Σε ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες Τούρκων με Αμερικανούς ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή νέων κυρώσεων. Με φόντο την οικονομική κατρακύλα της Τουρκίας και με δεδομένο τις, υπό κατάρρευση, αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την οικονομία της χώρας είναι πλέον ύποπτες καθώς ίσως υποδηλώνουν πως δρομολογούνται κινήσεις για ένταξη στο BRICS, με φυσικό αποτέλεσμα την πλήρη ρήξη της Τουρκία με την Δύση και την έναρξη ενός μαραθωνίου καταιγιστικών εξελίξεων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να συμμετάσχει στη 10η Διάσκεψη των Πρέσβεων.
«Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδρομής του στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ο Λαβρόφ θα δώσει ομιλία στη διάσκεψη και θα έχει επαφές με Τούρκους αξιωματούχους», ανακοίνωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Στις συνομιλίες του με τον Τσαβούσογλου και άλλους αξιωματούχους, θα συζητήσουν διεθνή θέματα όπως η Συρία και οι προσπάθειες για ειρήνη, η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, η Ουκρανία και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε η Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες θα μιλήσουν επίσης για διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, εστιάζοντας στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream και στα έργα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu», πρόσθεσε.
«Θα συμφωνήσουν επίσης για ένα χρονοδιάγραμμα διμερών επαφών σε διάφορα επίπεδα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
«Μην φοβάστε τίποτα, όλα θα τακτοποιηθούν»
«Σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα θα τακτοποιηθούν». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις φήμες που οργιάζουν εδώ και μέρες για κρίση στην τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους Τούρκων επιχειρηματιών της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας και προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική αναστάτωση που έχει προκληθεί στη χώρα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και των δυσχερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα θα τακτοποιηθούν, οι αγορές θα ηρεμήσουν. Μην φοβάστε καθόλου, όλα θα περάσουν», ήταν το μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάει ΔΝΤ η Τουρκία
Παρά τις μεγαλοστομίες της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι γενικά αποδεκτό στο εξωτερικό, σε αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ και μεγάλων οικονομικών ινστιτούτων, πως η τουρκική οικονομία, παρά την ισχυρή ανάπτυξη των τελευταίων ετών, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να επιφέρουν κρίση στο προσεχές μέλλον.
Η τουρκική λίρα, τα ομόλογα και οι χρηματιστηριακές αγορές της χώρας δέχονταν περαιτέρω πλήγμα, καθώς οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στη διευθέτηση της διαμάχης για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα.
Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 5,44 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 2,5% από το χθεσινό της κλείσιμο.
«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το ΔΝΤ ή να ζητήσει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια. Διαφορετικά, τα capital controls φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη πιθανότητα», δήλωσε ο Σάλμαν Άχμεντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Lombard Odier.
Η Άγκυρα βρίσκεται στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας. Ο πληθωρισμός είναι στο 16%. Το δημόσιο χρέος έχει το χαρακτηρισμό «σκουπίδια». Η χρηματοοικονομική πολιτική του Προέδρου Eρντογάν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της αντίθεσής του με τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πρόσφατου διορισμού του γαμπρού του ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου.
Οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών τραπεζών και των εταιρειών με μεγάλα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics. Αυτό, με τη σειρά του, θα πλήξει τους εξαγωγείς στην Τουρκία καθώς και τους κατόχους των ομολόγων της Τουρκίας. Η οικονομία της χώρας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να απειλήσει σοβαρά με εξάπλωση του προβλήματος στις αγορές, αλλά παρά ταύτα θα τις ταρακουνήσει.
«Ναυάγιο» οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς
Δυσοίωνες εξελίξεις για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, καθώς διέρρευσε σήμερα από διπλωματικές πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι διαπραγματεύσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εξωτερικών “οδηγήθηκαν σε αποτυχία”, σύμφωνα με το hellas-journal.
Η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία και παραμένει σε ισχύ η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ ότι “οι συνομιλίες συνεχίζονται”. Η κ. Νάουερτ αναμένεται να τοποθετηθεί για τα νέα δεδομένα στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών. Δεν είναι γνωστό αν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας των συνομιλιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Τούρκοι αξιωματούχοι άκουσαν από τους Αμερικανούς ότι με δεδομένη τη μη απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών από τις τουρκικές φυλακές, θα ακολουθήσει νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Σχετικά γράφει και η εφημερίδα Wall Street Journal. Οι κυρώσεις θα χτυπήσουν Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονται στον στενό κύκλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην απελευθέρωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον και των άλλων Αμερικανών φυλακισμένων-ομήρων, στη διάρκεια των συνομιλιών της Ουάσιγκτον, με τη δικαιολογία ότι οι Αμερικανοί κατέθεσαν κατάλογο με 15 υπηκόους τους, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.
Ανάμεσα τους είναι ο Τουρκο-Αμερικανός επιστήμονας της NASA, Serkan Golge, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, και τρεις Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονται για την αμερικανική πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Ο κ. Ονάλ απαίτησε με τη σειρά του την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Επίσης απαίτησε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του. Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες της τάξης του 3% και πλέον, αμέσως μετά την διαρροή της είδησης για αποτυχία συμφωνίας στην Ουάσιγκτον.
Εκτός του Μπράνσον, στο επίκεντρο της διαμάχης Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται και ζητήματα δασμών, ενώ η κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας έχει βυθίσει την τουρκική οικονομία σε κρίση και αβεβαιότητα.