Εξαφανίστηκαν από το Αιγαίο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα οι Τούρκοι ψαράδες. Φοβούνται τη βύθιση των σκαφών τους από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως αντίποινα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου ή του εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική Ακοτφυλακή στα Ίμια.

Υπάρχει όμως και μία άλλη ανάγνωση. Ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν μία κρίση στο Αιγαίο και δεν θα ήθελαν να έχουν ακόμη περισσότερα θύματα ή «αιχμαλώτους» στην προσπάθεια τους αυτή. Έδωσαν έτσι εντολή να απομακρυνθούν οι ψαράδες από το Αιγαίο. Άλλωστε λειτουργούν και αυτή υπό την καθοδήγηση του καθεστώτος Ερντογάν αφού του επιδοτεί και τους χρησιμοποιεί για να αμφισβητεί η Τουρκία κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να στήνει επεισόδια.
Όπως και να έχει πάντως μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τις ελληνικές θάλασσες έχουν κρατηθεί οι  Τούρκοι ψαράδες οι οποίοι δεν δίσταζαν να φτάνουν μέχρι και την Θάσο αλιεύοντας παράνομα στα ελληνικά νερά χωρίς φόβο και πάθος.
Η τρέχουσα κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει πανικοβάλει τους Τούρκους ψαράδες οι οποίοι από την ημέρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν δεν έχουν τολμήσει να ανοιχτούν προς τα δυτικά.
Για μέρες αν όχι εβδομάδες οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων πόλεων και χωριών της Θράκης έβλεπαν στα ανοιχτά της θάλασσας μερικά μίλια από τις Ελληνικές ακτές, δεκάδες φώτα που δεν ήταν τίποτα άλλο παρα τα δεκάδες μεγάλα σιδερένια αλιεύτικα σκάφη των Τούρκων ψαράδων που επιδεκτικά και με την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης ψάρευαν παράνομα ακόμη και σε περιοχές πλησίον της Καβάλας και της Θάσου.
Μετά το περιστατικό στην Καστανιές οι Τούρκοι ψαράδες φοβούνται αντίποινα και πιο συγκεκριμένα φοβούνται ότι το ΛΣ θα τους συλλάβει και για αυτό τον λόγο δεν πλησιάζουν πλέον τα ελληνικά ύδατα.
Η παρακάτω εικόνα είναι παλαιότερη και δείχνει μέχρι που έχουν φτάσει οι Τούρκοι ψαράδες για να ρίξουν τα δίχτυα τους.