Χρέος αντί φιλοξενίας μεταναστών
Το 55% απαντά «ναι» στο ερώτημα - Επανέρχεται η βρετανική εφημερίδα καλλιεργώντας κλίμα Grexit από τη Σένγκεν - Κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων και σε γερμανικές εφημερίδες
Την ώρα που οι Βρυξέλλες απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση τριών μηνών στην Αθήνα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τηρώντας τις «συστάσεις» και να περιφρουρήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα εξωτερικά της σύνορα, βελτιώνοντας παράλληλα τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο διεθνής Τύπος με συνεχή δημοσιεύματα καλλιεργεί το κλίμα «Grexit» με εκδίωξη της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.«Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες», έγραψαν προ ημερών οι Financial Times, «Η υπερχρεωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα αποτυγχάνει καθημερινά να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο (εννοώντας τη φύλαξη των συνόρων) λέει η Welt, «Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν» αναφέρει η Deutsche Welle.
Στα αδιάκοπα «πυρά» που δέχεται η Αθήνα, προστίθεται και το γκάλοπ που διεξάγουν οι Financial Times, μέσω του οποίου ρωτούν τους αναγνώστες τους αν πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα τους πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής μάλιστα, το 55% απαντά θετικά στο ερώτημα που θέτει η βρετανική εφημερίδα, ενώ το 45% λέει «όχι». Δείτε εδώ τη δημοσκόπηση που πραγματοποιεί.
Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα των «FT» το οποίο πρότεινε το «σφράγισμα» των συνόρων της Ελλάδας και την παραμονή όσων μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά! Αυτό, κατά την βρετανική εφημερίδα θα ήταν το αντάλλαγμα, για να διαγραφεί το δημόσιο χρέος της χώρας μας.
«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημείωνε ο αρθρογράφος Gideon Rachman και αναφερόταν στα όσα ειπώθηκαν στο συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.
«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» έγραφε ακόμα ο Rachman.
Στο άρθρο του περιέγραφε και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το... πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Πολύ εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους. Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Deutsche Welle, η οποία γράφει ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν αλλά και το μέλλον της ίδιας της συνθήκης, η οποία εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα η αναχαίτιση του προσφυγικού ρεύματος από τα παράλια της Τουρκίας είναι μονόδρομος, εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του Σένγκεν.
Εντός του Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρνητική για την Ελλάδα, αφού διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες από ελληνικής πλευράς στη φύλαξη των συνόρων, συμπληρώνει η εφημερίδα και συνεχίζει: Αδυναμίες που εντοπίζονται στη ελλιπή ταυτοποίηση των προσφύγων, η οποία είναι προϊόν της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών, δεδομένου ότι από τα πέντε κέντρα καταγραφής που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015 λειτουργεί μόνο ένα, αυτό της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει ένα μήνα διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν καθώς και διορία δύο μηνών για να το υλοποιήσει.
Προς ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν;
«Στο μεταξύ μέχρι τον Μάϊο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά τους για χρονικό διάστημα μέχρι δύο ετών.
Πρακτικά αυτό θα σημάνει την πλήρη απομόνωση της χώρας μας, δεδομένου ότι οι εταίροι θα «σφραγίσουν» τα προς βορρά σύνορα με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, εγκλωβίζοντας εντός της επικράτειας τους υποψήφιους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα καθώς και όσους συνεχίζουν να έρχονται. Το παραπάνω σενάριο θεωρείται πάντως έσχατη επιλογή που θα είναι πολύ κακή για την Ελλάδα, ωστόσο και στην Ευρώπη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κι αυτό διότι η συνέχιση των ελέγχων στα σύνορα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ θα πλήξει και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς».
Σφοδρή κριτική εναντίον της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κατάστασης στο προσφυγικό ασκεί και η Welt, υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ειδικά η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να φυλάξει τα πιο σημαντικά εξωτερικά σύνορα είναι μοιραίο».
«Η υπερχρεωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα αποτυγχάνει καθημερινά να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας τα ακόλουθα: «Η χώρα-μέλος της ΕΕ μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης θεωρείται ένα αποτυχημένο κράτος με ανεπαρκή διοίκηση, πελατειακή οικονομία και έλλειψη κοινωνικών υποδομών. Και το ρήγμα στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα μοιάζει να βαθαίνει. Από τις αρχές του χρόνου, παρά τον χειμωνιάτικο καιρό, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε κατά πολύ, ακόμα μια φορά. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο στο ελληνικό έδαφος. Η περίθαλψη θεωρείται αναξιοπρεπής, παρόλο που οι Βρυξέλλες παρέχουν οικονομική βοήθεια».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.