Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ειδομένη: Φτάνουν οι άντρες της Frontex - «Φουντώνουν» οι διαμαρτυρίες από τους κατοίκους

Θα αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων
Ειδομένη: Φτάνουν οι άντρες της Frontex - «Φουντώνουν» οι διαμαρτυρίες από τους κατοίκους

«Τελεσίγραφο» να φύγουν οι μετανάστες από την Ειδομένη στέλνουν οι κάτοικοι -  «Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή», τονίζει η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης
Εν αναμονή της ανάπτυξης στη μεθόριο με τα Σκόπια των πρόσθετων υπαλλήλων της Frontex.

Η Frontex ετοιμάζεται να αποστείλει στην Ελλάδα και να εγκαταστήσει στα σύνορα με την ΠΓΔΜ τους αξιωματικούς που θα αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο. 

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, των ομάδων ταχείας επέμβασης RABIT και υπέγραψε συμφωνία για την συνδρομή της Frontex στα βόρεια σύνορά της, εκπληρώνοντας τις 3 από τις 4 βασικές υποχρεώσεις που είχε από την συμμετοχή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν, σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


«Τελεσίγραφο» να φύγουν οι μετανάστες από την Ειδομένη στέλνουν οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
 

«Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».


Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης -ενός χωριού περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι- βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία έρχεται στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά της για να «ξεφύγει» από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.

«Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή», τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί «μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό».


«Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων», επισημαίνει η κ. Σουπλή.


«Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά «να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος».

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.