Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τα παίζει όλα για όλα η Κύπρος – Ανακηρύσσει ΑΟΖ και στη βόρεια πλευρά του νησιού

Έτοιμη είναι η Κύπρος να ανακηρύξει μονομερώς το «σκοτεινό» μέρος της ΑΟΖ της, δηλαδή το κομμάτι που οριοθετείται από τα κατεχόμενα και συνορεύει με την Τουρκία πριν την έναρξη εργασιών του τουρκικού γεωτρύπανου. 

Έτσι ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι «η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις».
Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ότι αφορά την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, για την οποία δεν έχουν κατατεθεί οι εν λόγω συντεταγμένες, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι υπάρχει αντίφαση στις θέσεις της Τουρκίας, σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας να έχει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι ενεργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε μια ΑΟΖ που, κατά τον ισχυρισμό της, δεν υπάρχει.
Σε ερώτηση για τη θέση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις απαράδεκτες αξιώσεις της Άγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει ξεκάθαρα πώς διέπονται οι σχέσεις των κρατών σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της κάθε μιας.
Η Τουρκία, υπενθύμισε, δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και είναι η μόνη που πολύ πρόσφατα καταψήφισε τις υποχρεώσεις των κρατών.
«Είναι φανερό σε όλους ότι η Τουρκία ενεργεί αυθαίρετα δια της δύναμής της στην περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από την ώρα που κατατίθενται συντεταγμένες στα ΗΕ, είτε με συμφωνία με το κράτος που βρίσκεται στη μέση γραμμή να συνορεύει, πχ Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, είτε άλλως πως, τα πράγματα έχουν προχωρήσει.
«Κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, είτε συμφωνεί η Τουρκία είτε όχι για την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες τους τελευταίους μήνες και συνεννόηση με την Ελλάδα, γιατί ένα μέρος τους αφορά.
«Έχω δηλώσει ότι δεν έχουμε παραιτηθεί του δικαιώματος της κατάθεσης συντεταγμένων όσον αφορά την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κύπρου, για την οποίαν δεν έχουμε καταθέσει μέχρι στιγμής συντεταγμένες. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η απόφασή μας για το χρόνο της κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις, ιδιαίτερα με το νέο γεωτρύπανο που έχουν αγοράσει και απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν», πρόσθεσε.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.