Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα υποχρεωθούν, στο άμεσο μέλλον, να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το ζήτημα, εξάλλου, αναμένεται να τεθεί στην επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή». Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει με πολύ σαφή τρόπο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Και δεν πιστεύω ότι έχει την παραμικρή πρόθεση να το αλλάξει αυτό.
Έτσι λοιπόν μετά την εξαίρεση  των Αμερικανών από ένα τέτοιο πόλεμο, ο Κέρυ δίνει και τη λύση λέγοντας ότι,  «Υπάρχουν χώρες στην περιοχή που μπορούν να το πράξουν. Οι Σύροι που αντιτίθενται στο καθεστώς είναι επίσης ικανοί να δράσουν».
Ο κ. Κέρι χαρακτήρισε το ΙΚ πολύ επικίνδυνη οργάνωση και ζήτησε την αύξηση της εναντίον ασκούμενης πίεσης. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ συζητούν με άλλες χώρες της περιοχής για την καλύτερη αντιμετώπιση της απειλής που το ΙΚ συνιστά.
ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν πολλαπλασιάσει, τελευταία, τις επαφές τους για το ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο αυτό, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογo του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, την παραμονή της πρώτης επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στην Ουάσινγκτον.
Για πρώτη φορά τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκαν την 17η Αυγούστου ομόφωνα υπέρ μιας πρωτοβουλίας με σκοπό την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Το Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποδέχθηκε ευνοϊκά το σχέδιο αυτό.
Δύο σημαντικά βέβαια ερώτημα που τίθεται είναι αν η συμμετοχή μόνο αραβικών χωρών σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο πόλεμο, που φαντάζει πολύ κοντά, μιας και η πολιτική λύση φαίνεται σαν όνειρο, είναι επαρκής και αν θα πρέπει οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να μείνουν εκτός στη σχεδίαση και εκτέλεση της τελικής αναμέτρησης, ρισκάροντας μια ανέλπιστη αρνητική τροπή των πραγμάτων.
Για το θέμα η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει μια προφανή αλλά ενδιαφέρουσα άποψη. Συνδέει ευθέως την ισλαμική τρομοκρατία με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, η Αυστραλία καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν ενεργότερα στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), σε Συρία και Ιράκ, συμβάλλοντας, έτσι και στην προσπάθεια ελέγχου των μαζικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
H Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, δήλωσε πως το ΙΚ είναι η κύρια αιτία αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
«Άνω του 40% των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη προέρχεται από τη Συρία. Για αυτό και πρέπει να ηττηθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που προκαλούν τον εκτοπισμό τόσων πολλών ανθρώπων». «Ήδη περίπου εξήντα χώρες υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον κατά του ΙΚ συνασπισμό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα», τόνισε η Αυστραλή υπουργός καταλήγοντας ότι, «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εμπλακούν στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ».
Είναι πράγματι κρίσιμες οι στιγμές , η Δύση για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με μια τεράστια απειλή που δυστυχώς η ίδια δημιούργησε. Οι αραβικές χώρες σίγουρα έχουν άμεση σχέση, όμως από μόνες τους ίσως να μην μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Σε αυτή τη φάση η Δύση πρέπει να συνεργαστεί στενά με τους άραβες , να σχεδιάσουν από κοινού και να αναλάβουν επίσης κοινή δράση. Όλες οι χώρες στα πλαίσια εντολής του ΟΗΕ θα πρέπει με στρατεύματα να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο γιατί είναι μια απειλή που αφορά συνολικά την ανθρωπότητα. Η Ελλάδα παρά τα προβλήματα πρέπει να έχει ετοιμότητα συμμετοχής έστω και συμβολικής και να προετοιμάζεται από τώρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο