Πρωτοφανής κλιμάκωση πλέον στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η επιτροπή διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε την 1η Μαΐου πως ανθρακονήματα και συρματόσχοινα που εισάγονται από πέντε χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, πλήττουν τους παραγωγούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να «κλειδώσουν» τους δασμούς στο 147.63% στο προϊόντα αυτά για 5 χρόνια.
Το 2016 οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από την Τουρκία, σε αυτά τα προϊόντα έφτασαν 41.5 εκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα και χτύπημα από τον Ν. Τραμπ στον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Ολα αυτά αφού προηγήθηκε νέο χτύπημα στην τουρκική οικονομία λίγες ώρες νωρίτερα.
Πιο χαμηλά στα «σκουπίδια» υποβάθμισε η S&P την Τουρκία
Με μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε μη αναμενόμενη από πολλούς αναλυτές, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο των ομολόγων του τουρκικού ακόμα πιο χαμηλά στην περιοχή των «σκουπιδιών», εκφράζοντας ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού στην Τουρκία.
Μάλιστα η κίνηση της S&P έλαβε χώρα εν μέσω ενός εξελισσόμενου sell-off της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με το Reuters, η S&P ανέφερε πως η απόφαση να υποβαθμίσει την Τουρκία στο ΒΒ-/Β από το BB/B δεν ήταν μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων αλλά αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες, γι’ αυτό και προχώρησε σε αυτή.
«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες μας όσον αφορά τον πληθωρισμό ο οποίος επιδεινώνεται καθώς και στη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας», σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης.
Μάλιστα, η S&P πρoσθέτει πως «η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας αναφορικά με τις εξαγωγές και τους αυξανόμενους κινδύνους για τον ιδιωτικό τομέα».
Η S&P ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει πως η αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα θα είναι αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 5% ή να μειώσει την αστάθεια στη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η διστακτικότητα της τράπεζας να ασκήσει επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο αριθμό του πληθωρισμού έχει εγείρει ανησυχίες ότι βρίσκεται υπό την πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οίκος αξιολόγησης, σημείωσε σχετικά πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «δέχεται αυξανόμενη πολιτική πίεση».
«Με την αποδυνάμωση της λίρας έναντι του δολαρίου, ο ιδιωτικός τομέας θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τα χρέη του σε ξένο νόμισμα», ανέφερε η S&P για να συμπληρώσει πως «αυτό θα επηρέαζε αρνητικά το χρέος της χώρας, 40% του οποίου είναι σε ξένο νόμισμα».
Στα δύο η Τουρκία
Βαθαίνει το ρήγμα στην Τουρκία τόσο σε πολιτικό όσο και πολύ περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπίζονται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εκλογικών του συνεταίρων, των εθνικιστικών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00, ώρα Ελλάδα.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έρχεται ως απάντηση στην εκλογική συνεργασία που έχει ανακοινωθεί μεταξύ του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, και των εθνικιστικών του MHP με ηγέτη τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η κίνηση της αντιπολίτευσης αναμένεται να πολώσει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας και ενώ διακινούνται σενάρια ότι ο Ερντογάν ίσως ακυρώσει τελικά τις πρόωρες εκλογές καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν, μετά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar που φιλοξενεί η εφημερίδα Cumhuriyet, το χαμηλό ποσοστό νίκης που λαμβάνει ο Ερντογάν δύναται να προκαλέσει εξελίξεις δεδομένου ότι για την εκλογή του στη θέση του προέδρου δεν αρκεί η πρωτιά αλλά η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 50%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, η συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 32.3%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%, το HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%, το Καλό Κόμμα: %12.8, το Κόμμα Ευημερίας: 1.8%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 11% ενώ το 16% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.