Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ετοιμάζουν διπλό χαράτσι για τα IX: Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και στον ειδικό φόρο καυσίμων

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΣΙΓΑΡΑ-ΚΑΦΕ  
Ετοιμάζουν διπλό χαράτσι για τα αυτοκίνητα αυτή τη φορά. “Ψήνουν” νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας και αύξηση στα καύσιμα μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Κι όλα αυτά ενώ υποτίθεται πώς δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα. Τα έσοδα ωστόσο φαίνεται πώς καταρρέουν και ο κόφτης μισθών και συντάξεων καραδοκεί.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια για νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας που εκπορεύονται από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο επιζητά να διασφαλίσει για τα Δημόσια Ταμεία ποσό της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ.
Οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη μεταφορά των φορολογικών βαρών από τα παλαιότερα οχήματα υψηλού κυβισμού στα νεότερα οχήματα μικρού κυβισμού.
Ειδικότερα φέρεται να εξετάζεται ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους και για όσα οχήματα έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά. Σήμερα ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους γίνεται για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας.
Επίσης εξετάζονται νέες κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση του εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, με αύξηση του ποσού ανά γραμμάριο για τα οχήματα που εκπέμπουν πάνω από ένα όριο (π.χ. πάνω από 150 γραμμάρια).
Τέλος, προβλέπεται μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών προκειμένου να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν εκ νέου.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα τεθούν και υπόψη των θεσμών.
Κι αυτό την ίδια στιγμή που εξετάζεται και η αύξηση της τιμής των καυσίμων σε ένα γενικότερο πλαίσιο φοροεπιδορμής.
Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να πεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα και πώς η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την πορεία εσόδων (κρίσιμος θεωρείται ο Σεπτέμβριος) όλα δείχνουν ότι οι έμμεσοι φόροι σε προϊόντα που αυξάνουν τα έσοδα του κράτους έρχονται και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα (από τον Οκτώβριο).
Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα με βάση το σχέδιο όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στον ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) θα φέρουν ανατιμήσεις στη λιανική τιμή που θα είναι:
-Στη βενζίνη  ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, όμως μαζί με τον ΦΠΑ η πραγματική αύξηση θα είναι 4 λεπτά το λίτρο και έτσι η λιανική θα κυμαίνεται πλέον κοντά στο 1,40 ευρώ/λίτρο.
-Στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά από τα 0,33 ευρώ στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
-Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί 10 λεπτά από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Δεδομένη θεωρείται και η αύξηση στα τσιγάρα καθώς θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ο φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκαμωμένο καπνό ενώ θα αυξηθεί και ο αναλογικός φόρος στην τιμή της λιανικής από 20% σε 26%. Έτσι όλα τα τσιγάρα θα ακριβύνουν από 0,50 ευρώ ως και 1 ευρώ ανά πακέτο.
Περίπου δέκα 10 ανά ml θα αυξηθεί και η τιμή των υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς ανάλογος θα είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που θα επιβληθεί και σε αυτά για πρώτη φορά.
Αυξήσεις και μάλιστα από 10% ως και 20% στη λιανική τιμή πώλησης θα φέρει και η αύξηση του φόρου στην εισαγωγή αλλά και την εγχώρια παραγωγή του καφέ με συντελεστές 2 και 3 ευρώ ανά κιλό.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.