Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Εκλογική μάχη στ’ αποκαϊδια...


Της Βιργινίας Μάρκου

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο Μάη, και κάπου σε αυτό το χρονικό σημείο, ξεκινά η άτυπη προεκλογική περίοδος, προς μεγάλη απογοήτευση εκατοντάδων αιρετών ανα την επικράτεια, οι οποίοι ήλπιζαν σε παράταση της θητείας.
Λες και πέντε χρόνια που είχαν στη διάθεσή τους, δεν ήταν αρκετά να παράξουν έργο...
Αναφορικά με τον Δήμο Μαραθώνα, η απόφαση ότι ο Ηλίας Ψηνάκης δεν θα ξανάβλεπε θώκο, ήταν ήδη ειλημμένη από την πλειοψηφία των δημοτών, εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μάνατζερ είχε καταλάβει περίπου τι γίνεται κι ετοιμαζόταν ν’ ανοίξει πανιά για άλλες θάλασσες και πελάγη... αδιαφορώντας -έτσι κι αλλιώς- για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, φρόντιζε για την εικόνα του σε πανελλήνιο επίπεδο, έτσι ώστε με το κατασκευασμένο και άκρως επιτηδευμένο προφίλ του επιτυχημένου δήμαρχου στο βιογραφικό, να καταλάμβανε θέση εξουσίας, ΕΜΜΙΣΘΗ θέση εξουσίας, σε ανώτερα κλιμάκια.
Πάντως, το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών, Ψηνάκη και δημοτών Μαραθώνα, ήταν τετελεσμένη υπόθεση και κοινή συναινέσει, με αποτέλεσμα, μήτε ο Ηλίας Ψηνάκης να χολοσκάει που οι Μαραθωνίτες (με την Καλλικρατική έννοια) τον είχαν βαθμολογήσει μ’ ένα τεράστιο μηδενικό μήτε οι δημότες να ενδιαφέρονται για τα μελλοντικά σχέδια και φιλοδοξίες του, αρκεί να τους άδειαζε τη γωνιά! Κι ενόσω το ρήγμα ανάμεσα στους πολίτες και τον δήμαρχο - μάνατζερ βάθαινε, ο Συνδυασμός της -κατ’ ευφημισμόν- πλειοψηφίας φυλλορροούσε, θυμίζοντας έντονα τάβλι! Όλων των ειδών: τη μία «φεύγα» εσύ έλα εσύ, την άλλη «πόρτες» που έκλειναν στα μούτρα διαφωνούντων, ακόμα και «πλακωτό» αφού η βία σε διάφορες μορφές, δεν έλειπε ως τρόπος συμμόρφωσης... (σ.σ. εκείνοι οι ελάχιστοι αιρετοί, οι οποίοι λειτούργησαν με αξιοπρέπεια, σεβόμενοι τους πολίτες και αδιαφορώντας για το προσωπικό όφελος, πιστεύουμε ότι θα επιβραβευτούν και θ’ αποζημιωθούν για τη στάση τους, όταν έρθει η ώρα της κάλπης).
Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα στον Δήμο Μαραθώνα, μέχρι την 23η Ιούλη. Και δεν θα ήταν σωστό να πούμε την έκφραση «όλα άλλαξαν από τότε» γιατί αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι απλά, η πύρινη λαίλαπα έφερε στην επιφάνεια κακώς κείμενα και δυσλειτουργίες των προηγούμενων ετών, εκτός βέβαια από τους δεκάδες νεκρούς και την πρωτοφανή καταστροφή.
Η οργή και το υπόκωφο μένος των κατοίκων της περιοχής, ενάντια στον κάλπικο, ανάξιο και ασεβή δήμαρχο και την Διοίκηση εν συνόλω, ξεχειλίζει, απαιτώντας -αν μη τι άλλο- την άμεση αποπομπή και παραίτησή του. Πανικόβλητοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, σπεύδουν να συμπαραταχτούν με το κοινό αίσθημα, συνεδριάζοντας κι εκδίδοντας ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της απομάκρυνσης Ψηνάκη. Κάποιοι παραιτούνται των αξιωμάτων τους και άλλοι εγκαταλείπουν ακόμα και το έδρανο που είχαν κατακτήσει με την ψήφο των δημοτών, ενώ οι επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι -ο ένας μετά τον άλλον- αρνούνται την ανάληψη καθηκόντων. Λογικό, αφού ο φόβος να «καούν» ενόψει εκλογών, υπηρετώντας σε τούτη τη Δημοτική Αρχή και δίπλα στον συγκεκριμένο «καμένο» τοπάρχη, είναι ορατός...
Κι εκεί που κάποτε, έπεφτε στριμωξίδι και αγκωνιές για μία φωτο δίπλα στον δημοφιλή αστέρα Ηλία Ψηνάκη, τώρα όλοι τον αποφεύγουν, μέχρι που τον ξορκίζουν με τον απήγανο!
Την εξαίρεση αποτελούν οι τρεις αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Ζαγάρης, Βάϊος Θανασιάς και Γιώργος Νησιώτης, οι οποίοι τελικά, μένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να στηρίζουν τον δήμαρχο - μάνατζερ.
Ο Ηλίας Ψηνάκης από τη μεριά του, γνωρίζει ότι εάν παραιτείτο υπό αυτές τις συνθήκες, εκτός από τον παχυλό μισθό (την έντονη φημολογία για μη νόμιμα και διαφανή κέρδη, την ακούμε μεν, αλλά δεν την υιοθετούμε) θα έχανε τα πάντα. Θα έφευγε με την ουρά στα σκέλια, όχι μόνο ως αποτυχημένος, αλλά ως «ο δήμαρχος των καμένων και απανθρακωμένων». Όλες οι πόρτες θα έκλειναν και θα σφράγιζαν οριστικά και αμετάκλητα.
Το μόνο που του μένει λοιπόν, είναι να προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται πόσο πολύ τον απεχθάνεται ο κόσμος, να προσποιείται ότι νοιάζεται και φροντίζει για τον Δήμο και γενικά να... προσποιείται τον δήμαρχο, προσπαθώντας μετά από τέσσερα χρόνια, να μπει στο πετσί του ρόλου. Ανεπιτυχώς...(σ.σ. οι φωτογραφίες του, τη μία να προσπαθεί να σβήνει φωτίτσες με χαριτωμενιές και την άλλη, να στέκεται αγέρωχος μπροστά από καινούργιους κάδους απορριμμάτων, θα προκαλούσαν θυμηδία, αν δεν κυριαρχούσε η μαυρίλα και η κατάθλιψη και δεν είχαν κοπεί απότομα τα γέλια και τα χάχανα).
Το μόνο που του μένει, είναι στους επόμενους μήνες, ν’ ανακτήσει ό,τι μπορεί από την πάλαι ποτέ στήριξη και προβολή των μεγάλων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία εν χορώ, τον έχουν ισοπεδώσει κι εκμηδενίσει!
Η έναρξη -όπως σημειώσαμε στην αρχή- της προεκλογικής περιόδου, σηματοδοτείται κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τις στάχτες και τα αποκαϊδια της μεγάλης φωτιάς, καθώς και της Δημοτικής Αρχής του Μαραθώνα.
Δίδαγμα και κεντρική ιδέα: ούτε την πυρκαγιά ούτε τις εκλογές ν’ αντιμετωπίζουμε με χαλαρότητα και ανάλαφρο σκεπτικό. Αντιθέτως, και στις δύο περιπτώσεις, επιβάλλεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, προνοητικοί και σοβαροί...

Υ.Γ.1: Τόσο ο δήμαρχος - μάνατζερ όσο και οι «αυλικοί» (αιρετοί και μη) που του έχουν απομείνει, ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα, ο Ψηνάκης δεν έχει χάσει τη δημοτικότητά του και ότι η πλειοψηφία των δημοτών επιθυμεί την παραμονή του στον θώκο, ως τις εκλογές. Ίσως να είναι έτσι, κι εμείς που του λέμε να κάνει στην άκρη μήπως και πάρει μπρος ο Δήμος, να είμαστε οι «κακοί» της ιστορίας. Θα προτείναμε λοιπόν, να διενεργηθεί γκάλοπ και να ερωτηθούν οι κάτοικοι, πώς θα ήθελαν να συνεχιστούν τα πράγματα από δω και πέρα, μέχρι τις εκλογές. Με ποιον τρόπο να λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός και να ξεμπλοκάρει η λειτουργία του Δήμου. Τι πιο απλό και δημοκρατικό; Αφού ο μάνατζερ αγνοεί το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο Συμβούλιο ουσιαστικά εκπροσωπεί τον λαό, ας απευθυνθεί απευθείας στον κόσμο. Τολμάει; Ιδού η Μύκονος... συγνώμη, η Ρόδος...

Υ.Γ.2: Αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα στον κάθε φίλο/η αναγνώστη, ν’ ασκεί κριτική στα γραφόμενά μας, στον δημόσιο λόγο γενικότερα. Θυμίζουμε όμως, ότι κι εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση ν’ απολογούμαστε ξανά και ξανά, για τις επιλογές μας. Συγκεκριμένα, ουδέποτε αρνήθηκα ότι στήριξα φανατικά την επιλογή Ψηνάκη για δήμαρχο. Οι συγκυρίες ήταν τέτοιες τότε (2014) που αυτό έκρινα ως καλύτερη λύση. Εναν χρόνο αργότερα ωστόσο, και αφού τον έζησα από κοντά, δήλωσα δημοσίως, ότι ο άνθρωπος δεν κάνει... όχι τόσο επειδή είναι ανίδεος, αδιάφορος και ανεπίδεκτος μαθήσεως, για δημόσιος λειτουργός, αλλά κυρίως λόγω του χαρακτήρα του. Το δήλωσα και διαχωρίζοντας τη θέση μου, αποστασιοποιήθηκα για τρία χρόνια σχεδόν...
Το είπαμε λοιπόν, και το ξαναείπαμε: «γράψτε λάθος!».
Μη μας ζητάτε να λέμε τα ίδια και τα ίδια... καταντά κουραστικό στο τέλος…
https://www.dimotisnews.gr/
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.