Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ: Το ΔΝΤ δολοφονεί την Ελλάδα για να σώσει τους Ουκρανο-ναζί!

imf_ukraine
Όπως έχουμε ξαναγράψει στο Hellasforce, όλο και πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στη στρατηγική του ΔΝΤ, το οποίο εκβιάζει την Ελλάδα και προφανώς επιθυμεί να την καταστρέψει οικονομικά, την ώρα που δίνει πακτωλό χρημάτων στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Οι Δυτικές χώρες έχουν τους ανθρώπους τους επικεφαλής της ουκρανικής οικονομίας σε ετοιμότητα να ακολουθήσουν μια πορεία λιτότητας, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχουν τέτοιο έλεγχο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Jack Rasmus, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας.
Με την Ελλάδα να είναι ένα βήμα πιο κοντά σε μια πλήρη οικονομική κατάρρευση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσφέρει μια χείρα βοηθείας στην Ουκρανία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε να συνεχιστεί η χρηματοδοτική στήριξη στο Κίεβο.
RT: Είναι έκπληξη το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δανείσει χρήματα στην Ουκρανία, σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;

Jack Rasmus: Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία δύο διαπραγματεύσεων χρέους, έτσι δεν είναι; Στην περίπτωση της Ουκρανίας, φυσικά το ΔΝΤ δανείζει περισσότερα χρήματα μετά τα 17 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, το διπλασίασαν σχεδόν το ποσό αυτό. Έχουν δύο ανθρώπους υπεύθυνους εκεί που διορίστηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι λίγο- πολύ τρέχουν την ουκρανική οικονομία [συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών] Natalie Jaresko… Οπότε, έχουν τους ανθρώπους τους στον έλεγχο. Όσο έχουν τον έλεγχο των μέτρων λιτότητας, είναι πρόθυμοι να δώσουν περισσότερα χρήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδα, δεν έχουν τέτοιο απόλυτο έλεγχο πλέον, από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο και είναι σαφώς σε μια πορεία μείωσης της λιτότητας, όχι αύξησης. Στην Ουκρανία η λιτότητα αυξάνεται και γι ‘αυτό το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να δώσει περισσότερα χρήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδα φυσικά υπάρχει ένας αγώνας ενάντια στη λιτότητα. Το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση έχει μόνο τα 21 από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους να του οφείλονται- το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους κατέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπότε είναι μια διαπραγμάτευση με τρία μέρη και το ΔΝΤ είναι ένα μικρό κομμάτι, αλλά κρατά επίσης μια σκληρότερη γραμμή από την Τρόικα στην Ευρώπη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
RT: Η χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία είναι ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση;
JR: Αυτή τη στιγμή είναι κυρίως πολιτική απόφαση, γιατί όπως έχω ξαναπεί, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης … τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν κατά πολύ λιγότερα τότε από όσα θα χρειαζόταν για να διασώσουν την Ουκρανία. Είχα προβλέψει εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πιθανότατα υψηλότερος ο αριθμός τώρα. Και βέβαια η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία στο οικονομικό μέτωπο και όπως κάνει το ΔΝΤ κινεί τα νήματα και απαιτεί ακόμη περισσότερη λιτότητα. Έτσι, η κατάσταση οικονομικά στην Ουκρανία θα συνεχίσει να γίνεται χειρότερη. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα των πολιτικών και του τι συνέβη πολιτικά στην Ανατολή, είναι οι πολιτικές του ΔΝΤ που πιέζουν δραματικά την ουκρανική οικονομία. Είναι μια διαφορετική κατάσταση στην Ελλάδα, διότι το ΔΝΤ είναι μόνο ένας από τους τρεις κύριους διαπραγματευτές και τώρα φαίνεται ότι δεν θα είναι ο κύριος διαπραγματευτής. Αυτό που θα βγει από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, είναι ότι περισσότερα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και ίσως ακόμη και της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, θα πάρει περισσότερα δάνεια από το ταμείο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα αποπληρώσει τα άλλα δύο. Οπότε, τότε θα είναι όλη η ιστορία το χρέος της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νομίζω ότι ένας συμβιβασμός κάπου κατά μήκος αυτών των γραμμών είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ή λίγο αργότερα και η παράταση είναι πολύ πιθανή.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.