Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Πυρ στην Κυπριακή ΑΟΖ: Ισραηλινά πυρά κατά εχθρικού πλοίου και αεροσκάφους – Δέσμευση Ισραήλ στην Κύπρο για Τουρκία…

O Yπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ενημέρωσε τον ισραηλινό ομόλογο του, Α.Λίμπερμαν, για την τουρκική προκλητικότα με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τις κινήσεις της Αγκυρας και τρόπους αντιμετώπισης της.
Η επίσημη επίσκεψη του Σάββα Αγγελίδη έχει ολοκληρωθεί, με τις δύο χώρες να επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση, την συνεργασία τους στον βασικό πυλώνα της άμυνας και της ασφάλειας.
Τη στρατηγική αξία των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ στον βασικό πυλώνα της άμυνας και ασφάλειας, η οποία και αναδεικνύει το συνεργικό ρόλο των δύο χωρών και την αξιόπιστη παροχή ασφάλειας στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συζήτησε με τον ομόλογό του Avigdor Liberman, ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης.
Ο κ. Αγγελίδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σ’ ό,τι αφορά πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς και ο ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού υπό το πρίσμα των απαράδεκτων προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκφράστηκε παράλληλα η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινό όραμα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και των ποικίλων προκλήσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Την ώρα συνάντησης των δύο υπουργών άμυνας στη γειτονική χώρα, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ολοκλήρωνε με επιτυχία σύνθετη ναυτική άσκηση, η οποία είχε στόχο την προστασία της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα των υπεράκτιων υποδομών γεώτρησης σε περίπτωση επίθεσης από εχθρό.
Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αεροσκάφος προσομοιώνει πυραυλική απειλή εναντίον μιας ισραηλινής πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου.
Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το αεροσκάφος; Μάλλον κάποιο τουρκικό F-16…
Τη στιγμή που εντοπίζεται η πυραυλική απειλή, εκτοξεύεται από πλοίο τύπου Sa’ar 4.5 πύραυλος, ο οποίος την εξουδετερώνει.
Να σημείωσουμε ότι σύμφωνα με την Τimes of Israel, το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένου του νέου συστήματος ραντάρ Fire Sickle, το οποίο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες παρακολούθησης των πλοίων.
Σχετικά με το δεύτερο σενάριο της ναυτικής άσκησης, στόχος θαλάσσης που προσομοιώνει με εχθρικό πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους . Τα πλοία INS Lahav και INS Kidon «γάζωσαν» τον ναυτικό στόχο.
Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό του «εχθρικό πλοίο», μάλλον κάποια τουρκική φρεγάτα, από αυτές που έθεσε σε ετοιμότητα ο Ρ.Τ.Ερντογάν!
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή της άσκησης και συνταγματάρχη Adar Gershon:
«Βοήθησε στη βελτίωση της ετοιμότητας και των επαγγελματικών ικανοτήτων των ναυτικών πληρωμάτων. Ο στόλος των πυραυλικών σκαφών είναι έτοιμος και προετοιμασμένος για όλες τις απειλές στον ναυτικό χώρο».
«Η σημασία της θάλασσας για το Ισραήλ είναι πολύ ξεκάθαρη. Όλα στη χώρα έρχονται μέσω της θάλασσας. Το Ισραήλ δεν μπορεί ποτέ να βρίσκεται στη θέση όπου δεν προστατεύονται τα νερά του», ανέφερε ένας ανώτερος ναυτικός αξιωματούχος στην Jerusalem Post.
«Πριν από οκτώ χρόνια, η ΑΟΖ του Ισραήλ δεν ήταν σημαντική, αλλά από τότε είχαμε αλλαγή παιχνιδιού», ανέφερε, εννοώντας τις γεωτρήσεις.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν κέντρα αποθήκευσης αερίου για την ενέργειά μας, είναι θετικό και αρνητικό», ανέφερε ο αξιωματικός, εξηγώντας ότι οι πλατφόρμες είναι σαφείς στόχοι για τους εχθρούς στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ φωτογραφίζοντας εδώ και την Χεζμπολάχ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και η υλοποίηση των τουρκικών ενεργειακών σχεδιασμών, ο «Πορθητής» βρίσκεται στην Αττάλεια και προετοιμάζεται για να πιάσει «δουλειά».
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο πρώτος στόχος είναι ανοικτά του θέρετρου Αλάνια, σε περιοχή, δηλαδή, που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, μετά το Μπαρμπαρός, δραστηριοποιείται ακόμη ένα τουρκικό σεισμογραφικό, το «Ορούτς Ρέις», που θα εφοδιάζει τον «Πορθητή».
Δείτε το Βίντεο

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.