Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Μαραθώνα

«Δεν παραιτούμαι», δήλωσε για μια ακόμα φορά ο Ηλίας Ψινάκης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συνεκλήθη ως κατεπείγον τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση πράξη δειλίας και ένδειξη ενοχής.

Υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη φονική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου, με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Οι καταθέσεις στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ολοκληρώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Την πόρτα του εισαγγελέα πέρασαν περίπου 40 μάρτυρες από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια. Οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους και το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα –πυραγού– που είχε οριστεί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η έρευνα της Πυροσβεστικής, η οποία είχε εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στη μάχη κατά της φονικής πυρκαγιάς.
Σε απόγνωση οι πολίτες
Την ίδια στιγμή στον Δήμο Μαραθώνα, ενώ ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης αρνείται παρά τις αντιδράσεις να παραιτηθεί, οι δημοτικοί σύμβουλοι εγκαταλείπουν τη θέση τους ο ένας μετά τον άλλο. Ετσι, η κατάσταση και σε διοικητικό επίπεδο είναι πλέον ανεξέλεγκτη με τους πολίτες να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Συγκεκριμένα, η επιτροπή πυροπλήκτων Μαραθώνα - Ραφήνας πριν από μια εβδομάδα κατήγγειλε περιστατικά δηλητηρίασης από φαγητό που μοίρασε ο δήμος, ως το χαρακτηριστικότερο από τα πολλά σημάδια δυσλειτουργίας του δήμου.
«Δεν παραιτούμαι», δήλωσε για μια ακόμα φορά ο Ηλίας Ψινάκης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συνεκλήθη ως κατεπείγον την προηγούμενη Δευτέρα στον Μαραθώνα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την παραίτηση πράξη δειλίας και ένδειξη ενοχής. Το έκτακτο «κατεπείγον» δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, που έχει στοιχίσει τη ζωή 97 ατόμων. Ενα ακόμα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο είχε συγκληθεί λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ομόφωνα είχαν ζητήσει την παραίτηση του δημάρχου, ωστόσο σε εκείνη τη συνεδρίαση ο δήμαρχος δεν είχε παρευρεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία δεν υπάρχει άλλος τρόπος ο δήμαρχος να εκπέσει του αξιώματός του εκτός αν ο ίδιος παραιτηθεί. Πάντως, ο κ. Ψινάκης είχε απολέσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ήδη πριν από τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να μην είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων.
Παραιτήσεις
Στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά (σ.σ. κανονικά συγκαλείται συνεδρίαση μια φορά την εβδομάδα). Ωστόσο στο ίδιο χρονικό διάστημα υπέβαλαν την παραίτησή τους τρεις ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ. Αλέξανδρος Σώμογλου, Βασίλης Τσουπράς (ο οποίος μάλιστα κατείχε θέση αντιδημάρχου) και Θεόδωρος Καλπακίδης. Ειδικά ο κ. Σώμογλου έχει παραιτηθεί εδώ και ένα μήνα, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταστεί… εφικτή η αντικατάστασή του.
Επιδότηση ενοικίου 300 - 500 ευρώ
Δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης όσον για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αλλά και της Πελοποννήσου. Η επιδότηση αφορά όσους έχασαν στην πυρκαγιά την πρώτη και κύρια κατοικία τους (είτε ήταν δική τους είτε την ενοικίαζαν) και θα ενοικιάσουν ή θα φιλοξενηθούν εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, εφόσον δεν διαθέτουν κενή ή δευτερεύουσα κατοικία σε απόσταση 50 χλμ. Η επιδότηση έχει διάρκεια δύο ετών για τους ιδιοκτήτες και 6 μηνών για τους ενοικιαστές και χορηγείται ανά τρίμηνο ως εξής: Για μεμονωμένα άτομα 300 ευρώ τον μήνα, ποσό που αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά άτομο και φθάνει το ανώτατο στα 500 ευρώ, για οικογένειες με 4 άτομα και άνω. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για την εφάπαξ ενίσχυση δεν χρειάζεται να προσκομίσουν εκ νέου τα στοιχεία. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) Ανατολικής ή Δυτικής Αττικής (το τελευταίο και για τους πυρόπληκτους της Κορινθίας) ή στην κεντρική Διεύθυνση Αποκατάστασης Κεντρικής Ελλάδας στην Περιφέρεια Αττικής. Να σημειωθεί ότι τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Παιδείας και Υγείας υποστήριξαν χθες με κοινή τους ανακοίνωση ότι οι μετρήσεις του «Δημόκριτου» από το Μάτι και του ΕΛΚΕΘΕ από τη θαλάσσια περιοχή του δεν είναι ανησυχητικές.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.