Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Τα αδιέξοδα μας δείχνουν τη διέξοδο


Μας μίλησαν για πρωτογενές πλεόνασμα, πανηγύρισαν για τα "μαγειρέματα" τους και δήλωσαν γεμάτοι περηφάνια πως η χώρα για πρώτη φόρα εδώ και σαράντα χρόνια έχει θετικό ισολογισμό.

Κι' εμείς πρέπει να τους πιστέψουμε!

Όπως τους πιστέψαμε λίγα χρόνια πριν, τότε που "λεφτά υπήρχαν" αλλά ξαφνικά ανακάλυψαν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 ήταν στο 15,4% του ΑΕΠ.

Μας είπαν τότε, πως το δημόσιο χρέος ήταν 299 δις. Ο κίνδυνος της χρεωκοπίας ορατός, γι’ αυτό και έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, φυσικά με τη στήριξη των εταίρων μας, ώστε να σωθούμε και αυτό κάναμε.

Στο τέλος του 2013 όμως, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας, το χρέος όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αντίθετα διογκώθηκε καθώς έφτασε στα 321 δις, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΛΣΤΑΤ.

Συμπέρασμα, οι εγχώριοι και μη εγκέφαλοι της διάσωσης, οδήγησαν τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τώρα κάνουν λόγο και για έξοδο στις αγορές,  ενώ γνωρίζουν πως από το 2010, όταν και υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση, άλλαξε "αμετάκλητα και άνευ όρων" η ζωή των Ελλήνων.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα επίσημα στοιχεία.

Το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 28%. Το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, 914.873 νοικοκυριά (2.535.700 άτομα) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μας οδηγεί στη δεύτερη θέση, μόλις πάνω απ’ αυτό της Ρουμανίας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της κομισιόν. ενώ το ποσοστό μετανάστευσης προς άλλες χώρες της Ε.Ε., εκτοξεύτηκε στο 170%. Ένας στους τρεις Έλληνες είναι ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και το κοινωνικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, εξαιτίας του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Είτε πρόκειται για όσους κυβέρνησαν, είτε για όσους αντιπολιτεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Όλοι μηδενός εξαιρουμένου, εξυπηρέτησαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο, το ίδιο σύστημα. Ένα σύστημα που ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για το συμφέρον του λαού, αλλά για τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων "αφεντάδων" και δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για όσους λένε "μα εμείς δεν κυβερνήσαμε".

Η συμμετοχή και μόνο, τους καθιστά το ίδιο υπευθύνους.

Τα ψέματα όμως τελειώνουν και οι κινήσεις "σωτηρίας" που χρησιμοποιούν, όπως κυβερνήσεις συνεργασίας, σχηματισμοί πολλών νέων κομμάτων κτλ, φανερώνουν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί και πλέον είναι έτοιμοι να παίξουν "το τελευταίο χαρτί διάσωσης".

Αφού για χρόνια γέλασαν με την ανοχή του λαού κι' εκμεταλλεύτηκαν την υπομονή του, τώρα δοκιμάζουν και την αντοχή του, ελπίζοντας να ξεσπάσει η οργή που κρύβει μέσα του (για την οποία παρεμπιπτόντως έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε ν’ αντιμετωπίσουν) και να οδηγήσουν τη χώρα σ' εμφύλιο πόλεμο.

Μοναδικός τους φόβος, μη τυχόν και ξυπνήσει η λογική του Έλληνα.

Γιατί ξέρουν πως μόνο με οδηγό τη λογική, μπορούμε να εντοπίσουμε τα αίτια του προβλήματος και κυρίως να τ' αντιμετωπίσουμε, χτυπώντας τα στη ρίζα τους, έτσι ώστε να βρούμε κάποια στιγμή και τη διέξοδο.

Μακριά από δήθεν αλήθειες στα τηλεπαράθυρα της παραπληροφόρησης και καταστολής, αλλά με αλήθειες που θα προκύψουν μέσα από τα καθημερινά μας βιώματα. Αυτά που ως τώρα κρατούσαμε βαθιά μέσα μας, αυτά που φοβόμασταν να πούμε στο διπλανό μας, αυτά που επιμελώς κρύβαμε ακόμη κι' από τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

Τώρα που αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο κι' αντιλαμβανόμαστε σιγά σιγά, πως με αλλαγές ονομάτων αλλά ίδια πρόσωπα, προσπαθούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Τώρα που οτιδήποτε "επαναστατικό", στη μετά μνημονίου εποχή, απέτυχε παταγωδώς, γιατί λειτούργησε ως μαγαζάκι του κάθε επίδοξου σωτήρα.
Τώρα που χορτάσαμε από λόγια που μείναν μόνο λόγια, είναι η κατάλληλη ώρα να γίνουμε ΕΜΕΙΣ πρωταγωνιστές και να ορίσουμε το μέλλον μας, "κουβεντιάζοντας ήσυχα κι' απλά, ώστε να καταλαβαινόμαστε, κι' αύριο να βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος σ' όλες τις καρδιές, σ' όλα τα χείλη, έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη...", όπως γράφει και ο ποιητής.

Ορέστης Κ.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.