Στόχος είναι να απομείνει μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια και μάλιστα περικυκλωμένος, η Σερβία.
Η «λύση» είναι ένα σκέλος, τα υπόλοιπα είναι αυτά που προβληματίζουν ακόμα περισσότερο.
Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες» ; Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών «Μακεδόνων»; Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί «μακεδονική»; Και με τα βιβλία των Σκοπίων που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων; Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;
Όλα αυτά θα εξαφανιστούν; Οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί που θέλουν τα Σκόπια εντός ΝΑΤΟ τι προτίθενται να κάνουν περί αυτών; Επιτέλους τι θα προσφέρουν στην Ελλάδα πέραν του απόλυτου «τίποτα» που της δίνουν εδώ και δεκαετίες;
Πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση διαπραγματευτών της Ελλάδας και των Σκοπίων με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
«Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.
Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του Μάθιου Νίμιτς τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».
Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».
Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.
Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.
Στο μεταξύ, επιπλέον πίεση στην ελληνική πλευρά ασκούν οι Αμερικανοί και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Στόλτενμπεργκ θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα Σκόπια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική του, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιοιυργήσουν μια εικόνα τελειωμένης υπόθεσης και ότι απλώς μένουν τα διαδικαστικά.
Είναι μεγάλο λάθος να πιεστεί η ελληνική πλευρά καθώς αυτοί που βιάζονται είναι οι Σκοπιανοί αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Δεν έχει η Ελλάδα να κερδίσει κάτι από μια ενδεχόμενη «λύση» με την χρήση του όρου «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία.
Σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος υιοθετεί την σλαβική ονομασία «Βαρντάσκα», αναρτώντας προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας.
Ο υπουργός Άμυνας ανέβασε στο Twitter έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937.
«Επίσημος χάρτης της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάσκα»
Ιστορικά ο ΥΕΘΑ έχει δίκιο, όχι μόνο με τους όρους της ελληνικής Ιστορίας αλλά και της πρόσφατης βαλκανικής.
Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ που συνεδρίασε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, το κόμμα τάσσεται ομόφωνα κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.