Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΎΛΩΝ & ο κ. Π. Στάμου από τον Βαρνάβα.

Τον Κύριο Π. Στάμου ψήφισαν μόνο 292 πολίτες του Βαρνάβα... αλλά όχι όλοι. Οφείλει τώρα να καταθέσει τη παλαιοκομματική του ταυτότητα και συμπεριφορά και να αποδείξει πως αξίζει αυτή τη τόσο σημαντική για τους πολίτες θέση, στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου.

....."Οι σταυροί στα χωριά μαζεύονται εύκολα με βάση κουμπαριές, συγγένειες, φιλίες κτλ αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι άνθρωποι αυτοί είναι οι κατάλληλοι να επιτελέσουν ένα τόσο το σημαντικό για τους συμπολίτες τους έργο
  • Κε Στάμου, με βάση τα παρακάτω και σαν τελευταία ευκαιρία, παρακαλούμε και σας καλούμε να μας εκθέσετε όλες τις έγγραφες παρεμβάσεις, ομιλίες  και πρωτοβουλίες σας (από τα παραστατικά του Δ.Σ), που κάνατε προς όφελος του Βαρνάβα εδώ και 3,5 χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος, άσχετα αν εγκρίθηκαν ή όχι. Για να αποστομώσετε αυτούς που σας κατηγορούν, ίσως άδικα.
  • Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία των “ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ”, σας λέμε με λύπη μας από τώρα πως δεν είσθε ο κατάλληλος για τη θέση για την οποία εκλεχτήκατε".....
 -----------
Τώρα που κόπασαν τα πολιτικά πάθη της προεκλογικής περιόδου των παρατάξεων ήρθε η ώρα να αναλύσουμε και να μελετήσουμε το  ρόλο των “ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ” στα δημοτικά Συμβούλια.
Σαν παράδειγμα παίρνουμε το προεκλογικό σχόλιο ενός αντιπολιτευόμενου από το F/B 

Το μήνυμα αυτό απευθύνει έμμεση μομφή στο δικός μας κ. Π. Στάμου Δημοτικό Σύμβουλο από Βαρνάβα. Ο κ. Δεληβοριάς σαν Γραμματέας του Δημοτικού Συμβούλιο και ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
 Με Άρθρα μας ΕΔΩ & ΕΔΩ ζητήσαμε επανειλημμένα από το κ Στάμου ένα αντίλογο για αυτά που του καταλογίζουν. Αλλά δυστυχώς από ότι φαίνεται προτίμησε να μην εκτεθεί σε δημόσιο διάλογο επιχειρημάτων. Με τη σιωπή του όμως εμφανίζεται τώρα να δικαιώνει τα υπονοούμενα και λυπούμεθα πολύ γι αυτό.
Ο κ. Πέτρος Στάμου ήταν δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του Ιορδάνη Λουιζου και προεκλογικά μεταπήδησε στην παράταξη του Ηλία Ψινάκη όπου κατάφερε τελικά πάλι να εκλεγεί ως Δημοτικός Σύμβουλος με 292 μόνο σταυρούς.

Ο ρόλος των Δημοτικών Συμβούλων.
Κάποιοι είναι συστηματικοί "κοπανατζήδες" , κάποιοι  άλλοι, ταχτικοί "θαμώνες" των Δημοτικών Συμβουλίων , δεν έχουν καμιά παρέμβαση στις διαλογικές συζητήσεις  για τα θέματα που συζητούνται και καμιά άλλη πρωτοβουλία. Το όνομα τους δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα πρακτικά συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου,  είναι βουβοί και  αόρατοι.  Οι δημοτικοί σύμβουλοι  βέβαια σύμφωνα με το νόμο  έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.   Κάποιοι από αυτούς   έχουν επιλέξει να μην ασκούν αυτό το δικαίωμα  και  απλώς παρευρίσκονται στα συμβούλια για  να ψηφίζουν παραταξιακά όλες τις προτάσεις του συνδυασμού τους.   Κάποιος θα ρωτήσει γιατί επιδιώκουν να εκλεχθούν αν βλέπουν τόσο μειωμένο  τον ρόλο τους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι  μπορούν αν το επιλέξουν να διαδραματίσουν  3 σημαντικούς ρόλους σε ένα δήμο:  έχουν πολιτικό, αναπτυξιακό  και κοινωνικό ρόλο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι , ως φορείς άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης, αποτελούν τους βασικούς εκφραστές των συμφερόντων όλων των πολιτών αλλά και τους θεσμικούς ιμάντες διασύνδεσης της γειτονίας και του χωριού, με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των βασικών πολιτικών επιλογών του Δήμου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι  αποτελούν τους βασικούς φορείς διαμόρφωσης και υλοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των Δήμων σε καίριους τομείς, όπως η αδειοδότηση τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, η οικιστική ανάπτυξη, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Τέλος, στο πεδίο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής διαγράφεται ένας νέος σημαντικός κοινωνικός ρόλος των δημοτικών συμβούλων, καθώς οι νέοι Δήμοι εκτελούν κρίσιμες λειτουργίες στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας με στόχο την ανααίτιση, στο μέτρο του εφικτού, των επιπτώσεων της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

 Ο ρόλος των αιρετών οργάνων των δήμων είναι λοιπόν κομβικός, καθώς αποτελούν όχι μόνο το θεσμικό ιμάντα για την άρθρωση των αναπτυξιακών επιλογών των επιμέρους χωρικών ενοτήτων του νέου δήμου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των βασικών αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά κυρίως το βασικό εκφραστή και θεμελιωτή του αναπτυξιακού οράματος της  περιοχής. Η τοπική ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που απαιτεί ισχυρή ηγεσία για την παρακίνηση του ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού, την ευαισθητοποίηση, τη διαμόρφωση και επικοινωνία ενός σαφούς και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού οράματος για την περιοχή.
Η πρωτοβουλία για την ανάληψη ενός τέτοιου αναπτυξιακού ρόλου στην τοπική κοινωνία μπορεί να προέλθει από πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως τοπικά επιμελητήρια και αντι- προσωπευτικές επαγγελματικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και ομάδες πολιτών. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι κομβικός, καθώς, λόγω της ιδιότητας και της πολιτικής επιρροής τους, είναι σε προνομιακή θέση να συνθέσουν τις επιμέρους πρωτοβουλίες και τα αιτήματα σε ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ποιες όμως είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάληψη και αποτελεσματική εκπλήρωση ενός τέτοιου σύνθετου αναπτυξιακού ρόλου στην τοπική κοινωνία. Η κατανόηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της περιοχής είναι απαραίτητη, καθώς διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ένταξη των τοπικών αυτών αναπτυξιακών χαρακτηριστικών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Πώς εντάσσεται η τοπική οικονομία στο ευρύτερο περιφερειακό και εθνικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον;
Τη γνώση και την ικανότητα συστηματική ανάλυσης των τοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων και κυρίως των αδύναμων σημείων που δυσχεραί νουν την αναπτυξιακή προοπτική σε τοπικό επίπεδο

 Τη συμβολή στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού προγραμματισμού που θα εξειδικεύει τους παραπάνω γενικούς στόχους σε επιμέρους δράσεις και στόχους. Οι διαδικασίες διαμόρφωσης και υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου, του μεσοχρόνιου, ετήσιου και πενταετούς προγράμματος δράσης αποτελούν κρίσιμες λειτουργίες προς την κατεύθυνση αυτή. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο των δράσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και της οργάνωσης των υπηρεσιών των δήμων.

 Τα αυξανόμενα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών στους τομείς της μέριμνας, της προστασίας των ηλικιωμένων, της ενίσχυσης της οικογένειας, της υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και κυρίως της αντιμετώπισης των φαινομένων που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο απαιτήσεων προς τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Οι τελευταίοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κοινωνικών υποδομών και καλύτερης αντιμετώπισης των καίριων αυτών προβλημάτων. Όπως και στον αναπτυξιακό ρόλο, απαιτείται λοιπόν η ενίσχυση της δυνατότητας άντλησης και επεξεργασίας κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με το επίπεδο των κοινωνικών υποδομών που λειτουργούν στο Δήμο, είτε αυτές ανήκουν στις υπηρεσίες τους είτε σε άλλους κρατικούς ή κοινωνικούς φορείς.

Οι σταυροί στα χωριά μαζεύονται εύκολα με βάση κουμπαριές, συγγένειες, φιλίες κτλ αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι άνθρωποι αυτοί είναι οι κατάλληλοι για να επιτελέσουν ένα τόσο το σημαντικό για τους συμπολίτες τους έργο
  • Κε Στάμου, με βάση όλα τα παραπάνω και σαν τελευταία ευκαιρία, παρακαλούμε και σας καλούμε να μας εκθέσετε όλες τις έγγραφες παρεμβάσεις, ομιλίες  και πρωτοβουλίες σας (από τα παραστατικά του Δ.Σ), που κάνατε προς όφελος του Βαρνάβα εδώ και 3,5 χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος, άσχετα αν εγκρίθηκαν ή όχι. Για να αποστομώσετε αυτούς που σας κατηγορούν, ίσως άδικα.
  • Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία των “ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ”, σας λέμε με λύπη μας από τώρα πως δεν είσθε ο κατάλληλος για τη θέση για την οποία εκλεχτήκατε.
Εμείς θα περιμένουμε  μια απάντηση εκ μέρους του το συντομότερο και υποσχόμαστε πως θα την δημοσιεύσουμε χάριν της γνώσης, στη κρίση των αναγνωστών μας.

Διαβάστε σχετικά:



---------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.