Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση παραδίδει στους δανειστές τα κλειδιά των σπιτιών των Ελλήνων για να "σώσει" τις τράπεζες

ΣΕ ΞΕΝΑ FUNDS ΚΑΙ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ  
Η κυβέρνηση παραδίδει την πρώτη κατοικία των Ελλήνων στους δανειστές αποδεχόμενη μείωση των ορίων προστασίας και προσφέρει τα “κόκκινα δάνεια” βορά στα Funds των αρπακτικών προκειμένου να σώσει για ακόμη μία φορά τις τράπεζες που έχουν στεγνώσει από ρευστό και χρειάζονται την ανακεφαλαιοποίηση για να επιβιώσουν. Χθες, το Eurogroup έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και αυτό ήταν πώς ότι έχετε κάνει δεν είναι αρκετό για να πάρετε τη δόση των 2 δις ευρώ και τα 10 της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε από το Eurogroup έχοντας στην... τσέπη του ένα τελεσίγραφο που έλεγε ότι αν εντός 5 ημερών δεν ληφθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει και τη δόση, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται. Τι συνεπάγεται; “Κούρεμα” των καταθέσεων αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό είναι ένα θέμα που καίει και τη Γαλλία (δεδομένου ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα στεγαστικά δάνεια) γι' αυτό και ο Μισέλ Σαπέν έσπευσε να υποστηρίξει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ελέγχει το Eurogroup έκανε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας άμεση σύσταση του Ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Δεν φτάνει δηλαδή που οι δανειστές θέλουν να βγεί στο σφυρί η πρώτη κατοικία των Ελλήνων ο κ. Σόιμπλε δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό και ζήτησε να βγεί στο σφυρί και η δημόσια περιουσία το συντομότερο δυνατόν.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν προκειμένου να πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δέχεται να συμβιβαστεί με τους δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των “κόκκινων δανείων”. Δέχεται συγκεκριμένα να μειωθεί το όριο προστασίας στην αξία του ακινήτου στα 180.000 ευρώ που θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά- και το οικογενειακό εισόδημα στα 30.000 ευρώ, κάτι που θα σημάνει μη προστασία τους από το νόμο Κατσέλη και μπαράζ αρπαγής σπιτιών από τις τράπεζες οι οποίες βέβαια ελέγχονται από τους δανειστές.
Επιχειρεί να τα μπαλώσει η κυβέρνηση θέτοντας δήθεν θέμα πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμός αλλά αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί κανείς. Είναι “κενό γράμμα”. Όλα δείχνουν λοιπόν πώς θα δούμε και στην Ελλάδα εικόνες a la Ισπανία όπου εισβάλουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα σπίτια για να προχωρήσει η κατάσχεση.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και το τέλος της ανοχής στην κυβέρνηση, αφού υποτίθεται πώς οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ήταν εκ των βασικών “κόκκινων” γραμμών της, την οποία καταπατάει, και βέβαια αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο τότε ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για πολιτικές εξελίξεις. Όπως και στην περίπτωση που τα “κόκκινα” δάνεια, και όχι μόνο τα επιχειρηματικά, θα πουληθούν στα Funds αντί ενός μικρούς τιμήματος.
Έχουμε επισημάνει πώς η πολιτική των μνημονίων είναι αδιέξοδη και καταστροφική για τη χώρα όσο συνεχίζεται. Φάνηκε άλλωστε πώς οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω από τις αξιώσεις τους από της απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τους πλειστηριασμούς: «Δεν είναι ρόλος των υπουργών, αλλά των θεσμών, να τα καθορίσουν» και παράλληλα αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων μέτρων.
Αυτό που είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι πώς δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, όπως προφανώς πίστευε το Μέγαρο Μαξίμου και βεβαίως σε καμία περίπτωση οι δανειστές δεν μπήκαν στη διαδικασία να εξετάσουν χαλάρωση των όρων της συμφωνίας λόγω του προσφυγικού.
Η κ. Μέρκελ θέλει από τη μία να μετατρέψει την Ελλάδα σε “αποθήκη” προσφύγων και λαθρομεταναστών για να βγει εκείνη από τη δύσκολη πολιτική θέση, αλλά όταν έρχεται η ώρα της συζήτησης για το οικονομικό βάζει τον Σόιμπλε να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα και να ζητάει την τήρηση των συμφωνηθέντων και να απειλεί πώς δεν πρόκειται να δοθούν οι δόσεις αν δεν εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα. 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.