Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Στον Μαραθώνα έδειξαν την κλάση τους!

Στον Μαραθώνα έδειξαν την κλάση τους!
Κάποιοι ιστορικοί μιλούν για 13 ή 14 Αυγούστου. Δεν θα κολλήσουμε σε αυτό. 
Οι Αθηναίοι έδειξαν την κλάση τους σαν πολίτες και οπλίτες. Μιλάμε για «μεγάλη» μάχη διότι νίκησαν οι λίγοι τους πολλούς.
Ακόμα διότι πήγε περίπατο ο μύθος ότι οι Πέρσες ήταν αήτητοι.
Ο Μιλτιάδης είναι ο στρατηγός της Μάχης του Μαραθώνα. Ο στρατηγός της μεγάλης νίκης. Δεν ήταν ο μοναδικός στο στράτευμα των Αθηναίων. Οι στρατηγοί ήταν δέκα. Φοβερά πράγματα.
Εδώ οι Σπαρτιάτες δεν είχαν έναν βασιληά, είχαν δυο. Φοβερά πράγματα. Ένας στρατηγός κάθε ημέρα είχε το γενικό πρόσταγμα στο Μαραθώνα. Όπως τα λέω. Και ο Μιλτιάδης όταν ήρθε η σειρά του είπε Σήμερα, τώρα μπουκάρουμε, να τους φάμε τους μπινέδες. Και λύσσαξε από το κακό του ο Θεμιστοκλής, ο μέγας νικητής στρατηγός στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, μετά από δέκα χρόνια. Δεν του έκατσε καλά του Θεμιστοκλέους που πήρε τόση δόξα από το ντέρμπυ στο Μαραθώνα ο Μιλτιάδης. Όπως τα λέμε. Και που’σαι ακόμα.
Τέλος πάντων, οι Αθηναίοι αποκρούουν τους εχθρούς στον Μαραθώνα και ο ημεροδρόμος «γίνεται Λούης» να έρθει στο Φάληρο να ενημερώσει σχετικά. Πρόλαβε να πει «Νενικήκαμεν» και έπεσε ξερός και πέθανε.
ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ ο ημεροδρόμος που είπε το «Νενικήκαμεν», γράφει ο apodytiriakias.gr

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

Δεν ήταν ο Φειδίππιδης αυτός που έτρεξε από τον Μαραθώνα στο Φάληρο για να αναγγείλει την ήττα των Περσών, να προλάβει να πει «Νενικήκαμεν» πριν σωριαστεί νεκρός. Ένας άλλος, άγνωστος ημεροδρόμος που δεν κράτησε το όνομά του η Ιστορία, ήταν αυτός που έκανε μονοκοπανιά τη μεγάλη διαδρομή, στην οποία οφείλεται το μέγιστο αγώνισμα των ολυμπιακών αγώνων, ο Μαραθώνιος δρόμος.
Ο Φειδίππιδης ήταν ένας ξακουστός δρομοκήρυκας, της εποχής της Μάχη του Μαραθώνα, κι αυτός ήταν που έτρεξε  από την Αθήνα στην Σπάρτη, μόλις έκανε απόβαση στην παραλία του Μαραθώνα ο περσικός στόλος. Να γνωστοποιήσει τον κίνδυνο στους Σπαρτιάτες να τσακιστούν να έρθουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό μαζύ με τους Αθηναίους. Οι Σπαρτιάτες, όμως, δεν το κούνησαν διότι δεν τους το επέτρεπε η φάση του Φεγγαριού. Αν ξεκινούσαν για πόλεμο μ’αυτή την Σελήνη θα προκαλούσαν τους Θεούς.
Λέμε για δυο λόγια σήμερα με αφορμή της μάχη του Μαραθώνα σα σήμερα το 490. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι έγινε στις 13 ή 14 Αυγούστου κι όχι στις 20 Σεπτέμβρη, όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτό.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.