Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της «Λιβύης» και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η έγκριση του οποίου οδήγησε τελικά σε μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, η Ρωσία επιμένει σε εγγυήσεις,  ότι η απόφαση για την Μεσόγειο δεν θα  συνεπάγεται στρατιωτική επέμβαση, αναφέρει η  αμερικανική εφημερίδα New York Times και  αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να λάβουν την επίσημη άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας και να προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον πλοίων, τα οποία  θα είναι ύποπτα για την μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα,  «μπορεί να παρερμηνευτεί», τονίζει η Μόσχα .
Η δημοσίευση σημειώνει ότι η Ρωσία θέλει ατράνταχτες εγγυήσεις ότι η άδεια του ΟΗΕ , δεν θα αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση στην Συρία .
Οι Ευρωπαίοι ζητούν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, βάσει του έβδομου άρθρου του Καταστατικού Χάρτη του οργανισμού , που αναφέρει ότι  δεν επιτρέπεται η αποστολή στρατευμάτων  για έλεγχο και επιθεώρηση  αλλά και η απαγόρευση απόπλου  πλοίων,  στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ξεχάσει  ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε   σχετικό ψήφισμα το 2011, επίσης, βάσει του κεφαλαίου επτά του Χάρτη, το οποίο  στην συνέχεια  κατέστησε δυνατή την έγκριση «όλων των αναγκαίων μέτρων» για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, κάτι που οδήγησε σε στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη από το ΝΑΤΟ , με τα γνωστά αποτελέσματα .
Η Ρωσία τότε απείχε από την ψηφοφορία για το θέμα αυτό, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος του Μ.Καντάφι.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής δράσης, με πρόφαση το ψήφισμα αυτό στην Συρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει  να βεβαιωθεί ότι το ψήφισμα δεν  θα δημιουργεί τετελεσμένα . Επιπλέον,  ο Τσούρκιν δεν συμφωνεί  ότι η απόφαση  δεν υπόκειται πλήρως στο  έβδομο άρθρο του Χάρτη και, ως εκ τούτου επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση.
Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να διανεμηθεί και στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη, ενώ  οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Δυτικοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί πριν από την άφιξη των  ηγετών στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα.
Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει δικαίωμα βέτο, θυμίζει  η εφημερίδα The New York Times.
Υπάρχει σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, μια προσπάθεια μιας νομιμοφανούς  « δυτικής εκστρατείας» για την Συρία, με την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ.
Η Γαλλία , ήδη αντιδρά όπως και άλλες χώρες  οι οποίες δεν επιθυμούν να εμπλακούν.
Υπάρχουν όμως και οι «πρόθυμοι» όπως  η Βρετανία, η Τουρκία κά. Η πιθανή επανάληψη του σεναρίου της Λιβύης είναι αδύνατη και απίθανη , λόγω των έντονων διαφωνιών για την Συρία.