Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Η φωτιά δεν παίζει... κάντε πράξη την πρόληψη!!

Το σύνθημα «Μην αδιαφορείς με την φωτιά», από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο πρέπει να είναι το αντικείμενο δράσεων στο Βαρνάβα με την διοργάνωση σειράς από δράσεις προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του χωριού και να δείξουμε πώς μπορούν πρώτοι αυτοί να συμβάλλουν στην μείωση των πυρκαγιών.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχουμε αρωγούς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Μαραθώνα. Και φυσικά με την εξασφάλιση χορηγιών. Πρώτο λοιπόν μάθημα, οι συμμαχίες! Απαραίτητο συστατικό επιτυχίας για την αντιμετώπιση ενός κοινά αποδεκτού προβλήματος.
Επίσης, ο Βαρνάβας έχει χάσει περίπου το 30% της βλάστησής της από αλλεπάλληλα περιστατικά δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 30 χρόνια.

Ξεκινήσαμε ΕΔΩ καταγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τα κενά στην ενημέρωση αναφορικά με τα αίτια πυρκαγιών. Μια διαδικασία που είναι πάντα απαραίτητη για τον εντοπισμό των ελλείψεων και των αναγκών σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Αφού καταλήξουμε στον τρόπο προσέγγισης του κοινού, προχωρούμε στη διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή φορέων και εθελοντών του χωριού.
Ξεχωριστή θα ήταν μια δράση «ερευνητές της φωτιάς» για τους μαθητές και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων. Τα παιδιά θα μπορούσαν να καταφέρουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες να διανείμουν και να συλλέξουν ερωτηματολόγια από συγγενείς και γείτονες, σε μια προσπάθεια βιωματικής κατανόησης των λόγων εξάπλωσης των πυρκαγιών αλλά και των τρόπων πρόληψης και αποφυγής.
 Η πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αν και φαίνεται πιο εύκολη από τη καταστολή, είναι απαιτητική εργασία. Θέλει γνώσεις, επιμονή, υπομονή και κυρίως χρόνο για να απολαύσουμε τα αποτελέσματα της. Η εμπειρία στον Βαρνάβα θα είναι μια πρότυπη δράση από την οποία όλοι μας θα διδαχθούμε πολλά.
Ας αφήσουμε όμως τους μαθητές του Βαρνάβα να κάνουν την δική τους δράση … Να καταγράψουν γνώσεις και την εμπειρία από τις πυρκαγιές του Βαρνάβα σε έναν απλό και σύντομο οδηγό ώστε να μπορέσουν και άλλοι φορείς ή εθελοντικές ομάδες να πραγματοποιήσουν στο μέλλον αντίστοιχες δράσεις σε τοπικό επίπεδο.
Μ. Αποστολόπουλος
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.