Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Αποστολές «Hunter-Killer» από την Λάρισα – «Πράσινο φως» για επιχειρησιακή δράση – Ξεκινούν από σήμερα – Βίντεο

Το «πράσινο φως» και επισήμως για την επιχειρησιακή δράση – ακόμη και από σήμερα – από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έδωσε η χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία προβλέπει συνεκπαίδευση με την ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών («Πήγασος») που εδρεύει στην 110 ΠΜ της Λάρισας.
Θεωρητικά η συνεργασία θα διαρκέσει 6 μήνες αλλά το πιθανότερο είναι η 110 ΠΜ να αποτελέσει «μόνιμη βάση» των αμερικανικών MQ-9.

Τονίζουμε ότι τα MQ-9 Reaper είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεράστιες δυνατότητες. Πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία, πάρα πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης και μπορούν να διεξάγουν πολλές αποστολές.
 
Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι τα MQ-9 θα «χτενίζουν» το Αιγαίο σε αποστολές εναέριας επιτήρησης ενώ διαθέτουν πολύ μεγάλη αυτονομία .
Η ανακοίνωση για την εγκατάσταση στο πολεμικό αεροδρόμιο της Λάρισας αμερικανικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τύπου “Mq-9 reaper” πυροδοτεί σενάρια για εμπλοκή και της περιοχής σε μία ενδεχόμενη ανάφλεξη στην περιοχή της Συρίας.
Η Ελλάδα μετέχει έμμεσα μέσω των διευκολύνσεων μέσω της βάσης της Σούδας στην Κρήτη που εξελίσσεται σε πυλώνα της αμερικανικής παρουσίας στη Μεσόγειο, ωστόσο η νέα εξέλιξη στην 110 Πτέρυγα Μάχης, βάζει στο “κάδρο” και τη Λάρισα.
Είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν τέτοια αεροσκάφη στην Ελλάδα.
Η Κύπρος εξέδωσε NOTAM για την περιοχή των βρετανικών βάσεων
Ετσι λοιπόν, όλα δείχνουν πως πάμε για εμπλοκή, καθώς ειδοποίηση προς πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους, τη γνωστή και ως ΝΟΤΑΜ, εξέδωσε και μάλιστα δύο φορές η Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας στην περιοχή των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου.
Με την έκδοση των δύο ειδοποιήσεων, οι χειριστές αεροσκαφών ενημερώνονται για δραστηριότητες της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας νοτίως της περιοχής, με ισχύ μέχρι τις 12 Μαΐου.
Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητήθηκαν επίσης η Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ και οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας.
Ελληνοαμερικανική σύσκεψη κορυφής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Η αμερικανική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή σχέση Ουάσιγκτον – Αθήνας μέσω της φιλοξενίας της αμερικανικής Βάσης στη Σούδα, πλατφόρμα που κατά την πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή.
Επίσης η αμερικανική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε την Ελλάδα καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως, ενώ συζητήθηκαν παράλληλα ευκαιρίες για να προωθηθεί η διμερής αμυντική συνεργασία τους προσεχείς μήνες.
Όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ, «θεωρούμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή». Η πρεσβεία, εξάλλου, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας για τη φιλοξενία και την παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.
Η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου είναι ένας τακτικός διάλογος μεταξύ του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα, ενώ η συνάντηση αυτής της εβδομάδας ήταν η 18η. Η συνάντηση, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σε σημαντική χρονική στιγμή δεδομένων των πολυάριθμων περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν από κοινού οι δύο χώρες. Η προηγούμενη συνάντηση της HLCC πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ουάσιγκτον.
Τι ανακοίνωσε το υπ. Άμυνας
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών.
Επίσης, η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.
Η ελληνική πλευρά έθεσε εξάλλου άμεσου ενδιαφέροντος ζητήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιστατικά που υπονομεύουν την ενότητα της Συμμαχίας, ενώ η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων προς τις αρχές και του κανόνες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφοράς με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου εξέτασε επίσης δυνατότητες για αμυντική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
Η ελληνική πλευρά, επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης, και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης.
Από πλευράς ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπ. Άμυνας, επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της απόφασης για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, η Συμβουλευτική Επιτροπή συμφώνησε να συνέρχεται τακτικά και να συγκαλεί συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να συζητήσουν θεματικά ή τομεακά ζητήματα ως προετοιμασία των ετήσιων συναντήσεών της.
Στο τέλος των συνομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Έλληνα πιλότου Γεώργιου Μπαλταδώρου που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Πάιατ: Εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών
Νωρίτερα, σε δήλωσή του εν όψει της συνάντησης και καλωσορίζοντας τον κ. Γκόφους, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας.
Αυτοί είναι οι 8 στόχοι που θα χτυπήσει ο Τραμπ
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αμερικανικά δίκτυα, ήδη ο Τραμπ έχει επιλέξει 8 στόχους για τα πρώτα χτυπήματα στη Συρία – Εδώ και μέρες οι πολεμικές μηχανές των Μεγάλων Δυνάμεων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται περιμετρικά της Συρίας, συμμετέχοντας σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι επίδειξης πυγμής, υπεροχής αλλά και εντυπώσεων.
Οι πιθανοί στόχοι κυμαίνονται σε συγκεκριμένους χώρους και εργοστάσια που σχετίζονται με την παραγωγή χημικών όπλων, καθώς και μονάδες ασφαλείας ή κέντρα διοίκησης που πραγματοποίησαν την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, σε επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας που επιδιώκουν να εξαγάγουν την αεροπορική άμυνα και την αεροπορία του Assad.
Υπάρχουν 25 αεροπορικές βάσεις στη Συρία, μεταξύ των οποίων 21 υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Το μεγαλύτερο και πιο ενεργό είναι το Hemeimeem, όπου η Ρωσία διαθέτει δεκάδες αεροσκάφη και ένα περίπλοκο σύστημα αεροπορικής άμυνας.
Άλλοι περιλαμβάνουν το Shayrat, τη βάση που οι ΗΠΑ χτύπησαν με 59 πυραύλους τον Απρίλιο του 2017 σε αντίποινα για την υπόνοια αεριωθούμενης επίγειας φορτίου και την T4, τη βάση που στόχευσε η εικαζόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ένας άλλος πιθανός στόχος θα μπορούσε να είναι η αεροπορική βάση του Al-Dumeir κοντά στη Δαμασκό, όπου απογειώθηκε τα ελικόπτερα που πραγματοποίησαν την υποτιθέμενη επίθεση χημικών όπλων του Σαββάτου.
Ένας άλλος πιθανός στόχος, σύμφωνα με το BBC, είναι το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών (SSRC) στο χωριό Jamraya, βόρεια της πρωτεύουσας.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ 
Ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συστοιχίες πυραύλων (θαλάσσης – αέρος) Tomahawk, καθένας από τους οποίους:
Έχει 1.000 λίβρες (περίπου 454 κιλά) ισχυρής εκρητικής ύλης
Έχει μήκος σώματος: 6 μέτρα
Μήκος πτέρυγας: 9 μέτρα
Βεληνεκές: 1.000 μίλια (περίπου 1.609 χλμ.)
Κοστίζει: 1 εκατ. στερλίνες
Η Δύναμη Κρούσης των ΗΠΑ συμπληρώνεται από:
Το αεροπλανοφόρο USS Truman (Με συνολικό προσωπικό 5.680 άτομα και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα τελευταίας γενιάς)
Τρία πολεμικά πλοία (Destroyers): USS Normandy, USS Jason Dunham, USS The Sullivans
Πέντε πολεμικά σκάφη: USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman,, USS Farragut, USS Donald Cook
Οι δυνάμεις της Ρωσίας 
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτουν αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος S-400 εντός του συριακού εδάφους, τα οποία συνιστούν μια εν δυνάμει απειλή για μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, όπως είναι, για παράδειγμα τα αμερικανικά F-35.
Οι Ρώσοι έχουν σε πλήρη ετοιμότητα τα πολεμικά αεροσκάφη Σουχόι: Su-24, Su-25 και Su-35, τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας.
Ταυτόχρονα, διαθέτουν και τα κατασκοπευτικά / καταδιωκτικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς Su-57 (στη φωτό πιο κάτω), τα οποία είναι ικανά να αναχαιτίσουν τις εναέριες δυνάμεις των αντιπάλων τους.
Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα προ ημερών ρωσικές στρατιωτικές πηγές, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουλάχιστον δύο Su-57 έχουν μετασταθμεύσει στη Συρία.
Επίσης, στον εναέριο πολεμικό στόλο των Ρώσων περιλαμβάνονται σμήνη ελικοπτέρων Mi-8 και Μi-24 (φωτό).
Παράλληλα, ισχυρή δύναμη πυρός διαθέτει και το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς τα σκάφη του είναι εξοπλισμένα με συστοιχίες πυραύλων θαλάσσης – αέρος.
Οι δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας 
Σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας βρίσκονται και οι στρατιές του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να έχει δώσει ήδη διαταγή για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού υποβρυχίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τα λοιπά, οι Βρετανοί, πέραν του ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού που διαθέτουν, έχουν στη διάθεσή του και μια ικανή δύναμη αεροσκαφών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
Στη βάση αυτή βρίσκονται σταθμευμένα:
8 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado
2 αναγνωριστικά αεροσκάφη
1 μεταγωγικό αεροσκάφος C-17
2 αεροσκάφη C-130 «Ηρακλής»
1 αεροσκάφος εναέριας ανατροφοδότησης καυσίμων
Οι δυνάμεις της Γαλλίας
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία έχει να επιδείξει έναν ισχυρό αεροπορικό στόλο, ο οποίος βρίσκεται μετασταθμευμένος σε βάσεις της Ιορδανία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Στην Ιορδανία υπάρχουν ήδη σταθμευμένα 6 Mirage – 2000, ενώ άλλα έξι αεροσκάφη Rafale τελευταίας γενιάς βρίσκονται σε βάσεις του Κόλπου.
Παράλληλα, οι Γάλλοι διαθέτουν κι ένα αεροσκάφος Atlantique Maritime – 2, το οποίο χρησιμοποιείται για εναέρια επιτήρηση και «σάρωση» περιοχών.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.