Το παν και το κάναν οι ΗΠΑ. Επανήλθαν με νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Αμεσο και σκληρό χτύπημα επιφύλασσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά την αμφιλεγόμενη ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής στοιχεία της οποία θα δημοσιεύσουμε σε λίγο.

Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωνε ένα νέο οικονομικό μοντέλο με στόχο την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με παρέμβαση του εξήγγειλε αυξήσεις στους δασμούς κατά της Τουρκίας λέγοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι καθόλου καλές αυτή τη στιγμή.
Oυσιαστικά τερματίζονται οι τουρκο-αμερικανικές συνομιλίες ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τι είπε ο Ερντογάν πριν λίγο. Σε λίγο οι Τούρκοι δεν θα έχουν λεφτά για ανταλλακτικά, όχι για F-35
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως διπλασιάζει τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.
«Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμα της, η τουρκική λίρα, διολισθαίνει ταχύτατα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!
Οι δασμοί στο αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και στο χάλυβα 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα βρίσκεται ξανά σε ελεύθερη πτώση.
Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει διψήφιες απώλειες έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο νέο ιστορικό χαμηλό των 6,3 λιρών το δολάριο. Μετά την ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Ουσιαστικά ο Ν.Τραμπ σκότωσε την τουρκική λίρα!
Νωρίτερα, ητουρκική λίρα έκανε «βουτιά” που αγγίζει το 13,5%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό των 6,3 λιρών/δολάριο, επισκιάζοντας τις όποιες προσπάθειες της Άγκυρας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα με την ανακοίνωση -αργότερα σήμερα- του νέου οικονομικού της μοντέλου.
Την ίδια στιγμή η απόδοση του τουρκικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε πάνω από το 20%, επίπεδο που επίσης συνιστά αρνητικό ρεκόρ.
Σε ότι αφορά τον αντίστοιχο τίτλο που έχει εκδοθεί σε δολάρια κινείται επίσης πτωτικά με αποτέλεσμα ή αντίστροφα κινούμενη απόδοση να έχει φτάσει στο 7,84% (για τον τίτλο που ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2028).
Από την άλλη πλευρά, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Το πενταετές CDS έφτασε στις 400 μονάδες βάσης σύμφωνα με το Bloomberg.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του από την αρχή του έτους, λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας, αλλά και λόγω των διπλωματικών εντάσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

Νέο οικονομικό μοντέλο

Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, καθώς η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση της η Άγκυρα ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα παρουσιάσει σήμερα Παρασκευή «ένα νέο οικονομικό μοντέλο».
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως σκοπεύει να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος κάτω από το 2% του ΑΕΠ και αναμένει η ανάπτυξη να αγγίξει το 3% με 4% την επόμενη χρονιά. Προηγουμένως προέβλεπε ανάπτυξη 5,5%.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα.
Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ακόμα πως οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν ρίσκα, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους των τουρκικών εταιρειών.
«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα. Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια» επισημαίνεται.
Περισσότερα σε λίγο.