Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ποινική δίωξη για τους Γιώργο Προβόπουλο και Μιχάλη Σάλλα

Εδράζεται στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση.
Ποινική δίωξη για τους Γιώργο Προβόπουλο και Μιχάλη Σάλλα
Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.


Τη δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα  κ. Παναγιώτη Αθανασίου και εδράζεται στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, (βαρύνεται ο κ. Προβόπουλος) και σε αυτό της ηθικής αυτουργίας (ο κ. Σάλλας).

Η δίωξη αφορά τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια, προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης.

Παράλληλα η δίωξη στρέφεται σε βάρος του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Τράπεζας Πειραιώς, ως αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους την επίμαχη περίοδο, κ. Αθανάσιου Αρβανίτη.

Το πόρισμα

Η δίωξη βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέως κυρίας Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα και κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ).

Σύμφωνα πάντα με το δια ταύτα του εισαγγελικού πορίσματος, η ΤτΕ ως διαχειριστής του ΚΚ όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης , των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του ΚΚ .

Τα παραπάνω -τονίζεται- συνέβησαν και σε μια περίοδο κατά την οποία η ΤτΕ γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στους κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στα ΟΕΔ, που από τη φύση τους είναι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι κι η εικόνα αυτή απεικονίστηκε άμεσα στις υψηλές αποδόσεις, κατά την επίδικη περίοδο, των 10ετών ΟΕΔ και στη πτωτική πορεία στις αγορές. Παρόλα αυτά προέβη στις επίδικες αγορές-πωλήσεις μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα την ευνοική τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ.

Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.
Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν μηνυτήριες αναφορές ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.