Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Σταύρος Νιάρχος: Οι 5 γάμοι και η κόντρα με τον Ωνάση για τις αδελφές Λιβανού -Τις παντρεύτηκε και τις δυο [εικόνες]

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ, ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Σταύρος Νιάρχος, Ευγενία Λιβανού, Τίνα Λιβανού /Φωτογραφία: AP
Σταύρος Νιάρχος, Ευγενία Λιβανού, Τίνα Λιβανού /Φωτογραφία: AP
Δεν έχει ξαναγραφεί στην Ελλάδα ιστορία σαν αυτή των δύο εφοπλιστών Ωνάση και Νιάρχου.
Η επαγγελματική τους καριέρα και η προσωπική τους ζωή ήταν τόσο τραγικές και ταραχώδεις που απασχόλησαν και απασχολούν ως σήμερα τον Τύπο.

Σε κάποια σημεία, μάλιστα, οι ζωές τους... συναντήθηκαν και σίγουρα σημαδεύτηκαν από την «αιώνια» κόντρα μεταξύ τους.  Η «βεντέτα» τους σε επιχειρηματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με τον σύγγαμβρό του Αριστοτέλη Ωνάση τροφοδότησε τις στήλες των εφημερίδων όλου του κόσμου και διαμόρφωσε μέρος του προσωπικό τους μύθου.
Οι 4+1 γάμοι του Σταύρου Νιάρχου
Σταύρος ΝιάρχοςΣταύρος Νιάρχος
Η προσωπική ζωή του Σταύρου Νιάρχου με μια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυτάραχη. Εκανε πέντε γάμους κι ο πέμπτος ήταν με την αδελφή της πρώην γυναίκας του και πρώην σύζυγο του Ωνάση, Τίνα Λιβανού.
Το 1930 συνάπτει τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναυάρχου, με την οποία χωρίζει ένα χρόνο αργότερα.
Το 1939 παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την 20χρονη Μελπομένη Κάπαρη, κόρη πλοιοκτήτη από τη Σύρο και χήρα διπλωμάτη. Τον ίδιο χρόνο ιδρύει τη Niarchos Group, με 2 πετρελαιοφόρα και 5 φορτηγά.
 Το 1947 χωρίζει από τη γυναίκα του Μελπομένη και η γνωριμία του με τον εφοπλιστή Σταύρο Λιβανό θα τον βάλει στα μεγάλα σαλόνια. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια από τις μεγαλύτερες βεντέτες της εποχής...
Ο Νιάρχος φλερτάρει με τη 14χρονη κόρη του Λιβανού, Τίνα. Ο πατέρας της, όμως, αρνείται να του δώσει το χέρι της, λόγω της μικρής της ηλικίας και λόγω του ότι το διαζύγιο με την Μελπομένη καθυστερεί...
Εντέλει ο Νιάρχος παντρεύεται τη μεγαλύτερη αδελφή της Τίνας, Ευγενία.
Σταύρος Νιάρχος και Ευγενία Λιβανού 
Σταύρος Νιάρχος και Ευγενία Λιβανού
Τρία χρόνια αργότερα, όμως, η Τίνα παντρεύεται τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Αριστοτέλη Ωνάση, γεγονός που εξοργίζει τον Νιάρχο.
Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η άνοδος του Νιάρχου είναι θεαματική. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες στον κόσμο. Για πολλά χρόνια του ανήκε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος του κόσμου. Θα εισέλθει στη χωρεία των Κροίσων και θα ονομαστεί «Χρυσός Έλληνας». Γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό «Time» με φόντο τα τάνκερ του (τεύχος 6ης, Αυγούστου 1956). Είναι η εποχή της καταξίωσης.
Την ίδια εποχή, ο Νιάρχος αγοράζει το νησί Σπετσοπούλα στον Αργοσαρωνικό. Είχε προηγηθεί η αγορά του Σκορπιού από των Ωνάση...
Το 1965 ο Νιάρχος, που τρελαινόταν για το σκι, γνωρίζεται στο σαλέ του στην Ελβετία με τη Σαρλότ Φορντ, εγγονή του θρυλικού αυτοκινητοβιομήχανου Χένρι Φορντ. Η νεαρή Αμερικανίδα μένει έγκυος και το σκάνδαλο ξεσπάει. Η Ευγενία, η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του (Φίλιππου, Σπύρου, Κωνσταντίνου και Μαρίας-Ειρήνης), ζητά και παίρνει διαζύγιο. Ο Νιάρχος παντρεύεται με πολιτικό γάμο τη Φορντ, η οποία φέρνει στον κόσμο το πέμπτο παιδί του, την Έλενα - Άννα. Στο μεταξύ, ξαναφουντώνει ο έρωτάς του για την Ευγενία. Χωρίζει με τη Φορντ, αλλά δεν χρειάζεται να ξαναπαντρευτεί την Ευγενία, καθώς το διαζύγιό τους δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως ο πολιτικός γάμος του με τη Φορντ.
Σταύρος Νιάρχος-Σαρλότ ΦορντΣταύρος Νιάρχος-Σαρλότ Φορντ
Σταύρος Νιάρχος-Σαρλότ ΦορντΣταύρος Νιάρχος-Σαρλότ Φορντ
Σταύρος Νιάρχος-Σαρλότ ΦορντΣταύρος Νιάρχος-Σαρλότ Φορντ
Στις 4 Μαΐου 1970 ο Νιάρχος απασχολεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου. Η γυναίκα του Ευγενία, 44 χρονών, βρίσκεται νεκρή στη Σπετσοπούλα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η Ευγενία; Η επίσημη εκδοχή είναι θάνατος από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση κλείνει για τον Νιάρχο με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα.
Ο Νιάρχος ξεπερνά γρήγορα το χαμό της Ευγενίας και το 1971 παντρεύεται την αδελφή της Τίνα, που φαίνεται να είναι ο μεγάλος του έρωτας. Η Τίνα είχε χωρίσει το 1959 με τον Ωνάση, αφού του είχε χαρίσει τα δύο παιδιά του, Αλέξανδρο και Χριστίνα. Πριν παντρευτεί τον Νιάρχο, η Τίνα Λιβανού παντρεύεται τον Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ. Το 1974 η Τίνα θα πεθάνει και αυτή από βαρβιτουρικά, εξαιτίας του χαμού του γιου της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι φήμες οργιάζουν και πάλι. Η Τίνα πέθανε στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού και ο Νιάρχος κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.
Η όμορφη Τίνα Λιβανού, δεξιάΗ όμορφη Τίνα Λιβανού, δεξιά
Η Τίνα Λιβανού στη μέση 
Η Τίνα Λιβανού στη μέση
Ο Νιάρχος βρισκόταν στην κορυφή και συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Fortune». Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποσύρθηκε στο ησυχαστήριό του στο Σεν Μόριτζ, όπου πέθανε στις 16 Απριλίου 1996, χτυπημένος από μια σπάνια αρρώστια, που του είχε παραλύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Όσα είχε σκεφθεί και δεν πρόλαβε να κάνει ο ίδιος για την Ελλάδα, τα πραγματοποιεί σήμερα το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», που συνεστήθη με τη διαθήκη του. Δραστηριοποιείται με την παροχή δωρεών στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού.
Η καλλονή Τίνα Λιβανού με τον Αριστοτέλη Ωνάση:

Με πληροφορίες: Sansimera.gr
Φωτογραφίες: ΑΡ


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.