Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Εάν δεν υποχωρήσουν οι «σκληροί» της λιτότητας δεν πληρώνουμε χρέος!

Εάν δεν υποχωρήσουν οι «σκληροί» της λιτότητας δεν πληρώνουμε χρέος!
Αν δεν υποχωρήσουν οι σκληροπυρηνικοί της λιτότητας στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη Huffington Post.

Αν όμως δεν υπάρξει υποχώρηση, υπάρχει άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες, ρωτά η διαδικτυακή εφημερίδα.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό», απάντησε ο Έλληνας υπουργός, «γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη δική της περιορισμένη ρευστότητά».
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, «εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα. Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς πουν ‘δεν έχει ρευστότητα για εσάς, δεν έχει εκταμίευση, δεν έχει νέα συμφωνία’, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα του ΔΝΤ, της τρόικας ή της ΕΚΤ».
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές της, ακόμη και χωρίς τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, αλλά αυτό θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην πληρώσει συντάξεις ή μισθούς, σημειώνει η Huffington Post.
Οι δηλώσεις του Βαρουφάκη κατέστησαν σαφές ότι εάν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ αθέτησης των πληρωμών του χρέους και αθέτησης των πληρωμών συντάξεων, θα έκανε επιλογή υπέρ των συνταξιούχων.
Σε ερώτηση κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου.
«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν είναι «η σωστή λύση αυτή την ώρα» οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας.
«Δεν εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», είπε στην Huffington Post. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».
«Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο για να δημιουργηθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο προηγούμενο πρόγραμμα -στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν, απλά επειδή υπάρχει, υπάρχει μια ορισμένη αδράνεια- και των νέων δεδομένων που βρίσκονται στο τραπέζι, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, τις απαιτήσεις της νέας μακροοικονομικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε».
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.