Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΠΡΙΝ ... τον εργολάβο!


Αναμετάδοση - http://fraxios.blogspot.com/2008/10/blog-post_07.html
(Το κείμενο ετοιμάστηκε για να μοιραστεί στην συναυλία που οργάνωσε ο Σκάι για τα δάση. Σεπτέμβριος 23, 2008)


Πριν από λίγα χρόνια, ένας μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος είχε δηλώσει ότι 25 χρόνια εκσυγχρονισμού κατέστρεψαν 3000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού. Μέρος αυτής της καταστροφής, είναι και οι οβιδιακές μεταμορφώσεις που έχει υποστεί η ελληνική φύση. Γιατί τα τελευταία 25 χρόνια επιδοθήκαμε σ' έναν ανελέητο αγώνα περιβαλλοντικής υποβάθμισης της χώρας: σκάψαμε τη γη, κάψαμε τα δέντρα, χτίσαμε δρόμους και γιγάντιες ακαλαίσθητες τσιμεντένιες εγκαταστάσεις.
Οι συνέπειες είναι γνωστές: Ό,τι ενέπνευσε τους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους και τους ποιητές μας –το ελληνικό τοπίο και το τόσο χαρακτηριστικό μέτρο της συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση– υφίσταται πια μόνο ως καταγραφή στα μουσεία.

Σε τι συνίστατο αυτή η διαδικασία του εκσυγχρονισμού; Δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την εξοικείωσή μας με το πλανητικό μοντέλο της διαρκούς συσσώρευσης και μεγέθυνσης καθώς και το αντίστοιχο καταναλωτικό φαντασιακό που το συνοδεύει. Στα χρόνια που μας πέρασαν, ταυτίσαμε κι εμείς –όπως και ολόκληρος ο πλανήτης– την ευημερία με την συσσώρευση των υλικών αγαθών, την πρόοδο με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Σήμερα, το έωλον αυτής της διαδικασίας είναι ορατό: Η ζωή μας είναι αβίωτη, η Αθήνα και οι άλλες πόλεις βουλιάζουν στο τσιμέντο και το καυσαέριο, ενώ η ύπαιθρος έχει ερημοποιηθεί εντελώς: στην χειρότερη περίπτωση θα καταβαραθρωθεί από μία μεγάλης έκτασης καταστροφή (λέγε με Ηλεία) και στην καλύτερη, θα μεταβληθεί σε θέρετρο αναψυχής των «Αθηναίων» και των Ευρωπαίων συνταξιούχων, βουλιάζοντας στις τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις, στα γήπεδα γκολφ, τα εστιατόρια και τα τζιπ.

Αυτό είναι και το πλαίσιο της αμείλικτης κυριαρχίας των μεγάλων συμφερόντων, το θερμοκήπιο μέσα από το όποιο ξεπήδησε η Ελλάδα τον μεγαλοεργολάβων και των νταβατζήδων.
Κι αν αναρωτιέται κανείς από τη στάση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που παρουσιάζεται διαρκώς ότι κάνει τα «στραβά μάτια», θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια χώρα παρασιτική, η οποία έχει καταλήξει να μην παράγει τίποτε, και ως εκ τούτου μπορεί να «αναπτύσσεται» και να «προοδεύει» μόνο καταστρέφοντας, εκποιώντας μεταξύ άλλων την φυσική της κληρονομιά.

Γι' αυτό και οι θεσμοί, ανεξαρτήτως εάν οι διαχειριστές τους είναι «αριστεροί» ή «δεξιοί», όχι μόνο εμφανίζονται δίπλα σ' αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά και αποτελούν τον συλλογικό οργανωτή της καταπάτησης και της ανοικοδόμησής του.

Ποια θαναι άραγε η τύχη “αξιοποίησης" των κτημάτων που ενοικίασε η Κοινότητα Βαρνάβα από το Ταμείο Εθνικού Στόλου και θέλει να δώσει για “ανάπτυξη” σε ιδιώτη εργολάβο?
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ… ΠΡΊΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Ανάπτυξη, αχ πόσο φοβίζει αυτή η λέξη!



5 σχόλια:

  1. Καταπληκτική η παρουσίαση. Αυτό ακριβώς θέλουν να κάνουν και στο βαρνάβα οι τοπικοί αρχοντες.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ.
    Μακριά απο εδώ οι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΝΤΌΠΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Γρηγόρη....

    Περί Νταβατζήδων και λοιπών στοιχείων...
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΕΊΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΈΠΤΗ...'οπως και οι διαχειριστές αυτού του BLOG??
    ΣΑΣ πειράζει (τα συμφέροντά σας προφανώς)...που ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ οικογένειες από τον Βαρνάβα, μέσα σε αυτόν τον πανικό της παγκόσμιας κρίσης, θα βρούνε ΔΟΥΛΕΙΑ? (μια λέξη που θα την βρίσκουμε ΜΟΝΟ στα λεξικά)....
    ΒΑΛΤΕ μυαλό, ΠΡΙΝ μάθει ο κόσμος του Βαρνάβα τις "ΙΔΕΕΣ" σας...και έχουμε "αποπομπές".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ανώνυμε,
    Παρακαλώ να σέβεστε τις απόψεις των άλλων και προσέχετε τη φρασεολογία σας.
    Σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να απαντάτε με σοβαρά επιχειρήματα στα θέματα που πραγματεύονται τα Άρθρα και που σχολιάζουν οι αναγνώστες μας θετικά ή αρνητικά αλλά πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας.
    Ειδικότερα, το ότι θα βρούνε δουλειά πάρα πολλές οικογένειες του Βαρνάβα είναι πρόφαση και όχι απάντηση… στο Άρθρο.
    Τέλος, δεν θα επιτρέψουμε στο μέλλον, προσβλητικές εκφράσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις.
    ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Καθρέπτης που καθρεπτίζεσαι - φαίνεται στα κείμενά σου.
    Όσον αφορά τις Ιδέες μου ΜΗΝ τις ζηλεύεις αφού δεν μπορείς να τις σκεφτείς , ΟΥΤΕ να τις ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ. Για τις απομπομπές νομίζω πως «ΗΡΤΕΝ Η ΩΡΑ ΣΟΥ.

    Εν πάση περιπτώσει, ας αφήσουμε τις σαχλαμάρες που με παρέσυρες και ας μιλήσουμε σοβαρά για την ουσία και τις συμφωνίες που γίνονται με τον Εργολάβο που νομίζω ότι γνωρίζεις καλά.
    Πες μου αλήθεια,

    Πόσοι Έλληνες θα βρουν δουλειά.
    Πόσοι αλλοδαποί.
    Ποια η σχέση εργασίας.
    Μίλησε μας για Μισθούς και
    ασφαλιστική κάλυψη.

    Και το σπουδαιότερο ποια θαναι η σύμβαση έργου με τον εργολάβο, διευκρινίστε αν θα του παρέχετε και την εκμετάλλευση. Αν ναι, αναφέρατε βασικούς όρους εκμετάλλευσης όπως και τίμημα, διάρκεια σύμβασης κλπ. προστασία, διατήρηση και συντήρηση τοπίου.
    Πότε θα ανακοινώσετε τους όρους του ανοικτού Διαγωνισμού στο Κοιν. Συμβούλιο.

    Αναφέρατε αναλυτικά το είδος της εκμετάλλευσης που προορίζεται για τη περιοχή, όπως και το είδος ελέγχου που εξασφαλίζεται για την προστασία (;) του τοπίου (πανίδας, χλωρίδας) της περιοχής και την εξασφάλιση του προσωπικού (αποκλειστικά από μόνιμους κατοίκους του Βαρνάβα)
    Αυτά τα λίγα προς το παρόν…

    Εκτός από σαχλαμάρες έχεις να πεις κάτι γι' αυτά τα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ? ΓΙΑ να μάθει ο κόσμος του Βαρνάβα τις ΙΔΕΕΣ και τις συμφωνίες ή είναι κρυφό και θα πρέπει να ΑΝΗΣΥΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ?
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ και ΑΛΗΘΙΝΑ γι αυτό.

    Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες, να εκφραστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ανώνυμος … γίνεται τελικά ΕΠΩΝΥΜΟΣ?

    Ω! ποία η κατάντια …. ΑΛΟΙΜΟΝΟ στο Περιβάλλον.
    ΨΑΞΤΕ ΑΛΛΟΥ - Ο Αγροτουρισμός και δουλειές δίνει και πολλά χρήματα, για την ανάπτυξη του τόπου, είναι δε συμβατός με τον χαρακτήρα των κατοίκων της κοινότητας (γεωργοί κλπ) και το σημαντικό ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΕΙ το περιβάλλον.

    Αλλά ξέρετε, δεν έχει ΜΙ… ΖΕΣ, γιατί ανακατεύονται πολλοί, ενώ η εργολαβία είναι κλειστή διαδικασία που θέλει μόνο δύο. Δε λέω πως τα παίρνουν, αλλά έτσι για να γνωρίζετε.

    Τελικά υποβλήθηκαν οι παραιτήσεις του Κ.Σ να γλυτώσουμε από μερικούς?
    Που τέτοια τύχη.

    *Συμφωνώ με τον Γρηγόρη και περιμένω απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.