Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΚΑΣ - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνος: «Στηρίζω ότι σωστό εισηγείται η πλειοψηφία και εννοείται ότι σωστό εισηγείται η μειοψηφία»

Συνέντευξη στον Γιάννη Κοντογεώργο
Ο Κώστας Τσίρκας γεννήθηκε στη Πεντέλη όπου και μεγάλωσε. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 κατοικεί μόνιμα στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης, όπου δραστηριοποιείται και επαγγελματικά, διατηρώντας επιχείρηση κρεοπωλείου. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Λάμπρου και έχουν δύο παιδιά, ένα γιό και μια κόρη.
Στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό ΠΟΛΙΤΕΣ του Ηλία Ψηνάκη, όπου και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαραθώνος (για 4η συνεχόμενη φορά, 2002, 2006, 2010 και 2014) με 950 σταυρούς προτίμησης.
Συνάντησα τον κ. Τσίρκα τρεις μήνες μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνος (5/2) από τον συνδυασμό του κ. Ψηνάκη και σας μεταφέρω τη συζήτηση που είχα μαζί του.

Κύριε Τσίρκα, τον περασμένο Μάϊο επιλέξατε το δημοτικό συνδυασμό ΠΟΛΙΤΕΣ του Ηλία Ψηνάκη για να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Μαραθώνος. Τι σας ώθησε σ’ αυτή την απόφαση;


«Πιστεύω ότι κάθε πολίτης πρέπει να προσφέρει στον τόπο του και στους συνανθρώπους του. Σ’ αυτά τα χρόνια που κατοικώ στη Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης προσφέρω όσο μπορώ στους συνανθρώπους μου, σε ομάδες που χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια και φροντίδα, τόσο με την επαγγελματική μου ιδιότητα όσο και από την θέση του δημοτικού συμβούλου. Βλέποντας τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας να βιώνει αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση αποφάσισα να ξανασχοληθώ και αυτή την πενταετία με τα κοινά του τόπου μου. Από την θέση του δημοτικού συμβούλου, έχει κανείς μεγαλύτερο πεδίο δράσης και προσφοράς.
Μέσα από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες της Νέας Μάκρης, αλλά και των υπολοίπων περιοχών, που συνθέτουν τον Καλλικρατικό Δήμο Μαραθώνος όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατάλαβα ότι οι περισσότεροι ήθελαν μια αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης των 16 χρόνων. Η εμφάνιση του Ηλία Ψηνάκη άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και έδινε ελπίδα για κάτι καλύτερο. Είδα την προοπτική και την αλλαγή να έρχονται και αποφάσισα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς μου, να ταχθώ δίπλα του. Το 53% των εκλογών με δικαίωσε πλήρως για αυτή μου την απόφαση».

Πώς κρίνετε το πρώτο οκτάμηνο διαχείρισης του Δήμου Μαραθώνος από τη νέα δημοτική αρχή; Πώς αξιολογείτε το μέχρι τώρα έργο της; Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα παρουσία του Ηλία Ψηνάκη στη θέση του Δημάρχου Μαραθώνος;

«Ξεκινήσαμε με πολύ όρεξη για να προσφέρουμε στον τόπο. Οι οιωνοί θαυμάσιοι και το σημείο εκκίνησης ιδανικό, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Τα περισσότερα στελέχη του συνδυασμού μας νέα και άφθαρτα, μεταξύ αυτών και κάποια με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά όμως, ξέραμε ότι για να παραχθεί έργο έπρεπε να χρησιμοποιηθούν και τεχνοκράτες, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το ανέλαβε ο Δήμαρχος Ηλίας Ψηνάκης. Δυστυχώς, οι επιλογές του ήταν εντελώς λανθασμένες και αυτό φάνηκε αμέσως. Παρά τις υποδείξεις αρκετών δημοτικών συμβούλων και εμού προσωπικά δεν άλλαξε τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Ψηνάκης εμμένει στις θέσεις του. Τα παράπονα των πολιτών του Μαραθώνα αυξάνονται καθημερινά. Ο Ηλίας Ψηνάκης όμως δε θέλει να ακούσει κανέναν πολίτη, ακούει προφανώς μόνο το στενό του περιβάλλον».

Μπορείτε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα τι συμβαίνει στο Δήμο Μαραθώνος και υπάρχει υστέρηση στη παραγωγή έργου;

«Η έλλειψη εμπειρίας στη διοίκηση του Δήμου είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν πράγματα, που για τους γνώστες είναι φυσιολογικά και αναγκαία. Μείναμε ξαφνικά χωρίς πετρέλαιο, γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι διαγωνισμοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν τα απορριμματοφόρα και να υπάρχουν παντού σκουπίδια. Το ίδιο συνέβη και με την αγορά πίσσας για τους δρόμους, όπου έχουμε ένα ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο, γεμάτο επικίνδυνες λακκούβες. Και ότι αφορά στην καθημερινότητα, έστω και με αρκετή καθυστέρηση το αντιμετωπίζουμε. Τι θα γίνει όμως αν αυτή η ανικανότητα των στενών συνεργατών του Δημάρχου Μαραθώνος έχει αντίκτυπο και στα μεγάλα έργα; Στις μελέτες, στις επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ, Περιφέρεια Αττικής, Ε.Ε. κ.λπ. Αν χαθεί κι άλλος χρόνος χάνονται και τα αντίστοιχα κονδύλια».

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να πάει μπροστά ο Δήμος Μαραθώνος;

«Στην ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησής μου (5.2.2015) αναφέρω επιγραμματικά όλα τα σημεία που έχω εντοπίσει ότι πρέπει να αλλάξουν για να προχωρήσουμε. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά ο Ηλίας Ψηνάκης. Πρέπει να μάθει να ακούει. Άμεσα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα πρόσωπα που προσωπικά ο ίδιος επέλεξε. Πρέπει να μπουν άνθρωποι που ξέρουν από δημόσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να μεγαλώσει ο ρυθμός παραγωγής έργου. Ο ρόλος των αιρετών πρέπει να πάρει τη θέση που του αρμόζει. Δεν μπορεί οι αιρετοί να διοικούνται από τον σημερινό γενικό γραμματέα και τον περίγυρο του κ. Ψηνάκη. Ο Ηλίας Ψηνάκης πρέπει να γίνει προσιτός και να βρίσκεται παντού. Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει την 28η Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, την Καθαρή Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, την Πρωτομαγιά... Ο Δήμος δεν κυβερνάται από τα social media (Instagram, facebook και twitter). Φαντάζεστε να απουσιάζει στις επετείους των πόλεων του Μαραθώνα, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες;

Πως σχολιάζεται το... πολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του Ηλία Ψηνάκη με το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου;

Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του Δήμου Μαραθώνος. Πότε οι διώξεις και οι απειλές έφεραν αποτελέσματα στην πολιτική ζωή ενός τόπου, ακόμα αν θέλετε και στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας; Ο διαχωρισμός των υπαλλήλων, συνεργατών, αιρετών και εν τέλει του κόσμου σε ημέτερους και εχθρούς πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αντιπάλους πρέπει να έχουμε μόνο τα προβλήματα του Δήμου και κανέναν άλλο, όπως λέγαμε και προεκλογικά...».

Πώς βλέπετε το μέλλον σας σαν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

«Είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι μπορώ για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για τον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα αξιώματα, το απέδειξα πιστεύω ξεκάθαρα με την μέχρι τώρα στάση μου, με την παραίτησή μου από το αξίωμα του Αντιδημάρχου Μαραθώνος, τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, ποτέ δε θα ξεχάσω τη λαϊκή εντολή -και ιδιαίτερα των 950 συμπολιτών μου- να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Στηρίζω ό,τι σωστό εισηγείται η πλειοψηφία και εννοείται ό,τι σωστό εισηγείται η μειοψηφία. Επίσης είμαι αποφασισμένος να αναλάβω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών του Μαραθώνα. Πρέπει άμεσα να φτιάξουμε ατζέντα μακράς πνοής και επιχειρησιακό πλάνο πενταετίας!».

Κύριε Τσίρκα, σας ευχαριστώ για την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση!


Τέλος φόρμας



 Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.