Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ξεκινά η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών

Ξεκινά την Τρίτη,  από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 15 μέρες.
 Στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. 
Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ΕΛΣΤΑΤ, οι πολίτες οι οποίοι θα προσμετρηθούν στον μόνιμο πληθυσμό μίας περιοχής, είναι αυτοί οι οποίοι κατοικούν στην εν λόγω περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο. Για παράδειγμα, οι ετεροδημότες δεν θα προσμετρηθούν στον τόπο καταγωγής τους, αλλά θα απογραφούν κανονικά στον τόπο που κατοικούν. Επίσης, οι φοιτητές θα προσμετρηθούν στον τόπο που σπουδάζουν, ενώ οι φοιτητές του εξωτερικού δε θα προσμετρηθούν καθόλου στον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν τόπο για λιγότερο από ένα χρόνο, θα απογραφούν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν σε αυτόν. 

Ειδικότερα, αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα τους «κλέψει» περισσότερο από 25 λεπτά της ώρας, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους. 
Τα στοιχεία, που θα συλλέξει η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες και δείκτες, καθώς «η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», όπως είπε ο κ. Γεωργίου, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. 

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης, που διαθέτει. Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου. 

Για πρώτη φορά, δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι την ημέρα της απογραφής, καθώς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, την δημοτικότητα, την εκπαίδευση και την εργασία, μπορούν να δοθούν από ένα μέλος, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Αθανασία Ξενάκη, επισημαίνοντας ότι αυτή η απογραφή «θα είναι η πρώτη που θα αποτυπώσει τους μόνιμους κατοίκους της χώρας». 

Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στη γλώσσα τους παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν, επίσης, για τους ΡΟΜΑ, καθώς και για αστέγους, όπως εξήγησε η διευθύντρια της διεύθυνσης πληθυσμού και αγοράς εργασίας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Κατερίνα Μουταφίδου. 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τον φόβο και την καχυποψία που επικρατεί σε μία μερίδα του πληθυσμού, όσον αφορά την απογραφή, ο κ. Γεωργίου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει σωστά η απογραφή και να λάβουν όλοι μέρος. Τα στοιχεία για την εικόνα της χώρας πρέπει να είναι ακριβή και αξιόπιστα και αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Μόνο έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον». 

Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική. Στην απογραφή του 2001, οι κάτοικοι στην Ελλάδα, καταμετρήθηκαν σε 10.964.020. Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. 

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση χρόνου. 

Τέλος, σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των πολιτών, που δηλώνουν άγνοια, ή επιφυλάξεις στο να ανοίξουν την πόρτα του στους απογραφείς, φοβούμενοι να μην πέσουν θύματα απατεώνων, καθώς όλο και περισσότεροι ενημερώνονται για τη διαδικασία, που βρίσκεται μία ημέρα πριν την έναρξη της απογραφής. 

Ο απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΣΤΑΤ στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς: 213 135 2138-40. 

Περισσότερες πληροφορίες για την Απογραφή 2011 υπάρχουν στον ιστότοπο: www.apografi2011.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.