Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Μια νέα εκπληκτική εποχή: Ξεκινάει η κατάκτηση του Διαστήματος με πυρηνικό υπερκινητήρα (vid)

ΣΕ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟ ΓΗ-ΑΡΗΣ ΑΝΤΙ ΤΗΣ "ΟΝΕ WAY" 1,5 ETOYΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ"
"Σφήνα" στα αμερικανικά σχέδια για κατάκτηση και εποικισμό του Άρη μπαίνει η Ρωσία με τον υπό ανάπτυξη νέο πυρηνικό κινητήρα που θα επιτρέπει ταξίδια στον "κόκκινο πλανήτη" σε έξι εβδομάδες αντί των 72 που χρειάζονται σήμερα με την βασική όμως διαφορά ότι το διαστημικό όχημα θα μπορεί να επιστρέφει!

Ο κινητήρας είναι υπό κατασκευή και όχι απλώς σχεδιασμένος στο χαρτί. Η προοπτική του γρήγορου ταξιδιού ήδη είναι σημαντική καθώς θα επιτρέψει στην Ρωσία-πέραν της πρώτης "κατάκτησης" του πλανήτη που θα είναι ένα φοβερό πλήγμα για το γόητρο των ΗΠΑ-τον άμεσο εποικισμό του ουράνιου σώματος και φυσικά την γρηγορότερη εκμετάλευση των νέων και "φρέσκων" πρώτων υλών που βρίσκονται εκεί.
Ο σίδηρος βρίσκεται σε αφθονία στον πλανήτη και είναι απαραίτητος για την εξέλιξη του κορεσμένου πια σε πρώτες ύλες ανθρώπινου πολιτισμού.
Το κυριότερο όμως είναι ότι όσοι συμμετέχουν στην αποστολή δεν θα νιώσουν ότι είναι "καμικάζι" σε αποστολή αυτοκτονίας, καθώς μέχρι τώρα με τον αμερικανικό τρόπο το ταξίδι θα διαρκέσει 72 εβδομάδες και το πλήρωμα δεν θα μπορεί να επιστρέψει πίσω στην Γη! 
Ήδη οι 72 εβδομάδες αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα πάθει ο ανιρώπινος οργανισμός με τετοια μακροχόρνια παραμονή στο διάστημα και κυρίως πως θα το χειριστεί ψυχολογικά το πλήρωμα γνωρίζοντας ότι θα είναι "χαμένο" εκ προοιμίου.
Αυτό δεν μπορεί να αποκαλυφθεί με πειράματα στην Γη καθώς ο υπό διερεύνηση μελλοντικός "Αρειανός" γνωρίζει ότι στο τέλος της έρευνας βρίσκεται παλι στον κόσμο που γεννήθηκε. 
Ουδείς ξέρει επίσης την αντίδραση του ανθρώπινο οργανισμού στις συνθήκες του "κόκκινου πλανήτη". Μια μακρά παραμονή (μόνιμη με το αμερικανικό σύστημα) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τάσεις παράνοιας που θα συνεπάγονταν συκγκρούσεις μεταξύ των μελών του πληρώματος.
Ο κινητήρας θα επιτρέπει στο διαστημικό όχημα να ελίσσεται κάτι που μέρχι τώρα δεν έχει γίνει ποτέ. Τα διαστημικά οχήματα ακολουθούν προκαθορισμένη πορεία, δηλαδή βάλλονται προς τον στόχο.
Η δυνατότητα ελιγμών ανοίγει μια εποχή "Star Wars", "Star Trek" ή "Dune" για την Ανθρωπότητα και την προοπτική για διασκορπισμό της (The Scattering όπως το ονόμαζε το μέγιστο λογοτεχνικό έργο του Dune) στο αχανές Σύμπαν (ειδικότερα μετά την ανακάλυψη ότι ο Χωροχρόνος μπορεί να καμπυλωθεί και να ξεπεραστεί η ταχύτητα του Φωτός).
Είναι προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη Rosatom και της Roscosmos. 
Η πρώτη δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και κατασκευάζει 41 πυρηνικούς αντιδραστήρες, εκ των οποίων οι 34 σε χώρες του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι πριν "παγώσουν" οι ρωσοτουρκικές σχέσεις η Rosatom θα κατασκεύαζε πυρηνικό αντιδραστήρα στην Αττάλεια (με προοπτική να έφτιανε άλλους δύο ακόμα).
Η δεύτερη είναι η ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία η αντίστοιχη δηλαδή της NASA και της ευρωπαϊκής ESA. Οι πρώτες δοκιμές για τον κινητήρα έχουν προγραμματιστεί για το 2018 κάτι που δείχνει ότι ο κινητήρας μπορεί να είναι επιχειρησιακός μέσα στο 2025, πέντε έτη νωρίτερα δηλαδή από το προγραμματιζόμενο "χωρίς επιστροφή" αμερικανικό ταξίδι το 2030.
Οι Αμερικανοί θα πρέπει να αλλάξουν ρότα τάχιστα καθώς κινδυνέυουν να υποστούν μια μεγάλη στρατηγική ήττα που θα έχει συνέπειες στο μέλλον τους ως υπερδύναμη.
Μέσα σε όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι η συνεργασία Ρωσίας-ΕΕ στην εξερεύνηση του Άρη από κοινή διαστημική αποστολή
Για πρώτη φορά, Ευρώπη και Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ακτινογραφήσουν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη,με μία ιδιαίτερα φιλόδοξη αποστολή την οποία καλείται να φέρει σε πέρας το διαστημικό σκάφος "ExoMars". 
Το διαστημικό όχημα εκτοξεύτηκε χθες από το κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της αντίστοιχης ρωσικής, αργά το βράδυ θα γίνει γνωστό αν η αποστολή εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί.   
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε με προορισμό τον πλανήτη Άρη για μία αποστολή με την οποία Ρώσοι και Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι θα απαντηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της εποχής των διαστημικών ταξιδιών: Αν υπάρχει  ζωή σε άλλους πλανήτες.  
Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με έναν πύραυλο Proton για ένα ταξίδι διάρκειας επτά μηνών στο διάστημα.
Το ExoMars θα μεταφέρει μια συσκευή ατμοσφαιρικών δεδομένων η οποία θα μελετήσει ίχνη αερίων, όπως μεθάνιο, στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη, καθώς και ένα διαστημόπλοιο προσεδάφισης το οποίο θα δοκιμάσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για ένα σκάφος το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος Curiosity της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, της NASA, εντόπισε λίγο πριν την εκπνοή του 2014 πίδακες αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη, ενός χημικού στοιχείου που στη Γη συνδέεται στενά με την ύπαρξη ζωής.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο πλανήτης ακόμα έχει μεγάλες ποσότητες νερού. Συνεπώς θα είναι βιώσιμος για τους πρώτους που θα πάνε εκεί και θα μπορούν να ξεκνήσουν οικονομικές εξορυκτικές δραστηριότητες.
Από το νερό θα είναι εφικτό να παραχθεί και οξυγόνο, ενώ ο πλανήτης μέσω της Γεωμηχανικής μπορεί σε βάθος χρόνου να μετατραπεί σε μια μικρότερη Γη και να δώσει λύσεις και στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
Όπως έλεγε και ο Αινστάιν "η Ανρθωπότητα ή θα εξαπλωθεί στο Σύμπαν ή θα καταστραφεί" δεν έχει άλλη επιλογή.
Ο Άρης δεν θα είναι απλά μια νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα είναι το νέο "El Dorado" μέχρι το επόμενο. Μέχρι τότε καλό είναι να θυμηθούμε ξανά το υπέροχο "Total Recall" με τον Α.Σβαρτζενέγκερ βασισμένο στο εξαίρετο βιβλίο του μέγιστου Philip Dick.
Παραφράζοντας μια φράση από ένα άλλο καταπληκτικό βιβλίου του, το "Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο" στο οποίο ο Β' ΠΠ εξελίχθηκε τελείως διαφορετικά, "today the skies, tomorrow the Milky Way (Γαλαξίας)"
000
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.