Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Telegraph: Η Ευρώπη δεν έχει επιλογή - Πρέπει να σώσει την Ελλάδα

Τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολιάζει σήμερα ο διεθνής τύπος, με πλήθος δημοσιευμάτων που εστιάζουν κυρίως στην αποκρυπτογράφηση των δηλώσεων που έγιναν αργά τη νύχτα και από τις δύο πλευρές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να δειπνήσουν μαζί να προσπαθήσουν να πείσουν ο ένας τον άλλο για τις αντίθετες ιδέες τους αναφορικά με την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας», αναφέρει ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα.
Αν και δεν κατέληξε σε συμφωνία, «η συνάντηση πήγε καλά», εκτιμά ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, βασιζόμενος κυρίως στις θετικές δηλώσεις των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.
«Ο Τσίπρας πήγε στη συνάντηση με σκοπό να αποσπάσει έγκριση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 47 σελίδων που είχε υποβάλει στους πιστωτές την περασμένη εβδομάδα. Ο Γιούνκερ είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να του παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό προσχέδιο, το οποίο συντάχθηκε έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη των διεθνών ηγετών στο Βερολίνο τη Δευτέρα», γράφει ο Guardian.
Παρά τις θετικές δηλώσεις των συμμετεχόντων, η βρετανική εφημερίδα δεν θεωρεί βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας. «Μετά από μία εβδομάδα έκτακτων συσκέψεων, εσπευσμένης συγγραφής προτάσεων και απαιτήσεων και τελείως αντιφατικών δηλώσεων από τους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα καταφέρει να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας», τονίζει ο αρθρογράφος.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, είναι αρκετά πιθανό οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν λόγω της άρνησης και των δύο πλευρών να υποχωρήσουν. Ακόμα πιο πιθανό είναι να να γίνει μία προσωρινή συμφωνία που ουσιαστικά δεν θα λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά θα εξασφαλίζει χρόνο στις δύο πλευρές, απομακρύνοντας τον κίνδυνο του Grexit.
Από τη μεριά της, η εφημερίδα Telegraph τονίζει σε σημερινό της άρθρο ότι, ακόμα κι αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ λόγω αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, η Ευρώπη θα πρέπει και πάλι να βοηθήσει τη μεσογειακή χώρα, αλλιώς το οικοδόμημα της ευρωζώνης θα κινδυνεύσει με κατάρρευση.
Με τίτλο «Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή - Πρέπει να σώσει την Ελλάδα», το δημοσίευμα κάνει μία ιστορική αναδρομή στην τελευταία φορά που πτώχευσε η χώρα το 1932 και στη χιονοστιβάδα αρνητικών γεγονότων που ακολούθησε, για να καταλήξει στον σχολιασμό των χθεσινοβραδυνών εξελίξεων.
«Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδίωκε τη συμφωνία, και ότι η συνάντηση θα έφερνε την πολυαναμενόμενη επίλυση μετά από τέσσερις μήνες μικροπολιτικής», αναφέρει ο αρθρογράφος Ambrose Evans-Pritchard, σχετικά με τις προσδοκίες που συνόδευαν την χθεσινή συνάντηση.
«Ίσως αυτό ισχύει. Οι πιστωτές υποχώρησαν για πρώτη φορά, καθώς αρνούνταν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Περιόρισαν τα αιτήματά τους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το επόμενο έτος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο δημοσιογράφος της Telegraph.
Προσθέτει μάλιστα ότι, κατά την άποψή του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπερδεμένη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. «Οι ψευδαισθήσεις τους έχουν σίγουρα διαλυθεί. Το "πολεμικό συμβούλιο" διάρκειας εννέα ωρών πριν από τρεις Κυριακές υπήρξε καθοριστικό. Ήταν η στιγμή που η ηγεσία του κόμματος ορκίστηκε να πολεμήσει ενωμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Le Monde, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν αφορά μόνο την ίδια τη χώρα αλλά κρύβει σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρη την Ευρώπη, ο αρθρογράφος εκτιμά πως οι πιθανότητες για ένα Grexit μέχρι το τέλος του 2017 αγγίζουν το 50%.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, το «αν η επιστροφή στη δραχμή θα καταλήξει σε καταστροφή για την Ελλάδα ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετα-Grexit πολιτικές των ίδιων των δυνάμεων της ΟΝΕ. Θα μπορούσαν να επιλέξουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής συναλλαγματικής ισοτιμίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ή θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
«Το σίγουρο είναι ότι αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιδιώξουν εσκεμμένα να εμποδίσουν την ελληνική ανάκαμψη - είτε επειδή έχουν ενοχληθεί ή για να προειδοποιήσουν τους άλλους ότι η έξοδος της ΟΝΕ οδηγεί αναπόφευκτα στην καταστροφή - θα καταστρέψουν την ηθική αξιοπιστία της ΕΕ και θα θέσουν σε κίνηση την κατάρρευση του έργου. Πρέπει να σώσουν την Ελλάδα, είτε με δραχμή είτε χωρίς δραχμή», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.