Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Στα επόμενα 24ωρα τα χαρτογραφημένα στοιχεία των καμένων σε Αττική και Ζάκυνθο

Στα επόμενα 24ωρα τα χαρτογραφημένα στοιχεία των καμένων σε Αττική και ΖάκυνθοΜε εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2017 την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Δήμος Ωρωπού και Δήμος Μαραθώνα) και του Δήμου Ζακύνθου.
Το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία ως Συντονιστική Αρχή  Πολιτικής Προστασίας αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής στη χώρα μας για την ενεργοποίηση της ανωτέρω υπηρεσίας της ΕΕ, έγινε άμεσα δεκτό (Activation Code EMSR224) από το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC).
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα  αναμένεται να παραληφθούν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων κλίμακας 1:21.000 για την περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής και 1:60.000 για τη Νήσο της Ζακύνθου σε μορφή γεωαναφερμένων .pdf και .tif, στα οποία θα αποτυπώνεται η πληγείσα έκταση, καθώς και διανυσματικά δεδομένα (vector) με την μορφή αρχείων .shp και .kmz με την περίμετρο της πληγείσας έκτασης.
Τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και οι δορυφορικές εικόνες στις όποιες θα αποτυπώνεται η περίμετρος της πληγείσας έκτασης θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των ανωτέρω περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς επαγόμενους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά την εκδήλωση των εν λόγω πυρκαγιών (κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων κ.τ.λ.).
Διευκρινίζεται ότι το Copernicus/Emergency Management Service - Mapping αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνευ οικονομικής επιβάρυνσης διάθεση χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικά φαινόμενα.
Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η περίμετρος των εκτάσεων που έχουν πληγεί, όπως έχουν αποτυπωθεί μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική και δεν υποκαθιστά την οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:

Δείτε ακόμα:

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Βαρνάβα (Video - Drone)

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.