Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Αυτοεκτίμηση: Τρόποι να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου

Αυτοεκτίμηση: Τρόποι να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου
Αναπτύξτε τη συμπόνια
Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να κάνετε τον εσωτερικό σας δικαστή με τις αρνητικές σκέψεις να πάψει και να μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας πολύ πιο ζεστά και υποστηρικτικά, σαν να τον νοιάζεστε πραγματικά και να πιστεύετε σ’ αυτόν, γιατί πίσω από όλον αυτό τον φόβο και την αμφιβολία τον νοιάζεστε όντως. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, σημειώνοντας τις απαντήσεις σας

Σκεφτείτε κάποιον που είναι θερμός, έξυπνος και δυνατός. Κάποιον που να μην είναι επικριτικός και η γνώμη του να είναι σημαντική για εσάς. Μπορεί να τον γνωρίζετε προσωπικά, να είναι δηλαδή ένα μέλος της οικογένειάς σας, ένας φίλος ή κάποιος συνάδελφος, ή απλώς κάποιος που θαυμάζετε.
  • Κάντε μια λίστα με τα προτερήματα που έχει. Είναι δυναμικός; Ικανός μεσολαβητής; Καλός; Αστείος; Ξέρει να ακούει;
  • Πώς μιλάει; Μην παραξενεύεστε, η ερώτηση είναι σημαντική. Μιλάει αργά ή γρήγορα; Ο τόνος της φωνής του είναι χαμηλός ή διαπεραστικός; Είναι γενικά φωνακλάς ή σιωπηλός;
Δείξτε μεγαλύτερη συμπάθεια στον εαυτό σας
Η συμπόνια προς τον εαυτό σας έχει εξανεμιστεί τελευταία. Δεν θα μιλούσατε ποτέ σε κάποιον άλλον όπως μιλάτε στον εαυτό σας. Κι αν κάποιος ήταν κακόκεφος, δεν θα ήσασταν επικριτικοί, αλλά θα προσπαθούσατε να τον βοηθήσετε να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλπμά του. Γιατί, λοιπόν, δύο μέτρα και δύο σταθμά; Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, πρέπει να αναπτύξετε μια καινούργια συμπονετική φωνούλα προς τον εαυτό σας.
Προφανώς, π δεύτερη επιλογή είναι πολύ πιο υγιής, αφού το αναμάσημα των σκέψεων είναι το απόλυτο χάσιμο χρόνου. Το παρελθόν δεν μπορείτε να το αλλάξετε, μπορείτε όμως να μάθετε από αυτό.
Αναστοχασμός και προγραμματισμός
  • Θυμηθείτε μια πρόσφατη εμπειρία στην οποία αισθάνεστε ότι ήσασταν ανεπαρκείς ή κάνατε κάποιο λάθος. Φέρθηκα άσχημα στο πάρτι της εταιρείας, πίνοντας υπερβολικά και αγνοώντας κάποιους ανθρώπους.
  • Κάντε μια λίστα με πέντε πράγματα (ναι, πέντε) που πήγαν καλά ή που χειριστήκατε σωστά.Έκανα τον προϊστάμενό μου να γελάσει, έκανα ένα κομπλιμέντο στην κοπέλα που το είχε οργανώσει, είχα μια ωραία συζήτπσπ με έναν από τους διευθυντές, έκανα μια καλή επαφή με συνάδελφο από άλλο τμήμα και βοήθησα στην τακτοποίηση του χώρου.
  • Τώρα γράψτε τι πήγε στραβά (δεν υπάρχει ελάχιστος ή μέγιστος αριθμός). Η συνάδελφός μου γκρίνιαζε για τη δουλειά της (η οποία είναι καλύτερη από τη δική μου) κι εγώ την κορόιδεψα.Ύστερα έφυγα χωρίς να εξηγηθώ. Πίστευα ότι ήταν πραγματικά αναίσθπτη.
  • Τι θα μπορούσατε να αλλάξετε ή να επεξεργαστείτε για την επόμενη φορά; Θα μπορούσα να της τηλεφωνήσω, να ζητήσω συγνώμη και να της εξηγήσω ότι ζορίζομαι πολύ στη δουλειά και γι’ αυτό πήρα στραβά αυτό που είπε. Ακόμα, θα μπορούσα να ακούσω πραγματικά τον λόγο για τον οποίο μισεί τη δουλειά της.Ίσως να μην είναι και τόσο καλή όσο νομίζω εγώ και να μπορώ να της δώσω κάποιες συμβουλές. Εξάλλου, αν αντιμετωπίζουμε παρόμοιες δυσκολίες, ίσως να μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.
Μήπως χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια; Θα μπορούσα να ζητήσω τη γνώμη κάποιου αντικειμενικού φίλου ή συναδέλφου και να ρωτήσω πώς προτείνει να ενεργήσω.
  • Αναρωτηθείτε: «Αυτό που με ανησυχεί τώρα τι σημασία θα έχει σε μια μέρα, σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο;». Η συνάδελφός μου δεν είναι μέντιουμ και δεν μπορεί να ξέρει τι σκεφτόμουν. Το πιθανότερο είναι να μην κατάλαβε καν κάτι περίεργο στη συμπεριφορά μου. Αλλά και να κατάλαβε δεν θα την απασχόλησε παραπάνω από μια δυο μέρες.
Εάν αντιμετωπίζετε άμεσα τα ζητήματα που σας απασχολούν, θα νιώθετε ότι έχετε στα χέρια σας τον έλεγχο της κατάστασης, κι αυτό θα σας κάνει αυτομάτως να αισθάνεστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητάς σας να αντεπεξέρχεστε σε διάφορες καταστάσεις.
 Aπόσπασμα από το Μικρό Βιβλίο της Αυτοπεποίθησης. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική προσφορά του υλικού.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.