Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«Νein» από Μέρκελ σε νέα συμφωνία με την Ελλάδα - «Η Αθήνα έχει δύο επιλογές»

Εμμένει στη σκληρή γραμμή το Βερολίνο

«Νein» από Μέρκελ σε νέα συμφωνία με την Ελλάδα - «Η Αθήνα έχει δύο επιλογές»

«Είτε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, είτε υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων έως τις 28 Φεβρουαρίου» - Γιούνκερ: «Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα« - Τουσκ: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τεχνική βοήθεια - Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της Ελλάδας»

Αμετακίνητη στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times με τίλτο: «Η Μέρκελ συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα».

Η  Άνγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως εμμένει στη θέση της για συνέχιση του Μνημονίου τονίζοντας πως οι επιλογές της Ελλάδας είναι δύο: «Είτε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, είτε υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων έως τις 28 Φεβρουαρίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αυτές είναι οι μοναδικές πιθανότητες», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση της Αθήνας για τη σύναψη μιας νέας αναθεωρημένης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας - δανειστών.

«Η Ευρώπη έχει ως στόχο πάντα να βρει μια συμβιβαστική λύση και αυτή είναι η επιτυχία της. Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτό», είπε η κυρία Μέρκελ. «Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από το πόσο εμείς σεβόμαστε τους κανίνες».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε».

Συνεχίζοντας, η 'Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δεν ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Γιούνκερ: «Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμφωνία με την Ελλάδα πριν τη Δευτέρα»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμφωνία με την Ελλάδα πριν τη Δευτέρα». Συνεχίζοντας, ο κύριος Γιούνκερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε σε τι αφορά αυτό το 70% και σε τι αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε στη συνέχεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι μπορεί να είναι αντικοινωνικά, δήλωσε ο κύριος Γιούνκερ. Πρόσθεσε, όμως ότι ένα μέτρο που θα ακυρωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, είπε, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

«Για την Ελλάδα, παραμένω ανήσυχος ως προς τη συνάντηση της Δευτέρας καθώς πολλά έχουν απομείνει για την επίτευξη συμφωνίας. Είμαι χαρούμενος που ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν στο να εξετασθούν λεπτομερώς το παρόν πρόγραμμα και οι νέες ιδέες που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως συμφωνεί με το 70% του προγράμματος, πρέπει να δούμε όμως ποίο είναι ακριβώς αυτό το 70% με το οποίο συμφωνούν και ποιο το 30% με το οποίοι διαφωνούν και τι μπορούμε να κάνουμε. Χρειαζόμαστε μια λογική προσέγγιση, έχουμε ακούσει για τα ελληνικά σχέδια να ακυρώσουν μέρος των μέτρων που θεωρούν αντιλαϊκά και δίχως αμφιβολία είναι αντιλαϊκά, αλλά ως προς την οικονομική τους πλευρά, όταν ένα μέτρο ακυρώνεται πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα μέτρα, που όπως λέω, θα δημιουργήσουν εισόδημα. Εάν χρησιμοποιούμε τη σκέψη αυτή ως γνώμονα στις συζητήσεις μας θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του Eurogroup.

Τουσκ: Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τεχνική βοήθεια - Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της Ελλάδας

Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της Ελλάδας δήλωσε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόνανλτ Τουσκ. «Σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μας ενημέρωσε για τις συζητήσεις των υπουργών οικονομικών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπήκε σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα. Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησαν από τα όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για την τεχνική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων. Αυτό είναι για να δημιουργηθεί κοινό έδαφος πριν από το Eurogroup της Δευτέρας», τόνισε.

«Μιλήσαμε επίσης για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε τις οικονομίες της Ευρωζώνης συμβατές με την νομισματική ένωση και τους κανόνες της. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σαφή πολιτικό ισχύ σε εθνικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς μια γνήσια οικονομική και νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τι συζητήθηκε στο Eurogroup της Τετάρτης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ, ζήτησε τεχνική βοήθεια και όπως είπε ο Πολωνός πολιτικός «αυτό θα βοηθήσει να υπάρξει μια συμφωνία ενόψει του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου».

Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.