Κυβέρνηση
Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δεδομένη, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα έχει στραμμένο το βλέμμα της στη συγκρότηση ενός νέου κινηματικού μετώπου για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.
Ωστόσο, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και οι πολλαπλές ανακοινώσεις από τις τάσεις της Κουμουνδούρου αποτύπωναν συνθήκες διάλυσης του κόμματος της Αριστεράς. Τι σκέπτονται και τι θα πράξουν οι ομαδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ την «επόμενη μέρα»;
Η Αριστερή Πλατφόρμα στην πόρτα εξόδου
Τη στιγμή που ξεκινούσε η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αντώνης Νταβανέλος, το ηγετικό δίδυμο της Αριστερής Πλατφόρμας, επέλεγαν να δημοσιοποιήσουν κοινό κείμενο με εκπροσώπους από οργανώσεις και σχηματισμούς της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για την ανάγκη «άμεσης λαϊκής οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους».
Καλούσαν δε «στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας».
Το κείμενο υπογράφηκε επίσης από τους Αλέκο Βερναρδάκη (Κομμουνιστική Ανανέωση), Νίκο Γαλάνη (Σχέδιο Β - Παρέμβαση), Δημήτρη Κάβουρα (Ανασύνταξη), Δημήτρη Καλτσώνη (Σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος»), Παναγιώτη Μαντά (ΔΗΚΚΙ), Ανδρέα Παγιάτσο (Ξεκίνημα), Σπύρο Σακελλαρόπουλο (Αριστερή Ανασύνθεση), Δημήτρη Σαραφιανό (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση), Μαρία Σουάνη (Εργατικός Αγώνας), Θέμης Τζήμας (Σχέδιο Β) και Λάμπρο Χήτα (Πρωτοβουλία των 1.000). Σημειώνεται ότι η Αριστερή Ανασύνθεση και η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το συγκεκριμένο κείμενο ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αναζήτηση της Αριστερής Πλατφόρμας για νέες συμμαχίες, ωστόσο οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων και οργανωτικών «δεσμεύσεων» που έχει η κάθε ομάδα και οργάνωση.
Χαρακτηριστικότερη πάντως των προθέσεων των διαφωνούντων που στοιχίζονται με την Αριστερή Πλατφόρμα ήταν η αποστροφή κορυφαίου στελέχους της σε συζήτηση με δημοσιογράφους. Οταν συζητήθηκε το ζήτημα της προς το παρόν συνύπαρξης με την κυβέρνηση, εκείνο επισήμανε ότι πρόκειται για «μεταβατική κατάσταση».
Πυρά από Μαξίμου και προεδρικούς
Τα χθεσινά σχόλια με τα οποία «υποδέχτηκε» το Μαξίμου την επιλογή Λαφαζάνη επισημοποίησαν την άποψη που κυκλοφορούσε επί ημέρες στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. «Οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο συνέδριο» έλεγαν κύκλοι του Μαξίμου.Σχολιάζοντας δε τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, υπογράμμιζαν ότι «θέτει ως κεντρικό πολιτικό της στόχο τη δραχμή με Μνημόνιο». «Μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωναν και κατέληγαν πως «οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του “όχι” στο δημοψήφισμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».
Η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι η ομάδα Λαφαζάνη κινείται ήδη προς τη «συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς», με αποτέλεσμα να στρέφει το βλέμμα της προς την προεκλογική τακτική.
Το Μαξίμου αναμένεται να εντείνει τις εκκλήσεις για στήριξη του κόμματος, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά, σε μια προσπάθεια να διαφανούν οι εγγενείς διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τις παλαιότερες «μνημονιακές δυνάμεις» του παλιού κομματικού συστήματος.
Οι «53+» σε σταυροδρόμι
Η τάση που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή τα πιο έντονα διλήμματα είναι αυτή των «53+». Οι βουλευτές της έχουν ακολουθήσει στις προηγούμενες ψηφοφορίες σχεδόν όλες τις στάσεις, ενώ το κείμενο που δημοσιοποίησαν χθες 19 στελέχη του κόμματος επιχείρησε να θέσει ένα πλαίσιο διαφοροποίησης από την «ακραιφνή» στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν τη συμφωνία, η οποία θα διαρρήξει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και θα καταστήσει την Αριστερά αναξιόπιστη. Και, φυσικά, είναι αδιανόητη η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το κόμμα μας» σημείωσαν τα στελέχη που προέρχονται κυρίως από τους «53+».
Σημείωναν δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπονήσει άμεσα ένα σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, ταχύτατου απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα» και πρόσθεταν ότι «αυτό πρέπει να είναι και το βασικό αντικείμενο ενός καταστατικά έγκυρου συνεδρίου που πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο και πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας».
Οι υπογράφοντες, που εντάσσονται στην «πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να μην απευθυνθούν στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και στους βουλευτές με τους οποίους συντάσσονται, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων και της ψηφοφορίας στη Βουλή. Εξ ου και συμπεραίνεται ότι οι «53+» αναζητούν το στίγμα μέσα σε μια συγκυρία που οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η Νεολαία σε θέση μάχης
Απορριπτική στάση έναντι της ηγεσίας της κυβέρνησης φαίνεται ότι ακολουθεί συνολικά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε χθεσινή ανακοίνωσή τους υπογράμμιζαν ότι «η ψήφιση αλλά και η επιθετική υπεράσπιση του Μνημονίου, δίχως προοπτική άμεσης άρσης του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η κυβέρνηση, συνιστούν μια βίαιη στροφή της προς τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στρατηγική».Δικαιολογούσαν μάλιστα την άποψή τους λέγοντας ότι «το τρίτο Μνημόνιο [...] αντίκειται πλήρως στη στρατηγική κατεύθυνση, τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις κοινωνικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ». Και κατέληγαν με την επισήμανση ότι «πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που έχει αποφασίσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς η αποσαφήνιση της στάσης έναντι του Μνημονίου «είναι ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ».
Η τελευταία φράση δείχνει ξεκάθαρα τη ροπή που έχουν τα ηγετικά στελέχη της Νεολαίας προς τη ρήξη με την ηγεσία του κόμματος. Στην οργάνωση η τάση «Ανασύνθεση» μπορεί να διατηρεί σχέση με τους -ούτως ή άλλως κριτικούς- «53+», ωστόσο η «Αριστερή Κίνηση», που μέχρι πρότινος αντιστοιχούσε στην προεδρική «Ενωτική Κίνηση», τώρα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης προσανατολισμού, λόγω του εμφανούς αδιεξόδου.
Η ΚΟΕ είναι ήδη εκτός
Η τάση με τους τέσσερις βουλευτές, της οποίας ηγείται ο Ρούντι Ρινάλντι, έχει ουσιαστικά αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και τα στελέχη της έχουν παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος και συγκεκριμένα τόσο από την Πολιτική Γραμματεία όσο και από την Κεντρική Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο δεν ακολουθούν και τις προσυνεδριακές διαδικασίες προς το έκτακτο συνέδριο, αφού δεν λαμβάνουν μέρος ούτε στην Επιτροπή Θέσεων ούτε στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.
Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες δόθηκε η «κατεύθυνση» στα τοπικά στελέχη της τάσης να παραιτηθούν από τα όργανα των Οργανώσεων Μελών, προκαλώντας μια -μικρής έκτασης μεν, εντυπωσιακή δε- μαζική παραίτηση.
Η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» δημοσίευσε τις επιστολές τους σε πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ, ωστόσο πλέον η ΚΟΕ βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου. Αφενός η μέχρι τις ευρωεκλογές αναφανδόν στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα «έκλεισε» τις πόρτες σε οργανώσεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου η πορεία εκτός της Κουμουνδούρου μοιάζει μοναχική, αφού πολιτικά η μόνη που μπορεί να συζητήσει με την ΚΟΕ είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η οποία όμως κρατά μια ιδιάζουσα στάση αναμονής.
Πολεμικά ανακοινωθέντα ένθεν και ένθεν
Ανήκουστες κατηγορίες εξαπολύθηκαν χτες τόσο στη Βουλή όσο και σε μέσα ενημέρωσης από τις δύο πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «στη μέση» βρέθηκε να στέκεται η μεγαλύτερη μάζα στελεχών του κόμματος, που παρακολουθούσε μουδιασμένη τον «εμφύλιο».Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαλε κατά πάντων, καταγγέλλοντας ευθέως ή αφήνοντας υπόνοιες για «νεοδιαπλοκή» λόγω του κατάπτυστου πρωτοσέλιδου της «Kontra News», αλλά και στοχοποίηση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ουκ ολίγες συζητήσεις για το «αύριο» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί ο αστεϊσμός προ ημερών του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης της επίθεσης της προέδρου της Βουλής στο σύνολο της κυβέρνησης, ωστόσο οι φράσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη το πρωί στον ΣΚΑΪ ήταν αυτές που προκάλεσαν τα περισσότερα σχόλια.
«Στην πολιτική, παρ’ ότι πιστεύω ότι ο Φρόιντ και ο Μαρξ θα έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για να κάνουμε σοβαρότερη ανάλυση, κυρίως της ανθρώπινης υπόστασης, εγώ δεν μπορώ να πω για ποιο λόγο τα κάνει αυτά η κ. Κωνσταντοπούλου. Αυτό που θεωρώ εγώ είναι ότι πρέπει περισσότερο να λειτουργεί με προσοχή και να ανταποκρίνεται σε μια Βουλή των 300».
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που είχε μιλήσει την προηγούμενη εβδομάδα με ιδιαίτερη προσοχή για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολίασε αργότερα και μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε στη Βουλή, ότι «η επιλεκτική παρουσίαση προφορικών δηλώσεων δεν μπορεί να αποδώσει το σύνολο των σκέψεών μου».
Ο υπουργός Επικρατείας για θέματα κυβερνητικού συντονισμού προσέθεσε δε: «Μακριά από μένα οποιαδήποτε ψυχιατρικοποίηση ή εκχυδαϊσμός διαφορετικών απόψεων. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν θεσμικές διαδικασίες ή τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, προχώρησε όμως σε ένα χαρακτηριστικό σχόλιο, με το οποίο μεν κατήγγειλε τον διάχυτο ευτελισμό των αντιπαραθέσεων, ενώ λάμβανε εμμέσως και σαφείς αποστάσεις από το μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις κινήσεις Λαφαζάνη.
«Οσο μεγάλη και αν είναι η πολιτική διαφωνία και η σύγκρουση, η Αριστερά, φυσικά και στο εσωτερικό της, όχι μόνο δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα όπλα του εχθρού, αλλά οφείλει να συνεχίσει ακατάπαυστα τον πόλεμο ενάντια στον κιτρινισμό, τον «αυριανισμό» και την ανθρωποφαγία και να διαφυλάσσει τη συντροφικότητα ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει», σχολίασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή τους πάντως 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο γραμματέας της Κ.Ο. Χρήστος Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησαν για «σεξιστική, χυδαία και κανιβαλική επίθεση της «Κontra Νews» ενάντια στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που μας προξενεί οργή και αηδία».
«Δεν είναι εδώ η θέση να διατυπώσουμε συμφωνίες ή διαφωνίες με τις απόψεις της. Νιώθουμε όμως την ανάγκη να κάνουμε μια εξαίρεση. Δεν συμφωνούμε με την επίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το ήθος και η ευπρέπειά του, αλλά και τα όσα είπε δεν έχουν καμία σχέση με το νοσηρό κλίμα του νεοαυριανισμού που περιγράψαμε», συμπλήρωσαν χαρακτηριστικά.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.