Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ερωτήματα της Ένωση Συλλ. Γονέων Μαραθώνα για την Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών

Στον «Απολογισμό Πεπραγμένων Δήμου Μαραθώνος 2015» Τεύχος Α΄- Ενότητα Ι, – σελ. 10, αναγράφεται ότι στα καθήκοντα της ΔΕΠ, περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των Σχολικών Επιτροπών, καθώς και ότι επιλαμβάνεται της χρηματοδότησής τους (αναφορά σε σελ. 12). Επιπλέον, οι Σχολικές Επιτροπές (Τεύχος Β΄- Ενότητα Ι – Α΄ βάθμια, σελ. 117-121 & Β΄ βάθμια, σελ. 121-125), κατένειμαν περιοδικά στα σχολεία ποσά από χρηματοδοτήσεις διαφόρων προελεύσεων.

Ανεξάρτητα από την έλλειψη απολογισμών των Σχολικών Επιτροπών, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, διαβιβάζει στη ΔΕΠ χρηματοδοτήσεις από ΚΑΠ, έκτακτες, από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς και από δημοτικά κονδύλια.
Η ΔΕΠ με τη σειρά της κατανείμει τα ποσά αυτά στις Σχολικές Επιτροπές. Η ΔΕΠ λοιπόν, οφείλει να έχει πλήρη εικόνα των χρηματοδοτήσεων, τις οποίες έχει λεπτομερώς καταγεγραμμένες, καθώς τις κατανέμει στις Σχολικές Επιτροπές. Επιπρόσθετα, έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και να ενημερώνει επίσημα, κατόπιν των σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου, τη Δημοτική Αρχή για οποιαδήποτε δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με το Νόμο 1566/1985, Άρθρο 50 παρ. 3 και την Υ.Α. Δ4/86 (ΦΕΚ: 81 Β΄ 13/2/1987): Η Δημοτική ή Κοινοτική Επιτροπή Παιδείας εισηγείται στο Δήμαρχο ή Πρόεδρο Κοινότητας και στο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των Σχολικών Επιτροπών.
Επίσης, σύμφωνα με την Υ.Α. Δ4/86 (ΦΕΚ: 81 Β΄ 13/2/1987) η ΔΕΠ:
«5. Συντάσσει με βάση τις προτάσεις των Σχολικών Επιτροπών πρόταση προς τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα για το ύψος των δαπανών που απαιτούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής τους.
6. Εισηγείται προς τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα την έγκριση των απολογισμών και ισολογισμών των Σχολικών Επιτροπών, καθώς και για τον κάθε είδους διοικητικό ή διαχειριστικό έλεγχο των επιτροπών αυτών.»
Η Οικονομική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη βάση νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, να τηρεί στο αρχείο της σχετικά επίσημα και αναλυτικά στοιχεία. Επιπλέον, έχει την ευθύνη να παρουσιάζει στον εκάστοτε Αντιδήμαρχο Οικονομικών και αυτός με τη σειρά του στο Δήμαρχο (επίσημα) και στο Δημοτικό Συμβούλιο (εισηγήσεις), τις όποιες αποκλίσεις από τη νομιμότητα.
Η δημοτική αρχή γενικά, είναι υπεύθυνη να ελέγχει με τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες ελέγχου, τις όποιες αποκλίνουσες συμπεριφορές υποπέσουν στην αντίληψή της. Επισημαίνεται ότι, οι απολογισμοί των Σχολικών Επιτροπών, πρέπει να εγκρίνονται κάθε Μάρτιο του επόμενου έτους χρήσης από το Δημοτικό Συμβούλιο και να υποβάλλονται στον Επίτροπο για τελική έγκριση. Σύμφωνα με την Υ.Α. 8440/2011:
«12. β) Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής υποβάλλει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους στο Διοικητικό του Συμβούλιο αντίγραφο του βιβλίου «ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ», καθώς και συνοπτικό ετήσιο πίνακα απολογισμού προηγουμένου οικονομικού έτους, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά.
γ) Τα έσοδα κατά κατηγορία προέλευσης, όπως αυτά αναφέρονται στην παρ. 4 της απόφασης αυτής και τα έξοδα, κατά κατηγορίες όπως συντηρήσεις επισκευές, αμοιβές τρίτων, παροχές τρίτων, θέρμανσης, αγορές παγίων και λοιπά γενικά έξοδα.
δ) Ο ετήσιος πίνακας απολογισμού πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, με αναγραφή του τυχόν ταμειακού υπολοίπου στο μέρος των εξόδων. Ο απολογιστικός πίνακας υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής.
13. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής με βάση το βιβλίο «ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ» και τον απολογιστικό πίνακα προβαίνει στον έλεγχο των στοιχείων της οικονομικής διαχείρισης και αποφασίζει για την έγκρισή του με απόφαση, η οποία λαμβάνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής υπόκειται στην έγκριση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.»
Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα :
• Ποια ήταν τα ποσά που παρέδωσαν από τα αποθεματικά τους οι Σχολικές Επιτροπές των πρώην Δήμων Ν. Μάκρης και Μαραθώνα, καθώς και Κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα, στις ενοποιημένες Σχολικές Επιτροπές (σημερινό σχήμα), μετά την αυτο διοικητική μεταρρύθμιση ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ ;;;
• Ποιά ποσά από Κρατικές Επιχορηγήσεις (ΚΑΠ), κατανεμήθηκαν τις Σχολικές Επιτροπές από το 2011 μέχρι σήμερα ;;;
• Ποιά ποσά από Έκτακτες Επιχορηγήσεις, κατανεμήθηκαν στις Σχολικές Επιτροπές από το 2011 μέχρι σήμερα ;;;
• Ποιά ποσά από Επιχορηγήσεις του Δήμου (3% ή ΦΗΧ), κατανεμήθηκαν στις Σχολικές Επιτροπές από το 2011 μέχρι σήμερα;;;
• Ποιά ποσά και ποιάς προέλευσης, κατανεμήθηκαν για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των καθαριστριών των Σχολείων στις Σχολικές Επιτροπές από το 2011 μέχρι σήμερα ;;;
• Υπάρχουν αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών από το 2011 και μετά την εφαρμογή του σχετικού νόμου για υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων στο ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’ ώστε να είναι εκτελεστές, που έχουν υλοποιηθεί παράνομα αφού δεν έχουν αναρτηθεί ;;;
• Σε ποιες ενέργειες και διοικητικά μέτρα ελέγχου για τη μη υποβολή απολογιστικών στοιχείων των Σχολικών Επιτροπών έχουν προβεί αντίστοιχα οι εκάστοτε ΔΕΠ και Δημοτικές Αρχές από το 2011 μέχρι σήμερα ;;;
Κύριε Δήμαρχε, η Ένωση Γονέων έχει υποβάλλει αυτά τα ερωτήματα σε όλα τα αρμόδια όργανα επανειλημμένα, χωρίς να πάρει ποτέ έστω και μία επίσημη απάντηση. Μέχρι τώρα το ομιχλώδες τοπίο τροφοδοτείται από φήμες, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων σπιλώνουν υπολήψεις. Η Ένωση δεν συμμερίζεται ουδόλως αυτές τις φήμες και αναμένει επίσημη ενημέρωση.
Σκοπός μας δεν είναι να στραφούμε κατά οποιουδήποτε φυσικού προσώπου, αλλά να εκφράσουμε την αγωνία μας για το μέλλον της Παιδείας του Δήμου μας. Ο όποιος έλεγχος νομιμότητας δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Με τη σημερινή κατάσταση δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ουσιαστικά ποια είναι τα αποθεματικά των Σχολικών Επιτροπών από το 2011 μέχρι σήμερα και διατρέχουμε τον βάσιμο κίνδυνο να χάσουμε τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, με ολέθρια αποτελέσματα στη λειτουργία των σχολείων μας (εγκύκλιος »Κατρούγκαλου» (Υπ. Εσωτ..…Αρ. Πρωτ ΔΗΔ/Φ.40/17739/5-6-15).
Παρακαλούμε λοιπόν για ξεκάθαρες, επίσημες απαντήσεις και προπαντός λύσεις για να αποφύγουμε τα αδιέξοδα, στον ευαίσθητο χώρο της σχολικής κοινότητας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.