Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αποφασιστικό βήμα για πολιτική συμφωνία χωρίς τρόικα και μνημόνιο (βίντεο)

13.02.2015

Το αντικείμενο της διαβούλευσης είναι η μετάβαση από το Μνημόνιο που ίσχυε μέχρι πρότινος και τυπικά ως τις 28/2 στο νέο ελληνικό πρόγραμμα: Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της σύναψης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης - συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της στο προσεχές Eurogroup, ενώ υπογράμμισε πως με τη νέα κυβέρνηση, η χώρα πλέον διαθέτει τη δική της φωνή, τις δικές της θέσεις, το δικό της πρόγραμμα, ενώ προχωρά και στο επίπεδο των συμμαχιών. "Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί την πολιτική διάθεση για εξεύρεση λύσης και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας  σημαίνει ότι θα υπάρξει και τεχνική
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις των δύο τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκλήρωση του Μνημονίου ή σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν την πρόταση για κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup. Δεν τα υπογράψαμε, δεν επήλθε καμία καταστροφή".
Ερωτηθείς για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μπουν στο νέο πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που περιείχαν τα μνημόνια ήταν φύλλο συκής καθώς ποτέ δεν είχαν μπει ως προαπαιτούμενα για καμία δόση. "Με αυτή την έννοια, το μνημόνιο ξεχάστε το, Τρόικα δεν υπάρχει ξεχάστε την", υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι θεσμοί θα εποπτεύουν το νέο πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια, προσθέτοντας ότι το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ντάισελμπλουμ. "Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την Κομισιόν. Στο βαθμό που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις". Δεν είμαστε μαθητές που τους εξετάζουν οι δάσκαλοι, είπε χαρακτηριστικά
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως "θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους". Και συμπλήρωσε: "Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος για να αποκαταστήσουμε ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες".
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τους συμβιβασμούς που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός ανάμεσα στον σεβασμό της δημοκρατίας αφενός και αφετέρου στους κανόνες της ΕΕ, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποία η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί, παρότι δεν συμφωνεί.
 


Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.