Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν Τσίπρας - Σίσι - Αναστασιάδης

trimeris.jpg
Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου στην Αθήνα
Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης, με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

Μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στέλνει η σημερινή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αλ Σίσι και τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτά που συνυπογράφουν σήμερα, αποτελούν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. «Στέλνουμε μήνυμα ότι ως θεματοφύλακες της σταθερότητας, έχουμε να κάνουμε βήματα για την ειρήνη», είπε συγκεκριμένα.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «τη στιγμή που η περιοχή μαστίζεται από αποσταθεροποίηση και αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες οι οποίες συζητάνε συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη».
Έκανε λόγο για πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πολλά προνόμια «τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των χωρών, των λαών μας, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την καλή συνεργασία με σκοπό την επίτευξη της ανάπτυξης».

«Παράγοντες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος»

Στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία, η οποία προχωρά με Ελλάδα Κύπρο και Αίγυπτο, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση που είχε το πρωί με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη «η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας για την προκοπή και την ευημερία».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στην περιοχή και θα δώσει τέλος στην 40χρονη και πλέον κατοχή του βόρειου κομματιού.
Οι δύο ηγέτες κουβέντιασαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και σε σχέση με το προσφυγικό, με τη διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χαρά σήμερα είναι διπλή «γιατί έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, οι δύο μας, ταυτόχρονα όμως και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, προχωρώντας σε μια πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».
«Θα έχουμε τη χαρά» συνέχισε «να επαναλάβουμε μια παρόμοια στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, αυτή τη φορά και με το Ισραήλ, τον Γενάρη στη Λευκωσία».
Τσίπρας-Αναστασιάδης Από τη διμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη |
Με τη σειρά του ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η συμβολή που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε τομείς όπως οι εγγυήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντική και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε δημόσια που αφορά τον διεξαγόμενο διάλογο, γιατί, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι αυτή την ώρα η επικέντρωση πρέπει να είναι στην ουσία και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουμε και όχι στον δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα, αρκεί να υπάρχουν οι κοινές αρχές, αξίες και οι επιδιωκόμενοι στόχοι και εδώ υπάρχει πλήρης ταύτιση.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη, ότι η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να προωθήσουν με πιο έντονο τρόπο την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, και από την πλευρά της Αιγύπτου για την προώθηση κοινών συμφερόντων στην Ισλαμική Διάσκεψη.
Αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων και τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, σε τομείς όπως αυτός των εγγυήσεων.
Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για αυτή την τρίτη συνάντηση για την οποία είπε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις της Ελλάδας και Κύπρου με τις γείτονες χώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεύρυνση και δυναμική στις συνεργασίες αυτές.
Τσίπρας - Αναστασιάδης Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη, δήλωσε ο πρωθυπουργός |

Με προοπτικές η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει σκοπό την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ αποτελεί καλή αφορμή για την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών σε περιφερειακό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν επίσης ότι δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την - ολοένα και πιο απαραίτητη - διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ε.Ε. και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.
Ο πρόεδρος Αλ Σίσι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσαν χθες τη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στους τομείς της ενέργειας, της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ λιμανιών, των κατασκευών και των υποδομών.
Οι υπογραφές που «έπεσαν» στο περιθώριο του ελληνο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού συνεδρίου αφορούν τη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Δαμιέτης.
Οι δυο ηγέτες κατά τη συνομιλία τους στο μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν για την ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία δεν αντιτίθεται σε άλλες γειτονικές χώρες.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.