Οι βάσεις για έναν προωθητικό και προοδευτικό συμβιβασμό στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της ετέθησαν στη σύνοδο κορυφής και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο περιθώριό της.
Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και του EuroWorking Group να εργαστούν από σήμερα για να βρουν "τον κοινό τόπο μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των ελληνικών προτάσεων" και σε αυτή τη βάση να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.
Η τεχνική προσέγγιση ανακοινώθηκε και έτυχε πολιτικής έγκρισης από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο. Πλέον, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, "αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Το Μνημόνιο και η τρόικα έχουν τελειώσει". Ανοιχτοί στη συζήτηση των ελληνικών προτάσεων εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους, μετά τη σύνοδο, τόσο ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άν. Μέρκελ.
* Τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας - ευρωπαϊκών θεσμών αναζητούν σχέδιο για μετάβαση από το Μνημόνιο στην ελληνική πρόταση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας
* Πρωθυπουργός: Σημαντικό βήμα για αμοιβαία αποδεκτή λύση