούσα στιγμή μόνο επικοινωνιακά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ένταξη της Ελλάδας στους BRICS ως επιχείρημα για την επίτευξη μίας καλύτερης συμφωνίας με τους δανειστές, αφού αν τον Ιούλιο η χώρα σταματούσε να βρίσκεται σε πρόγραμμα η ΕΚΤ θα έκλεινε τις στρόφιγγες χρηματοδότησης της Ελλάδας και η ασφυξία θα μετατρέπονταν σε… πνίξιμο. 
Αυτό θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση με την ενδιάμεση συμφωνία, με την οποία πάντως δεν συμφωνούν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσαρέσκεια αυτή από πλευράς βουλευτών των αριστερών συνιστωσών, αναμένεται να εκδηλωθεί και έμπρακτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αν και δεν διαφαίνεται σοβαρό πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα. 
Το θέμα δε της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση, και που θεωρείται δεδομένο πώς θα περάσει αφού υπάρχουν πολλοί και από την αντιπολίτευση που θα δώσουν θετική ψήφο, ίσως πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο περιεχόμενο της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.