Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου απέναντι στην Τουρκία "κλειδώνει" στην επίσκεψη Π.Καμμένου στο Κάιρο

Ο ΥΕΘΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΟΖ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛ ΣΙΣΙ  
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών που θα γίνει στη Λευκωσία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της τριμερούς αυτής συνάντησης θα είναι η ΑΟΖ με στόχο τη συνεργασία μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας-Καΐρου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
Η προσέγγιση και οι συνομιλίες με την Αίγυπτο στο θέμα, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έχει αλλάξει άρδην και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη μίας συμφωνίας στο θέμα της ΑΟΖ.
Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένου ότι αναπτύσσεται μία στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Κάιρο αποκτά βαρύνουσα σημασία. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντησή τους θα τεθεί και το θέμα της ΑΟΖ, αν και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας αυτό το θέμα, αλλά του υπουργείου Εξωτερικών, αν και ο Πάνος Καμμένος εκπροσωπεί και ένα κόμμα.
Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αφού αναμένεται να υπάρξει συμφωνία περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών που πιθανότατα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr, να σφραγιστεί με μία μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση. Αυτή μπορεί να είναι σε ναυτικό ή αεροπορικό επίπεδο. Μένει δούμε τις λεπτομέρειες.
Όπως και να έχει πάντως μία στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ένοπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, σε συνέχεια αυτών που πραγματοποιεί η χώρα μας με το Ισραήλ (αναμένεται συμμετοχή μαχητικών F-16 του Ισραήλ και στον Ηνίοχο που ξεκινάει σήμερα) αποκτά μείζονα σημασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κόντρα στην Τουρκία.
Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή και μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι έχει περίπου «εχθρικές» σχέσεις με την Τουρκία, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων του Ρ.Τ. Ερντογάν στα εσωτερικά θέμα του Καΐρου και της προσπάθειας να αναλάβει έναν ηγεμονικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο. Κάτι βέβαια που δεν επέτρεψε ο στρατηγός Σίσι και έστειλε από εκεί που ήρθε τον πρεσβευτή της Άγκυρας.
Το να καταφέρει και μόνο η Ελλάδα να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι μεγάλη επιτυχία, πόσο μάλλον να θέσει τις βάσεις για την επίλυση καίριων ζητημάτων όπως είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. 
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.