Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ρήξη Τουρκίας-ΗΠΑ: To «παζάρι» των Τούρκων - Ο Ν.Τραμπ έτοιμος για νέες κυρώσεις αλλά μέχρι πόσο;

Ρήξη Τουρκίας-ΗΠΑ: To «παζάρι» των Τούρκων - Ο Ν.Τραμπ έτοιμος για νέες κυρώσεις αλλά μέχρι πόσο;
Η ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας τουλάχιστον προσκηνιακά είναι δεδομένη, παρασκηνιακά όμως τι συμβαίνει; Όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι «παζαρεύουν» τον πάστορα Μπράνσον για να πάρουν ανταλλάγματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους.

Άλλωστε ο πάστορας δεν τους έχει καμία χρησιμότητα φυλακισμένος στην Τουρκία, καθώς ο όποιος ρόλος και αν είχε (αν ισχύει ότι είναι πράκτορας της CIA) έχει πλέον τελειώσει.
Αντίθετα οι Τούρκοι θέλουν πάρα πολύ την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης απαιτήθηκε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην απελευθέρωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον και των άλλων Αμερικανών φυλακισμένων-ομήρων, στη διάρκεια των συνομιλιών της Ουάσιγκτον, με τη δικαιολογία ότι οι Αμερικανοί κατέθεσαν κατάλογο με 15 υπηκόους τους, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.
Ανάμεσα τους είναι ο Τουρκο-Αμερικανός επιστήμονας της NASA, Serkan Golge, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, και τρεις Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονται για την αμερικανική πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα.
Όπως φαίνεται οι Τούρκοι «καίγονται» για να κλείσουν τις όποιες αμερικανικές έρευνες κατά του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.
Όσο για την τουρκική λίρα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Ερντογάν την θέλει ισχυρή, την προτιμάει φθηνή διότι θέλει να μειώσει τα εμπορικά του ελλείμματα και να σταματήσουν οι Τούρκοι πολίτες να αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα.
Ο Ερντογάν μετά την τουρκική βιομηχανία θέλει να προωθήσει και την τουρκική βιομηχανία παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων
Όσον αφορά το Ν.Τραμπ υπάρχουν πληροφορίες ότι φέρεται να έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, να ασκηθούν πάλι στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στο οικογενειακό και πολιτικό περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Υποτίθεται μάλιστα ότι υπάρχουν ακίνητα συνεργατών του Ερντογάν στις ΗΠΑ προφανώς πρόκειται για παλιότερα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η οικογένεια του Τούρκου προέδρου έχει αγοράσει ακριβά διαμερίσματα στο αμερικανικό έδαφος (βέβαια δεν είναι γνωστό ποιος φαίνεται μπροστά αλλά η CIA ξέρει)
Ο Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει πίσω πρώτον γιατί θα ρεζιλευτεί μετά την αγνόηση του τελεσίγραφου από τον Ρ.Τ.Ερντογάν και δεύτερον διότι το Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι περιβόητες ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές για Κογκρέσο και Γερουσία.
Δεν μπορεί να εμφανιστεί στο εκλογικό του κοινό που αποτελείται από πιστούς Προτεστάντες Χριστιανούς (και οι Καθολικοί τον στηρίζουν λόγω χριστιανικής πίστης καθώς θεωρούν τους «Δημοκρατικούς» εκπρόσωπους της αθεΐας και ότι «εξαφάνισαν» τους Καθολικούς Κένεντι) χωρίς να έχει φέρει πίσω τον πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Τουλάχιστον να έχει κάνει τα πάντα να τον φέρει πίσω.
Το ζήτημα είναι πόσο μακριά είναι διαθέσιμος να πάει. Τα Στενά... πονάνε και για τα Στενά οι ΗΠΑ... «πουλάνε» την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες όταν πρόκειται για τα τουρκικά συμφέροντα.
Η Ουάσινγκτον δείχνει να μην αναμένει υποχώρηση του Ερντογάν και ούτε ο Τραμπ θα υποχωρήσει, αυτό σημαίνει ότι κάποιο «παζάρι» θα παιχτεί από πίσω από την «κουρτίνα».
Το ζήτημα είναι αν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα.
Στην Ελλάδα πάντως πρέπει να είναι έτοιμοι για κάθε εξέλιξη.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.