Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου: "Βρείτε λύση τώρα για την Ελλάδα - Κλίμα συμβιβασμού στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιουνκέρ-Λαγκάρντ-Ντράγκι

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΧΩΝ ΗΜΕΡΩΝ  
Νέα ηχηρή παρέμβαση από το Λευκό Οίκο υπήρξε για το θέμα της Ελλάδας τη στιγμή που Μέρκελ-Ολάντ-Γιουνκέρ-Λαγκάρντ-Ντράγκι είχαν έκτακτες συνομιλίες στο Βερολίνο για το πώς θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της χώρας μας προκειμένου να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης, καθώς η ασφυξία πλέον δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρωζώνη, και την παγκόσμια οικονομία για τους Αμερικανούς.

Από το Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα τον εκπρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, Τζος Ερνεστ ήρθε η νέα παρέμβαση για τον θέμα της Ελλάδας, καλώντας ξανά «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο δυνατόν. Έτσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».
Σημειώνεται πώς η Ελλάδα πρέπει στις 5 Ιουνίου να πληρώσει δόση 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και αν δεν το πράξει τότε μπορεί να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν οι πρώτοι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία. Όλοι συμφωνούν πλέον πώς ένα Grexit με την ρευστότητα που υπάρχει σε διεθνές περιβάλλον είναι ικανό να προκαλέσει τεράστια ζημιά.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. «Λειτουργούμε σίγουρα», σημείωσε, «σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι' αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».
Η χρονική συγκυρία κατά την οποία έγινε αυτή η νέα παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Σημειώθηκε τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συζητούσαν στο Βερολίνο για την ελληνική κρίση.
Από την πενταμερή αυτή συνάντηση προέκυψε πώς πρέπει όλοι να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, προφανώς κάνοντας τις ανάλογες υποχωρήσεις, αφού αναγνωρίζεται πλέον πώς η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκλίνει προς τη συμφωνία και αυτό που απομένει είναι να τα βρουν οι θεσμοί. 
Η συνάντηση διήρκησε δυο ώρες, ξεκίνησε στις 11:30 και ολοκληρώθηκε στη 01:20 και πήρε δραματική μορφή, όταν έγινε γνωστό ότι θα συμμετείχαν και οι Λαγκάρντ και Ντράγκι. Οι φήμες όμως ότι θα υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση προς την Αθήνα και θα καλούνταν ουσιαστικά ο Αλέξης Τσιπρας να πει ένα ναι ή ένα όχι δεν επιβεβαιώθηκαν.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση το μεγάλο αγκάθι ήταν το ασφαλιστικό, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση σοβαρές προσαρμογές, δηλαδή δραστικές μειώσεις.
Αναμένεται δε ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για όλες τις πτυχές της συζήτησης στο Βερολίνο, είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε πολιτικό, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πιο αποτελεσματικά και να υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας ή το συντομότερο δυνατόν.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι από την σύσκεψη αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία δίχως πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις.
Οι Financial Times μετέδωσαν σκοπός της αποψινής συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.
Οι Financial Times δημοσίευσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μια επεξήγηση των τάσεων που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της έκτακτης μίνι Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο. Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ διατηρεί μια σκληρή γραμμή, σεβόμενο αφενός τους κανονισμούς που διέπουν το καθεστώς παροχής δανεισμού και αφετέρου επισημαίνοντας τις επικρίσεις που δέχεται από άλλες δανειζόμενες χώρες του πλανήτη, που επιμένουν ότι η Αθήνα έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης μέχρι τώρα.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει για την παροχή πιο γενναιόδωρων όρων προς την Αθήνα, θέτοντας σε ύψιστη προτεραιότητα τη συνοχή της ευρωζώνης, γεγονός που αποτιμά ως ορόσημο για την ενότητα της ΕΕ.
Ο τρίτος εταίρος, η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αλλά εξέφρασε φόβους για ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην αξιοπιστία της, εξαιτίας της υπερβολικής διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ως κεντρικής τράπεζας.
«Κι αν η Άνγκελα Μέρκελ, η πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης, επιμείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τα χρήματα αυτά πιθανόν να προέλθουν από την ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο συντάκτης του άρθρου των FT.
Όλα πάντως δείχνουν πώς σύντομα θα υπάρξει μία συμφωνία, που θα ικανοποιεί και την ελληνική κυβέρνηση, αφού διατηρούνται οι βασικές «κόκκινες γραμμές», ενώ αυτή θα αποτελέσει το στάδιο μέχρι την τελική συμφωνία στην οποία πλέον έως το χειμώνα θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση και στο θέμα του χρέους. Οι θεσμοί πλέον αποδέχονται πώς χωρίς την απομείωση του χρέους ουσιαστική λύση στην κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει.  
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.