Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Χάθηκαν τα μισά άγρια ζώα σε 40 χρόνια

Χάθηκαν τα μισά άγρια ζώα σε 40 χρόνια Μία δραματική εξέλιξη έχει συντελεστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια στον πλανήτη: Ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 52%... Ψάρια, πτηνά, θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά λιγοστεύουν διαρκώς. Και το μέλλον του ανθρώπου διαγράφεται ζοφερό.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού, τα οποία κατά τη χρονική περίοδο 1970-2010 γνώρισαν πληθυσμιακή μείωση της τάξεως του 76%, ενώ γεωγραφικά η σοβαρότερη μείωση σημειώνεται στη Βραζιλία με ποσοστό 83%. Η Ελλάδα δεν μένει αλώβητη, με είδη όπως το όρνιο της Κρήτης να αποδεκατίζονται στο πέρασμα των χρόνων.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2014 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η WWF και η οποία καταδεικνύει την κατασπατάληση των φυσικών πόρων της Γης. Η έκθεση εξέτασε 10.380 πληθυσμούς συνολικά περίπου 3.000 ειδών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Εξαφάνιση
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης της WWF Ελλάς, υπάρχουν ενδείξεις και για «εξαφάνιση» κάποιων πολύ λίγων ειδών. «Οι βιολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να περάσουν 50 χρόνια χωρίς κάποια επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός είδους πριν αυτό θεωρηθεί εξαφανισμένο. Πάντως το μπαϊτζί ή δελφίνι του ποταμού Yangte στην Κίνα εξαφανίστηκε λόγω της αυξημένης θνησιμότητας από αλιευτικά εργαλεία», λέει.
Χάθηκαν τα μισά άγρια ζώα σε 40 χρόνια
Η ίδια προσθέτει πως «ο δείκτης εξετάζει πληθυσμούς με αποτέλεσμα κάποιοι να μειώνονται κάπου και να αυξάνονται αλλού», με τη γενική τάση να παραμένει πάντως φθίνουσα.
Στην έκθεση αναφέρεται ως προς τους πόρους της Γης ότι αν ο παγκόσμιος πληθυσμός κατανάλωνε με τον ρυθμό που το κάνουν οι Ελληνες θα χρειάζονταν 2,5 πλανήτες με φυσικούς πόρους για να επιβιώσουμε...

Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.