Το τρίγωνο της αμαρτίας: Σαθρό πολιτικό σύστημα – Μέσα Ενημέρωσης – Τράπεζες, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, εχθές Παρασκευή (8/05) από το βήμα της Βουλής, δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Άλλωστε είναι απορία σύμπασας της ελληνικής κοινωνίας, πώς είναι δυνατόν το συγκρότημα ΔΟΛ να παρουσιάζει συνεχείς -και τεράστιες- ζημίες στους ισολογισμούς του και παρόλα αυτά να καταφέρνει να παίρνει δάνεια από όλες τις συστημικές τράπεζες, την ώρα που σχεδόν όλοι οι άλλοι Ελληνες επιχειρηματίες ασφυκτιούν και οδηγούνται καθημερινά πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της ερμητικά κλειστής κάνουλας των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.
Την ώρα που η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη γιατί δεν τους χορηγείται έστω ένα μικρό ποσό ως κεφάλαιο κίνησης, έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες αυτοκτονούν κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων και το φόβο των κατασχέσεων και της στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας, ο ΔΟΛ πήρε πέρσι κοινοπρακτικό δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ το οποίο είναι δεκαετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την αποκάλυψη του θέματος και τον σάλο που δημιουργήθηκε, στον Τύπο διέρρεε από τους περίφημους «τραπεζικούς κύκλους» ότι το εν λόγω δάνειο αφορούσε αποκλειστικά την αναδιάρθρωση παλαιών δανείων, ενώ παράλληλα η χορήγηση του συνδέθηκε με τον όρο, ότι ο βασικός μέτοχος θα ενισχύει κεφαλαιακά την εταιρία με ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι όμως η οικονομική ευρωστία που επιτρέπει στον κ. Ψυχάρη να λαμβάνει με τόση άνεση δάνεια όταν χρωστά ήδη πάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ σε παλαιά δάνεια;
-Στον όμιλο ΔΟΛ, που έχει περάσει πλέον υπό τον έλεγχο του Σταύρου Ψυχάρη, οι συνολικές υποχρεώσεις έφταναν στο τέλος του 2013 στα 208,167 εκατ. ευρώ και τα δάνεια στα 135,82 εκατ. ευρώ.
-Σε σχέση με το 2008-2009, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες κατά 10 εκατ. ευρώ και τα τραπεζικά δάνεια κατά 21 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα του ομίλου έχουν μειωθεί από τα 285 εκατ. ευρώ το 2008 σε μόλις 90,3 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ το ίδιο διάστημα ο ΔΟΛ έχει επιβαρυνθεί σε αθροιστικές ζημιές 172 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου υπάρχει «μαύρη τρύπα» ύψους 71,1 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια, ενώ η συνολική αξία ενεργητικού έχει μειωθεί στο μισό και συγκεκριμένα στα 137 εκατ. ευρώ.
-Στον ΔΟΛ έχουν γίνει μεγάλες περικοπές προσωπικού. Από τους 872 εργαζόμενους σε επίπεδο εταιρείας, το προσωπικό είχε μειωθεί σε 438 το 2013, ενώ σε επίπεδο ομίλου, από 1.709 εργαζόμενους το 2008 έχουν απομείνει 829.
Και κάπου εδώ αρχίζουν να πέφτουν βροχή τα ερωτήματα:
- Είναι αλήθεια ότι από τα 98 εκατ. ευρώ τα 83 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ως νέα ρευστότητα για την εταιρία;
-Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ψυχάρης κατάφερε να πάρει επιπλέον ατομικό δάνειο 57 εκατ. ευρώ το οποίο στη συνέχεια μετέτρεψε σε εταιρικό;
-Είναι αλήθεια ότι πήρε και άλλο ατομικό δάνειο 8 εκατ. ευρώ; Και με όποιες εγγυήσεις έλαβε τα παραπάνω δάνεια;
-Ποιοι άλλοι επιχειρηματίες καταφέρνουν με ζημιές 23 εκατ. ευρώ και δάνεια 135 εκατ. στην πλάτη να παίρνουν νέα δάνεια;
Όποια και αν είναι τα ακριβή ποσά που χορηγήθηκαν, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, εξαιρετικά προβληματικές εταιρίες συνεχίζουν να λαμβάνουν δάνεια όταν άλλες επιχειρήσεις, οικονομικά περισσότερο υγιείς και με παραγωγικό αλλά και εξωστρεφή προσανατολισμό, είναι αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους.
Για να μην μιλήσουμε για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους όπου εκεί λαμβάνει χώρα ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.