Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Μονόδρομος η Ελλάδα για τις ΗΠΑ: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ» λένε ανοιχτά πλέον οι Αμερικανοί!

«Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί τόσο έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που το Πεντάγωνο πρέπει να προετοιμάζεται για  εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την τουρκική αεροπορική βάση  κλειδί, για τις περιφερειακές επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν.

Xτες είχαμε ακόμη ένα επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς οι αμερικανικές αρχές απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της Άγκυρας περί αποστολής κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κλιμάκιο είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετράπη από τις αμερικανικές αρχές, την ίδια στιγμή που μέλη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση για την παροχή ασύλου στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του κατηγορούν ως τον εμπνευστή και οργανωτή του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον έχουν μεταβληθεί  τόσο έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ώστε πλέον  το Πεντάγωνο θα πρέπει να προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις, τόνισε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία και νυν σύμβουλος σε θέματα άμυνας  .
Ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος  προσπάθησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ως μοχλό πίεσης για να εκδοθεί από τις ΗΠΑ ο Γκιουλέν, για τον οποίο  ο Ερντογάν πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Ο Έρικ Έντελμαν που εκτελέι τα καθήκοντα  ανώτερου  συμβούλου στο ινστιτούτο για θέματα άμυνας και γεωστρατηγικής, δήλωσε :
«Μετά το πραξικόπημα, έγιναν αρκετές προσπάθειες εκβιασμού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες,  ότι η βάση Ίντσιρλικ θα μπορούσε να κλείσει ανά πάσα στιγμή για τις αμερικανικές δυνάμεις».

Οι αμερικανικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στην αεροπορική βάση του Incirlik από τη δεκαετία του 1950, αλλά η αυξανόμενη δυσπιστία στο καθεστώς Ερντογάν έχει οδηγήσει στην πολύ μεγάλη πιθανότητα κλεισίματος της βάσης από την Άγκυρα,  αφήνοντας τις ΗΠΑ χωρίς «στήριγμα» στην ταραγμένη αυτή περιοχή .
Οι πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας να ασκήσει πίεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, παρακίνησαν τον Αμερικανό πρόεδρο να  διατηρήσει τις επιλογές του  ανοικτές για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί, για αυτό και πραγματοποιήθηκε η εσπευσμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να χάσουμε την πρόσβαση στο Incirlik ή να επιλέξουμε να φύγουμε κάποια στιγμή», δήλωσε ο κ. Edelman κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου με την υποστήριξη του ιδρύματος  FDD που συζητήθηκε η κατάσταση των αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων .
«Δεν θα το έβαζα στο τραπέζι [ακόμα], αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι ‘αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο  Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του ( σαν να μην συμβαίνει τίποτα) ότι μια πολεμική επιχείρηση για την επιβολή μιας ζώνης «αποκλιμάκωσης»  στην βόρεια επαρχία Idlib της Συρίας είναι «σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη » .
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε  ότι τα Τουρκικά στρατεύματα θα στραφούν τώρα στην περιοχή της πόλης Αφρίν η οποία ελέγχεται από συριακές κουρδικές ομάδες.
Όλες αυτές οι «αυτόνομες» τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον και στους στρατηγούς –συμβούλους του προέδρου Τραμπ , για αυτό και έχουν τεθεί σε εφαρμογή «άλλα σχέδια» κατά της τουρκικής κυβέρνησης , ως μια μορφή πίεσης .

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η «εικόνα» των Τούρκων σωματοφυλάκων που χτυπούσαν βάναυσα διαδηλωτές στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον , έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη όλων των Αμερικανών πολιτών και αξιωματούχων .
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ότι ο Ερντογάν δεν είναι πλέον «ανεκτός» από κανέναν και σύντομα η Τουρκία θα κηρυχτεί ως κράτος –παρίας. 
Οι εξελίξεις έρχονται και θα είναι καταιγιστικές λόγω τεταμένων σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ. Tην ίδια στιγμή τουρκικά στρατεύματα ετοιμάζονται να προελάσουν στην πόλη Αφρίν στην Συρία…
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.